Julegaver til handyfolket?

Vi som liker harde pakker - hva ønsker vi oss av verktøy?

Harde pakker? Vi ønsker oss verktøy! Foto: Brynjulf Blix
Harde pakker? Vi ønsker oss verktøy! Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi som liker å gjøre ting selv, enten det er reparasjoner, oppussing eller hobbyarbeider ønsker oss alltid verktøy. For de som ikke har sansen i samme grad blir det vanskelig å finne passende gaver til handyfolket, siden de verken kjenner til hva som finnes eller hva som trengs.

Mange har dessuten "alt" mens andre har ingen ting. Begge kan være like vanskelige å gi gaver til.

Her har vi laget en liten oversikt over små og store mekkesaker som kan være aktuelle julegaver. Det er ikke alt som må ha motor, det er mye annet som kan være til nytte og glede.

Gaver til de som ikke har noe

Når ungdom flytter for seg selv, eller folk flytter fra hverandre blir de ofte stående uten verktøy. Da er alt nyttig, det gjelder bare å prioritere.

Det kan være lurt å sjekke hva slags bolig de har, som skal motta gaven. Flytter de inn i et hus med trevegger, en leilighet med gipsplater over alt, eller kanskje det er betongvegger eller teglstein?

Er det trevegger i boligen trenger de først og fremst hammer (og spiker) og en liten skrumaskin. En drill er ikke det første man trenger, en skrumaskin er lettere å bruke og egner seg bedre til oppgaven. Den roterer saktere og er mindre og lettere. Men den holder fint til å montere flate pakker og til å skru fast alt mulig til veggen.

Hvis veggene er laget av gipsplater i leiligheten må alt festes med gipsankere. Da er en enkel drill tingen, men du må også ha bor og gipsankere pluss en tang til å feste gipsankerne. Drillen trenger ikke å være en slagdrill, de enkle og rimelige batteridrillene gjør jobben.

Drill, bor, skrumaskin og gipsankere pluss tang - ordner det meste! Foto: Produsentene
Drill, bor, skrumaskin og gipsankere pluss tang - ordner det meste! Foto: Produsentene Vis mer

Bosch Uneo borhammer, batteridrevet og svært kompakt. Foto: Produsenten
Bosch Uneo borhammer, batteridrevet og svært kompakt. Foto: Produsenten Vis mer

Er det bare murvegger må det kraftigere skyts til. Er det murstein går det greit med en vanlig slagdrill, disse finnes både for nettdrift og med batteri. Men er det betong i både vegger og tak, så vil også en slagdrill kunne slite. Men det finnes kraftigere saker: Borhammeren. Denne slår boret selv, du behøver ikke presse slik som på en slagdrill, som bare slår når du presser maskinen mot veggen.

I tillegg trenger man murbor og plugger i forskjellige størrelser, samt skruer.

Av andre grunnleggende verktøy vil vi trekke fram følgende:

Tenger. Man trenger både avbiter og butt flattang, og gjerne også en spiss flattang. De kan brukes til så mangt. Ledninger skal klippes av, de skal bøyes til og noen ganger er det trangt å komme til. Dessuten kan tenger brukes til de mest utrolige ting.

Noen ganger må man skru for hånd Foto: Produsenten
Noen ganger må man skru for hånd Foto: Produsenten Vis mer

Selv om man har en skrumaskin er det også praktisk med et par vanlige skrutrekkere. Selv om skruer med spor sjelden brukes i dag, så støter man ofte på slike i eldre møbler og andre gjenstander. Et par-tre flate trekkere, lite, middels og stor pluss et par Pozidrive #1 og #2 stjernetrekkere er kjekt å ha.

Men verden består ikke bare av skruer - vi har også muttere. Mange klarer seg med en skiftnøkkel, men et sett med fastnøkler er et bedre alternativ. Disse finnes i mange varianter, men det enkleste er den klassiske varianten.

Fastnøkler må man ha Foto: Produsenten
Fastnøkler må man ha Foto: Produsenten Vis mer

Ellers trenger man tommestokk og vater. Skal noe opp på vegg må det måles og vatres.

Hva med de som har "alt"?

Hva det vil si å ha "alt" er det ingen som har oversikt over, det kommer an på øynene som ser, eller ikke ser. Mange av oss får aldri nok verktøy, det dukker stadig opp nye utfordringer som krever nytt.

Siden ingen har absolutt alt er det alltid et eller annet som kan være både nyttig og en glede å få. Det kan for eksempel være en annen variant av et verktøy, for eksempel en batteridrevet utgave som kan være et praktisk alternativ til den som må plugges i stikkontakten.

Dremel Stylus, praktisk liten maskin Foto: Produsenten
Dremel Stylus, praktisk liten maskin Foto: Produsenten Vis mer

Et slik er Dremel stylus, som er en variant av Dremel sine små roterende verktøymaskiner. Stylus'en har en spesiell utforming som gjør at den ligger godt i hånden. Den har trinnløs hastighetsregulering og er glimrende til små pusse- og slipearbeider, kapping av mindre metallgjenstander og annet lettere arbeid som en Dremel ofte brukes til. Den er ikke like kraftig som den tradisjonelle, men er desto mer praktisk og ergonomisk.

Arbeidslys med lupe løser mange problemer Foto: Produsenten
Arbeidslys med lupe løser mange problemer Foto: Produsenten Vis mer

Noe som er svært nyttig på mekkebenken er en arbeidslampe med lupe. Biltema har to utmerkede varianter, som både fungerer som vanlig lampe med lokket nede, og som lupe når du åpner lokket. Det er en ekstra lupe i lupen som gir enda mer forstørring, perfekt når man skal fikse småtteri, reparere smykker, ta ut flis eller metallspon av fingeren og så videre. Fåes både med bevegelig arm og som liten bordlampe.

Til saging av allerede monterte listverk, beslag og rør, samt sliping og pussing er en Fein eller tilsvarende vibrerende verktøy helt genialt. Det er forbausende effektivt og du kommer til over alt. Skal du legge nytt gulv er det nærmest påkrevet når du må tilpasse gerikter og annet listverk.

Fein Multimaster med tilbehør Foto: Produsenten
Fein Multimaster med tilbehør Foto: Produsenten Vis mer

Raaco bokser er svært praktiske og fleksible for oppbevaring av smådeler Foto: Produsenten
Raaco bokser er svært praktiske og fleksible for oppbevaring av smådeler Foto: Produsenten Vis mer

Oppbevaring får man aldri nok av. Raaco har et utmerket system som vi har blitt avhengig av. Det består av sortimentsesker med løse innsatser, og en bærbar "kommode" hvor sortimentseskene settes inn som skuffer. Du kan montere sammen flere av disse og bygge så høyt og bredt som du trenger. Så kan du ta med deg bare de eskene du trenger uten å ødelegge systemet.

Er man glad i å skru er en slagtrekker en åpenbaring av et verktøy. Den slår ikke innover som en slagdrill, men slår skruen rundt med flere tusen små, men kraftige slag per minutt. Dermed blir du ikke sliten i hånda og armen av å holde i mot, slik som med en vanlig drill. Den er rett og slett skremmende effektiv. Det er et proffverktøy, derfor er prisene deretter.

Slagtrekker, supert verktøy! Foto: Brynjulf Blix
Slagtrekker, supert verktøy! Foto: Brynjulf Blix Vis mer

Har man hus er det også praktisk med en kompressor. Den kan brukes til utrolig mye, fra renblåsing og luftpåfylling til spikerpistoler, sandblåsing, lakkering og meisling. De som er ok til hobby og husholdning koster ikke all verden, og tilbehørspakkene er også rimelige.

Trykkluft er tingen! Kompressor og tilbehør. Foto: Produsenten
Trykkluft er tingen! Kompressor og tilbehør. Foto: Produsenten Vis mer

Batteridrevet fugepistol Foto: Produsenten
Batteridrevet fugepistol Foto: Produsenten Vis mer

Elektrisk fugepistol er også svært praktisk når det er mye som skal fuges og det skal gjøres raskt og pent. Dette er også proffverktøy, men det behøver ikke skremme noen, bortsett fra den som skal betale. Her snakker vi om befriende verktøy, som gjør plagsomme jobber til en ren fornøyelse.

Avstandsmåler er også et verktøy som kompletterer alt annet måleutstyr på en utmerket måte.

Lasermåler er svært praktisk Foto: Produsenten
Lasermåler er svært praktisk Foto: Produsenten Vis mer

Les også: Smarte verktøykasser

Til bilistene

Mange synes det er noe herk å skifte hjul når vinteren eller våren kommer, men det finnes jo verktøy for slikt. Det er ikke dyrt heller! En elektrisk muttertrekker og en garasjejekk koster ikke mange hundrelappene, og legger du ved et par hansker og et underlag for knærne (eventuelt knebeskyttere) så er hvem som helst utstyrt til å legge om hjul på under halve tiden sammenlignet med bruk av originaljekk og hjulvinne.

Garasjejekk og muttertrekker gjør hjulskifte til en lek Foto: Produsenten
Garasjejekk og muttertrekker gjør hjulskifte til en lek Foto: Produsenten Vis mer

Har du flere gaveidéer del dem gjerne med oss og andre lesere i debatten under!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer