Jukselappen når du mangler vekt eller desilitermål

Det er ikke en eksakt vitenskap, men disse triksene og målene kan redde kaken når du kun har vekt eller desilitermål tilgjengelig.

<b>VEKTLØS?</b> Du kommer langt med et litermål, og en viss basiskunnskap om hvordan du regner om ulike ingredienser fra vekt til volum. Foto: ALL OVER PRESS
VEKTLØS? Du kommer langt med et litermål, og en viss basiskunnskap om hvordan du regner om ulike ingredienser fra vekt til volum. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om vi elsker å lage mat er det bare å innrømme at vi ikke har så mye tid som vi skulle ønske i hverdagen. Så hva gjør vi, når vi står der, uten noen som helst hjelpemidler? Vi jukser.

Du bør riktignok styre unna oppskriftene som krever størst presisjon, men her er knepene vi ofte tyr til når vi står på hytten og lurer på akkurat hvor mange desiliter som går i kaffekoppen.

Dropp hele problemstillingen, og invester i et kombinert vekt og litermål.

Bruk rømmebeger og melkekartong

MÅL: På siden av flere beger finner du omtrentlige desilitermål. Foto: ELISABETH DALSEG
MÅL: På siden av flere beger finner du omtrentlige desilitermål. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Flere meieriprodusenter har merket beger og kartonger som angir desiliter på pakken. Dette gjelder blant annet flere av begerne fra Tine, og melk fra Q-meieriene.

Er det ikke mål på siden? Da trenger du både et rømme- eller yoghurtbeger og en melkekartong, samt to like glass eller kopper.

Trenger du tre desiliter, er det bare å bruke rømmebegeret. (Husk at det aldri er fylt helt opp.)

For å finne hvor mye én desiliter er, fyller du opp melkekartongen med vann. Fyll opp rømmebegeret tre ganger. Det du har igjen i melkekartongen skal da tilsvare en desiliter. Hell oppi et glass, og så bruker du det andre glasset for å måle opp én og én desiliter av det du trenger. Bare sett dem ved siden av hverandre, og hell opp i det tomme glasset til de er på linje.

Lignende øvelser kan du gjøre med brusflasker et cetera.

Ha majones, øl og surkål i sjokoladekaken

Væskeomregning

LETTERE ENN VANN En liter olje veier mindre enn en liter vann. Det har med tetthet å gjøre. Foto: ALL OVER PRESS
LETTERE ENN VANN En liter olje veier mindre enn en liter vann. Det har med tetthet å gjøre. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer


Den enkleste omregningen du gjør om du kun har vekt eller desilitermål er for væske. En liter vann tilsvarer cirka ett kilo.

Melk er ørlite tyngre enn vann, men ikke mer enn at du forholder deg til samme regel, men er litt knepen på væsken. Det samme gjelder olje, men her må du være mye mer restriktiv: 1 liter olivenolje tilsvarer drøye 900 gram.

Kefir og surmelk er lettere enn både vanlig melk og vann, så du bør være litt ekstra raus med disse om du regner om fra liter til kilo. Typ en spiseskje eller to per liter.

Hva er det med extra virgin? Mye oljejuks i dagligvarehyllene

Hvor mye veier et egg?

SJEKKET: 1 dl sukker tilsvarer omtrent 85 gram. Foto: ELISABETH DALSEG
SJEKKET: 1 dl sukker tilsvarer omtrent 85 gram. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Skal du lage makroner eller marengs regnes gjerne mel og melis i forhold til eggehvitens vekt. Er du Pascal Dupuy er det viktig å være hundre prosent nøyaktig, men vi har imponert med makroner, helt uten å veie en eneste eggehvite.

Da har vi imidlertid hatt andre, veldig gode, hjelpemidler.

Egg varierer i størrelse. Når oppskriften ber om en eggehvite, tilsier vår erfaring at oppskriften ber om et egg i størrelsen M/L (dette står på kartongen).

En helt gjennomsnittlig eggehvite veier omtrent 30 gram. Dette tilsvarer omtrent 0,3 dl.

Dårlig til å planlegge? Slik romtempererer du eggene på én - to - tre

Tørrvarer


Det vanskeligste å regne om er tørrvarer. Her er en liten jukseliste. Print ut, og heng opp på innsiden av matvareskapet på hytten.

Merk at dette er cirkamål, og kan variere noe, for eksempel om varene er litt fuktig.

Har du nettilgang finnes det også helt supre verktøy, som hjelper deg å finne vekt eller volum på de aller fleste matvarer (om du kan navnet på engelsk).

Vi har god erfaring med Online conversion som kan hjelpe deg å regne om vekt eller volum på omtrent alt.

Dersom du har en oppskrift eller «litermål» som oppgir mengde i cups kan Traditional ovens omregner hjelpe, her finner du de vanligste bakeingrediensene.

Trenger du hjelp til å regne om fra desiliter til cups? Eller omvendt? Prøv vår smarte omregner