Selv etter tre og et halvt døgns herdetid ble vår bukse full av små hvite malingsflekker som ikke går bort.  Foto: Elisabeth Dalseg
Selv etter tre og et halvt døgns herdetid ble vår bukse full av små hvite malingsflekker som ikke går bort. Foto: Elisabeth DalsegVis mer

Jotun vil ikke fortelle deg hvordan

Hvor lenge må malingen tørke før det er trygt å sitte på den?

Vi har pusset opp gamle spisestuemøbler. For å skjule de greskblå malingen som ble påført på nittitallet har vi gitt trebord og stoler ett strøk grunning, og tre strøk maling. Til dette har vi brukt Jotun Ladys løsemiddelbaserte oljemaling.

På boksene får vi følgende informasjon. Heftgrunnen kan males over etter 8 timer. Malingen, glansgrad 40, er støvtørr etter 8 timer, og kan overmales etter 24 timer (ved temperatur 23 grader). Vi følger instruksjon til punkt og prikke, med ett vesentlig unntak: Vi lar heftgrunnen tørke i 24 timer den og, for å være på den sikre siden.

Guide: Smarte maleverktøy

Siden det ikke står hvor lenge malingen må herde før det er trygt å komme nær, lar vi møblene herde over helgen. Tre og et halvt døgn, eller 86 timer, tar det fra siste strøk er malt, til vi tar møblene i bruk.

Vi skulle ventet litt lenger.

Resultatet ble katastrofalt både for klær og møbler. De mørkeblå buksene fikk hvite prikker - og de hvite stolene fikk et lett blåskjær på setet. Stolsetet kan lett få et strøk til, men buksen er det verre med. Vi forsøker oss med white spirit, Zalo, Vanish. Det eneste som forsvinner er blåfargen på buksen, rundt malingsflekkene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvor lenge skal egentlig maling herde før den er brukstørr?

Ifølge Barbro Volleng, produktsjef i Jotun, øker herdetiden betraktelig med antall strøk. - Brukstørr etter ett strøk, er ikke det samme som at den er brukstørr etter 3 strøk, som er påført med korte intervaller. Herdetiden vil variere veldig i forhold til tykkelse på malingsfilmen, gjennomlufting, temperatur og så videre, sier Volleng til DinSide.

Hvorfor står ikke dette på spannet?

- Det er forskjellig i forhold til temperaturforhold, sier Volleng.

Når herdetiden øker med antall strøk, burde dere ikke opplyst om dette?

- Det varierer så mye, men det er alltid bedre å la det tørke litt for lenge, enn litt for kort, sier Volleng.

Vi oppfordrer dere til å vente lenge. Og så venter dere akkurat dobbelt så lenge. En gang til.