Jotun Sens grunning får stryk i dansk test

Testpanelet er overrasket over det dårlige resultatet.

Denne grunningen er langt under par, skal vi tro fersk dansk test.  Foto: Per Ervland
Denne grunningen er langt under par, skal vi tro fersk dansk test. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er lett å glemme det du ikke ser. Men like fullt er underlaget noe av det viktigste når du skal male. Danske Politiken har testet seks ulike vannbaserte heftgrunninger, og den billigste er best i test.

Glem heller ikke kvistlakk når du maler ubehandlet tre, Så slipper du skjoldete panel

Jotun Sens får bunnkarakter

Det mest overraskende med testen er kanskje at heftgrunningen fra den kjente norske malingsprodusenten Jotun fikk bunnkarakter i testen.

- Den er dårlig på alt vi prøvde den på, konkluderte testpanelet, som lot seg overraske over at maling fra et så anerkjent merke var så dårlig.

- Generelt vil vi si at i sammenlignende tester av grunninger og malingsprodukter er det viktige at produktene blir testet i henhold til produsentens anbefalinger, skriver Gerd L. Hagen, skandinavisk produktsjef for Jotun Dekorativ i en e-post til DinSide.

Videre sier hun at Jotun har bred uttesting av Sens Grunning Tre/panel, og er trygge på at grunningen har en tilstrekkelig god heft på disse underlag dersom man følger anbefalt fremgangsmåte:

  • Flatene skal være faste, rene og tørre.
  • Rengjør med Jotun Husvask. Skyll godt.
  • Umalt panel: Påfør 2 x Jotun Kvistlakk vanntynnet (tynne strøk på kvister)
  • Tidligere malte flater: Nedmattes og avstøves. Grunnes med Sens grunning Tre/panel.
Les også: Slik maler du panel med den nye miljømalingen

Slik testet de:

To malermestre testet grunnmalingene på tre forskellige overflater av tre: Høvlede ubehandlede lister, formalte hvite lister samt en sort oljemalt bordplate. Et par dager efter at grunningen var påført, sjekket fagfolkene om malingen heftet ordentlig, slik at den kunne motstå rifter.

Testdommerne ble også bedt om å vurdere hvordan malingen oppførte seg på pensler beregnet på treverk, hvordan det var å påføre grunningen på de ulike typene underlag, og ikke minst, kvaliteten på det ferdige resultatet.

Dette sier Jotun:
"- I Jotuns dekkgaranti sier vi at man får full dekk med 2 strøk maling med eller uten grunning. Man grunner ikke for å oppnå dekk, men for eksempel som med Sens Grunning Tre/Panel for å fylle ujevnheter i treet for et penest mulig sluttresultat etter påføring av to toppstrøk. Med andre grunninger kan det være heft (heft til underlag og toppstrøk) eller sperrende egenskaper (dekke gulnet panel, sot, nikotin o.s.v.) som er hovedoppgaven til produktet.

Sens Grunning er en A-base. Skal denne brukes som toppstrøk, anbefaler vi å brekke først, da en base ikke er ferdig til bruk som toppstrøk. Ønsker man full dekk, må man brekke Sens Grunning og påføre 2 strøk."

Testvinneren selges ikke i Norge

Test av heftgrunn
GrunningKarakter
(av 6)
Veveo Aqua Titanium Primer Celsor6
Sadolin grunning tre5
Flüger Interior Wood Primer4
Acryl grund- og mellemmaling3
Dyrup vandnbasert tregrunning2
Jotun Sens Grunning1
Kilde: Politiken.dk


Testvinner Veveo har vi dessverre ikke funnet i Norge, men bor du nær svenskegrensen, får du fatt i malingen her. Veveo kostet 139 danske kroner for en liter. Nr 2, Sadolin, føres eksklusivt i Norge av Bauhaus. Denne er imidlertid langt dyrere, og kostet 279 danske kroner per liter, 299 kroner i Norge. Flüggers Interior Wood Primer koster 193 keoner for 0,75 liter eller 631 kroner for 3 liter.

Male ute? Bare syv av 45 husmalinger holder mål, viser svensk test.

Best i helse-test

Men alt er ikke bare sorgen for Jotun Sens. På sine egne produktark reklamerer nemlig Jotun med "Best i test" 2010.

Malingen kom best ut på helse i tester utført i 2010 av Sveriges Tekniska Forskningsinstitut
og Eurofins ( Danmark), basert på Norges Astma- og Allergiforbunds kriterier for godkjenning av innendørs maling, og utviklet i samarbeid med dem.

Så selv om grunningen kanskje ikke er den beste, får malingen de beste anbefalinger av Norges Astma- og Allergiforbund. Merk at dette ikke sier noe om malingens ytelse, men miljø- og helseaspektene. Sens-serien inneholder ingen løsemidler, har ingen malingslukt, og skal heller ikke avgi noen skadelig avdampning.

Les også: Jotun Sens testet i barnehage

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!