Juks deg til varme sommerkvelder

Med en terrassevarmer kan du nyte kveldene på terrassen eller balkongen, selv om sommeren nøler.

Med en terrassevarmer kan du nyte kveldene ute, selv om temperaturen egentlig sier noe annet.  Foto: Kjells Markiser
Med en terrassevarmer kan du nyte kveldene ute, selv om temperaturen egentlig sier noe annet. Foto: Kjells MarkiserVis mer

Det er lite å gjøre med været. Men i din egen hage, eller på din egen terrasse, veranda eller balkong, kan du derimot være herre over det meste. En god markise, presenning, eller parasoll kan holde regndråpene unna. En levegg eller balkongtrekk beskytter mot vind. Men mot den sure kulden trenger du sterkere lut.

En terrassevarmer er en enkel måte å varme opp uteplassen på, men hvilken bør du velge?

Best på balkongen: Slik gjør du balkongen sommerfin

Infrarød, elektrisk eller gass?

I hovedsak finnes det tre ulike typer varmelamper. To av disse går på strøm, mens den siste drives av gass.

Heatlight HLW15 vant svensk test.  Foto: Produsenten
Heatlight HLW15 vant svensk test. Foto: Produsenten Vis mer

Anbefalt valg: Infrarøde terrassevarmere Skal du kjøpe en terrassevarmer, anbefaler vi de
såkalt infrarøde terrassevarmerne, eller quartsvarmere som de også kalles. De sender varmer i det kortbølgete spekteret, noe som betyr at de sender ut varme til de møter motstand, i personer eller objekter. De sløser ikke med energien ved å varme opp luften - og lar seg ikke påvirke av vind eller trekk. Du får altså utnyttet dem mest mulig.

Slike terrassevarmere er gjerne dyre i innkjøp, men lønner seg i det lange løp, da de er langt mer effektive enn de andre terrassevarmere.

Infrarøde terrassevarmere som sender i det langbølgete spekteret er ikke fullt så effektive, og er et mindre bra valg. Sjekk med din forhandler.

Det finnes også elektriske halogeninfravarmere, og det var nettopp en slik en som kom ut med best resultat i en svensk test i fjor. Hovedgrunnen til dette, skulle være at den hadde full effekt fra første sekund, men skinn fra halogenlampen kan oppleves som negativt for noen.

Les mer: Se alle resultatene

Budsjettkjøp: Vanlig elektriske terrassevarmere Har du begrensete midler, er disse de rimeligste i innkjøp, du får ordinære elektriske terrassevarmere fra et par hundrelapper. Ser du på sluttregningen blir den lett høyere, for effekten lar seg lett påvirke av vær og vind, og du vil trenge flere for å få samme effekt som en enkel infrarød.

Gass: Tradisjonell hygge Gassvarmere er effektive, men også her går mye av varmen til spille. Mange foretrekker disse for stemningen og caféfølelsen, men husk at det også følger litt arbeid med. Gasstanker er tunge, og må fraktes frem og tilbake. Ikke helt ideelt til takterassen i sjette etasje uten heis ... Gassvarmerne er også relativt dyre i drift.

Les mer: Guide til terrassevarmere

På gamlemåten

En utepeis eller bålplass kan også gi god varme, og er et trivelig samlingspunkt. Disse fordrer imidlertid at du har litt mer plass enn en enkel terrassevarmer. I vår guide til utepeiser kan du lese mer om ulike modeller - og hva du må tenke på før du setter opp en utepeis.

Har du hage, må du være oppmerksom på forbudet mot bråtebrann i sommerhalvåret. Det er altså ikke bare å tenne opp et bål. Med et bålfat kommer du enkelt unna dette, da kan både du og naturen føle seg trygge. Det finnes også en rekke bålkurver på markedet, men vi anbefaler at du holder deg til å bruke disse når det er kaldt og vått, eller i snøen, da dette utgjør en enda større brannrisiko enn et ordinært bål.