Er du flink til å holde det rent hjemme, er det ingen grunn til å stresse med å ta den store vasken nå før jul.  Foto: Colourbox
Er du flink til å holde det rent hjemme, er det ingen grunn til å stresse med å ta den store vasken nå før jul. Foto: ColourboxVis mer

Julerengjøring er helt unødvendig

- Det er bedre å holde det rent enn å gjøre rent, sier rengjøringsekspert.

For mange nordmenn er storrengjøringen før jul en del av juleforberedelsene. Men det er ikke bare i desember vi har storrengjøring hjemme. 1 av 5 nordmenn har storrengjøring flere ganger i året, viser en fersk undersøkelse av TNS Gallup for Jordan.

– Utrolig og helt unødvendig, mener rengjøringsekspert Else Liv Hagesæther. – Hvis man sørger for å ha det rent rundt seg til daglig er det helt unødvendig å gjennomføre storrengjøring flere ganger i året, mener Hagesæther.

Tidkrevende å gjøre rent hver dag, sier du? 19 minutter hver dag er alt som skal til.

Tre av ti av de spurte i gruppen 15 til 29 år svarer at de har storrengjøring to eller flere ganger i året, mens bare 11,6 prosent av dem over 60 svarer det samme.

Else Liv Hagesæther har de siste 30 årene jobbet som rådgiver med renhold og serviceoppgaver i yrkesbygg som spesialitet. Hun har også skrevet en rekke bøker om renhold og hygiene.
Else Liv Hagesæther har de siste 30 årene jobbet som rådgiver med renhold og serviceoppgaver i yrkesbygg som spesialitet. Hun har også skrevet en rekke bøker om renhold og hygiene. Vis mer


Undersøkelsen viser også at kvinner gjør mer husarbeid til daglig enn menn, mens langt flere menn tar de store skippertakene: 25,6 prosent av menn mot 17,3 prosent av alle de spurte kvinnene utfører storrengjøring to eller flere ganger i året. Det er også flere menn som aldri tar storvasken: Fire prosent av mennene mot 2,8 prosent av kvinnene.

Vi dropper toalettvasken, og lar oppvasken stå opptil en uke: Så ekle er vi hjemme

Artikkelen fortsetter under annonsen

Holde rent, ikke gjøre rent

En av grunnene til at de eldste i undersøkelsen gjennomfører færre storrengjøringer, er at de bruker mer tid på å vaske i det daglige. De fleste av oss bruker mellom en halv og en hel time hver dag på husarbeid. En av tre over 60 bruker to timer eller mer på å gjøre rent hver eneste dag, mens bare 15,6 prosent av dem under 30 svarte det samme. Nesten en tredjedel av dem under 30 bruker mindre enn en halvtime om dagen på husarbeid, mot bare 13,9 prosent av dem over 60. Og det er de eldste som har skjønt poenget, skal vi tro rengjøringseksperten.

– Mitt hovedbudskap er at det er bedre å holde det rent enn å gjøre rent, sier Hagesæther.

Rengjøring for latsabber: Ikke fortell dette til svigermor!

Hagesæther anbefaler å ta en titt på noen av de nyere hjelpemidlene; Mikrofiberkluter og tørrmopper, eller hva med en av engangsstøvtørkerne? Hun anbefaler imidlertid å begrense bruken av kjemikalier i rengjøringen.

Husarbeid

Hvor mye tid bruker du på husarbeid hver dag? (Avsluttet)
Hver dag?(37%) 245
0,5 - 1 time(24%) 163
Under en halv time(24%) 158
1 - 1,5 time(7%) 47
Mer enn to timer(4%) 29
1,5 - 2 timer(4%) 24
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


– Å vaske med vann og kjemikalier betyr ikke at det blir rent, heller tvert i mot. Man flytter bare på støvet. Det mange ikke vet, er at både bakterier og sopp trives og formerer seg i fuktighet. Så vasker du gulvet med en våt klut, er det store sjanser for at sopp og bakterier får gode vekstforhold, noe som er lite ønskelig både for inneklimaet og gulvet i seg selv, sier hun.

Les også: Hagesæthers tips til hvordan du får det julerent på 1-2-3