Stor test av julelys avdekker mange feil, men sannsynligvis ingen større problemer på det norske markedet. Foto: Colourbox.com
Stor test av julelys avdekker mange feil, men sannsynligvis ingen større problemer på det norske markedet. Foto: Colourbox.com Vis mer

Julelysene er ikke gode nok

Stor test avslører dels alvorlige svakheter, men i Norge ser det bra ut.

Publisert
Sist oppdatert

30 prosent av testede elektriske julelyslenker kan utgjøre et sikkerhetsproblem og en fare for helsen. Det viser en test utført av EU-kommisjonen og fem av EUs medlemsland.

- Denne rapporten er en vekker, sier EU-kommisær for forbrukersaker, Meglena Kuneva, i en pressemelding.

196 tilfeldig valgte elektriske julelyslenker med små pærer, i forskjellige prisklasser, har blitt testet mellom november 2007 og mai 2009. Og resultatet er ikke bra.

De viktigste problemområdene er fare for at produktene kan utløse brann, samt fare for støt, som i verste fall kan gi alvorlige skader på mennesker og dyr:

Her er utdrag fra testresultatene:

  • 25 prosent av lyslenkene strøk på grunn av dårlige ledningsfester. Løsnede ledninger gir stor fare for støt.
  • 23 prosent av lyslenkene risikerer overoppheting på grunn av at kabellederne er for tynne. Dette gir økt brannfare.
  • 28 prosent av lyslenkene har for dårlig ledingsisolasjon, og for dårlig konstruksjon av kablene. Dette gir fare for støt.
Mange av produktene var heller ikke riktig merket, og svært mange manglet viktige advarsler og brukerinstruksjoner. Har du for eksempel en lyslenke som kun kan brukes inne, er det viktig at den er merket med advarsler mot utendørs bruk.

Noen av lyslenkene strøk på flere eller alle områdene som ble sjekket. Forholdene er ikke like i alle landene som er med på testen. Mens nær alle testede lyslenker i Ungarn kom dårlig ut, var for eksempel forholdene i Nederland langt bedre. Nederland har også ført tilsyn med denne typen produkter i åtte år.

41 prosent av de 196 testede produktene kommer fra Kina.

Undersøkt også i Norge

Tilsvarende undersøkelse er gjennomført parallellt også i Norge, men er ikke med i EU-oppsummeringen. Senioringeniør ved enhet for elektriske produkter hos Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), Tor Øynes, forteller at markedskontrollører har vært ute i butikkene, og har sendt inn produkter for vurdering hos DSB. Av de innsendte ble fem produkter plukket ut for grundigere test.

- Vi fant ikke tekniske feil på produktene, som tilsvarte funnene som kommer frem i EU-rapporten. Men vi avdekket mangler når det gjelder merking, advarsler og bruksanvisning. Advarsler om sikkerhet skal for eksempel være på norsk, sier Øynes til DinSide.

Øynes mener at lyskjeder i Norge utgjør et relativt lite problem, og at DSB har inntrykk av at disse produktene de siste ti årene har blitt relativt gode.

- Disse produktene har lav effekt på hver pære, og utvikler ikke mye varme. Det har vært rapportert få eller ingen hendelser i Norge knyttet til disse produktene, forteller Øynes.

Les også: Har du en brannfelle i skapet? Forsiktig med oljelampene.

De som selger har ansvar

Her er det produsent eller importør av elektriske produkter som er ansvarlig for at produktet tilfredsstiller de relevante kravene. Elektriske produkter i Norge skal ha dokumentasjon på at de oppfyller gjeldende sikkerhetskrav. Informasjon som er nødvendig for at det elektriske produktet skal kunne bli brukt på en sikker måte og etter sin hensikt skal være på norsk.

Det er DSB som driver både markedskontroll og systematiske tilsyn overfor produsenter, importører eller markedsførere av elektriske produkter. Dette gjør de i nært samarbeid med Det lokale eltilsyn (DLE). Dersom det viser seg at produkter ikke tilfredsstiller sikkerhetskravene, kan DSB nedlegge forbud mot videre salg og markedsføring, samt trekke produktet tilbake fra markedet.

Les også: Slik får du mest ut av sparepærene

Råd for kjøp og bruk

Se etter CE-merket når du kjøper. Produkter under 50 volt har ikke krav til CE-merking, men har lyslenken en separat transformator, er det da denne som kommer inn under merkekravet.

Les bruksanvisningene nøye. Sikkerhetsadvarsler skal være på norsk - merk deg spesielt om produktene er beregnet på utendørs bruk. IP-merking på produktet angir med en tallkode hvorvidt det tåler vann, og hvor mye vann. Produkter merket IP-23 kan du for eksempel anta tåler vanlig regn, mens produkter merket IP-44 takler større vannmengder (vannsprut).

- Innendørsprodukter har gjerne plastledninger. Disse kan sprekke opp om produktene brukes utendørs. Bruk derfor produkter med gummiledning om du skal ha slike lys ute, sier Øynes.

Det er også fordelaktig å oppbevare produktene inne mellom sesongene. Henger de ute hele året, er de utsatt for vær, vind og sol, og kan påføres mekaniske skader som du ikke oppdager uten å ta en grundig sjekk.

Se over produktet før du tar det i bruk, også etter lagring. Napp ut kontakten når du ikke er hjemme, og om natten.

Om du mistenker at produktet utgjør en risiko, ikke bruk det, men ta kontakt med salgssted og eventuelt instansene nevnt i avsnittet over.

Les også: Julelysene brant ned på bare ti minutter!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer