<b>Mest eller best? </b> Vi har sett på forskjellene mellom juiceren som presser (til venstre) og som sentrifugerer (til høyre). Foto: Per Ervland
Mest eller best? Vi har sett på forskjellene mellom juiceren som presser (til venstre) og som sentrifugerer (til høyre). Foto: Per Ervland Vis mer

Juicing: Presse eller sentrifuge?

Noen presser, andre sentrifugerer frukten, for å få ut juice. Hva er forskjellen?

Publisert
Sist oppdatert

Forrige uke testet vi Wilfas nye JuiceMaster. En maskin som presser juice ut av frukt og grønt. Noe som skiller denne maskinen fra de fleste andre som er på markedet, er at den presser - ikke sentrifugerer - frukten og grønnsakene for å få ut saftene.

Vår husfotograf Per Ervland har brukt Philips' Juicer 650 W HR1858 i flere år. Dette er en juicer som sentrifugerer frukten. Vi ba ham om å sammenligne de to, og etter et par ukers testing av den nye juicepressen har han bitt seg merke i flere ulikheter.

– Det mest umiddelbare jeg la merke til er forskjellen på resultatet. Frukten blir slynget rundt i sentrifugen, så når den kommer ut er den mer luftig: Det blir mye mer skum med sentrifugen, og det er viktig å bruke "skilleren" for å slippe å få skummet i juicen. Med juicepressen blir selve juicen renere. Det ser bedre ut, og mer delikat.

<strong>Etter fem minutter på benken ser juicen slik ut:</strong> Den til høyre fra sentrifugen har tydelig skilt seg, med ett luftig lag med tykkere juice på toppen, og tynnere juice i bunn.  Foto: Per Ervland
Etter fem minutter på benken ser juicen slik ut: Den til høyre fra sentrifugen har tydelig skilt seg, med ett luftig lag med tykkere juice på toppen, og tynnere juice i bunn. Foto: Per Ervland Vis mer


Det er likevel ikke skumfri juice som kommer ut av pressen, men du får er langt mindre skum enn med sentrifugen. Spesielt epler skummer mye, også i pressen, mens appelsin- og gulrotjuice er tilnærmet skumfri. Det blir også mer fruktkjøtt med pressen, forteller Ervland.

Til tross for at det blir mer fruktkjøtt i juicen med pressen, holder den bedre.

– Du merker det ikke om du drikker juicen med én gang, men om du lar den stå på benken i en fem minutter, vil den ofte skille seg.

Hvor mye juice får du?

Sentrifugen er også hakket mer effektiv. Som du kan se i videoen under får man hakket mer juice av en appelsin med sentrifugen enn med pressen. Det er imidlertid ikke sikkert dette gjelder for alle sentrifuger. Helt nederst i artikkelen kan du se hvordan resultatet blir når vi sammenligner pressen med en Electroluxblender med en innsats for å sentrifugere juice.


Hvor utålmodig er du når du er tørst?

Mens juicepressen har en lang smal trakt som skal forhindre at små eller store fingre kommer i klem, tar sentrifugen langt større biter. Den er også mindre kresen, og tar store, tykke, lange ting, mye lettere. Og selve juicingen går mye raskere.

Hele prosessen tar likevel omtrent like lang tid. For etterarbeidet, det vil si rengjøringen, er mye enklere med pressen. Alle delene er små, går enkelt ned i vasken, og går veldig raskt å vaske dem. Med sentrifugen er alle delene større, det er vanskeligere å rengjøre i vasken uten at det spruter og griser.

– Selv om vi har en stor vask med høy kran er det mye enklere å rengjøre pressen - til tross for at den har flere deler, sier Ervland, og presiserer: – Med pressen er det litt mer jobb i forkant, mens det er mer styrete å rengjøre sentrifugen.

Et annet aspekt som for mange vil være avgjørende er lyden. Som du kan høre i videoen er ingen av juicerne lydløse, men sentrifugen bråker mer. Så mye at den ikke kan brukes i en vanlig byleilighet om noen sover. Bor du i et stort hus, eller er soverom og kjøkken i motsatte ender av en stor eller velisolert leilighet, vil det ikke være noe problem. Men for mange vil nok sentrifugen bråke hakket for mye. Wilfas presse bråker den og, men såpass mye mindre at det er mulig å sove igjennom.

NB: Jo hardere frukt og grønt, og jo sterkere skall, jo mer lyd. Så mens du fint kan lage appelsinjuice i pressen uten å vekke noen, vil de nok kanskje våkne dersom du bestemmer deg for å slenge oppi en gulrot.

Avfall

Det er to ting som kommer ut av en juicemaskin: juicen og restavfallet. Dette kan du ofte bruke igjen. For eksempel når du lager gulrotjuice, kan restavfallet fint brukes i en gulrotkake, i tillegg til vanlig raspet gulrot. Det er også perfekt å putte i pastasaus, eller å blande inn i for eksempel kjøttkakedeig.

– Beholderen på sentrifugen er en typisk avfallsbøtte. Det innbyr ikke til å gjenbruke det som kastes inn i bøtten - i motsetning til pressen som har en delikat bøtte som samler opp avfallet der det kommer ut i front.


Konklusjon

Som du kanskje har skjønt: For Ervland var det juicepressen som var det beste alternativet. Det betyr imidlertid ikke at det er noe feil med sentrifugen, bare at pressen fungerte hakket bedre for dem.

– Vi har vært ekstremt glad i sentrifugen og brukt den enormt mye, men nå må den vike plass, for presseren er bedre. Men det er litt med tungt hjerte, for den har vært en veldig god venn, sier Ervland.

Hvilket alternativ som passer best for deg, er det bare du som kan avgjøre: Er du utålmodig, og vil ha juice raskt, er sentrifugen et godt alternativ, fordi du kan slenge oppi store biter. Med pressen må du jobbe litt mer i forkant, men det er enklere å rengjøre. Og vil du ha det aller enklest, kan du selvfølgelig kjøpe (fersk)presset juice på kafé.


Dette er ikke en fullgod juicemaskin, men en add-on for deg som kun vil juice en gang iblant, og ikke orker å ha 14 maskiner i skapet. Men det viser at forskjellene er store.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer