Jordans engangskluter er smarte og virker godt, på nesten alle overflater. Foto: Per Ervland
Jordans engangskluter er smarte og virker godt, på nesten alle overflater. Foto: Per ErvlandVis mer

Jordan Easy Wipe engangskluter for kjøkken og bad

Vi parkerte skurefillen i to uker, og ga vaskeserviettene hardtesten.

Det er ikke noe feil med såpe og varmt vann. Det er bare det at det blir noen ganger et alt for stort prosjekt å vri opp klut, vaske, skrubbe, skylle og tørke hver gang vi har laget mat - eller når familien har vært gjennom badet om morgenen.

Dusjer du rett på gulvet? Da bør du bruke nalen i dusjen, hver dag!

Nye smarte rengjøringssprayer har for lengst blitt allemannseie. Spray på og tørk av. Det er praktisk, det er enkelt - og vi jukser gjerne litt i hverdagen, så blir husvasken så utrolig mye enklere.

Det finnes imidlertid produkter som lover å være enda enklere. Engangskluter til kjøkken og bad. Vi har testet.

Slik testet vi

Vi bestemte oss for å sjekke hvordan engansklutene oppførte seg i to scenarier: Først lot vi husmoræren fare og vaskekluten ligge i to uker; før vi vasket kjøkken og bad med klutene. Vi har vasket bystøv, fastbrent bacon-, olje-, smør- og laksesprut, gammel tomatsaus, en bit rødløk som størknet og havnet på gulvet. Gamle shampoflekker og sjokoladeskrubb som hadde feste seg til veggene i dusjen, kalkavleiringer på armatur, fingermerker overalt, og ikke minst ikke ordentlig nedskylte tannpussrester. Noe hadde naturlig nok ikke ligget så lenge, mens andre flekker hadde virkelig fått tid til å gro fast.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter dette, brukte vi dem i hverdagen, når vi synes at det trengtes.

Dette klarte de

For å ta den enkleste jobben først: Til hverdagsvaskingen er disse klutene perfekt. De er lett tilgjengelige, og bruker du dem mens flekken ennå er fersk, blir det rent og pent i en håndvending - i stedet for å først måtte tørke opp flekken, så vaske av etterpå.


Når det kommer til gamle flekker, ble vi positivt overrasket. Vi skal ikke påstå at gamle shampoflekker gled av veggen som om det skulle vært nysølt dusjsåpe, men med litt gnikking ble dusjnisjen vår skinnende ren. Klutene tok også kalk på veggene - og ikke minst gjenstridige flekker i vasken. Også på kjøkkenet forsvant de mest hardføre flekker fra vaskbare overflater ved litt gnikking.

På ett tidspunkt klarte vi å gå fra baderomsklutene med åpent lokk (og vi hadde urutinert fjernet plastikkforseglingen inni). Det var imidlertid ikke noe problem: Vi bare fuktet klutene lett før vi brukte dem.

Her virket det ikke

Vaskeserviettene sviktet noe på to punkter:

De aller eldste flekkene. Skikkelig innbrente flekker på den keramiske koketoppen ble mindre, men ikke borte. Når det er sagt, er disse umulig å få vekk fra vår komfyr uten å bruke en spesialskrape. (Vi har tidligere testet ulike måter å fjerne komfyrens mest inngrodde flekker, noe du kan lese mer om her.)

Engangsproduktene var heller ikke veldig vellykkede på krom og rustfritt stål. Spesielt komfyren med front i rustfritt stål ble en liten nøtt. Den ble forsåvidt ren nok. Gamle fettflekker, tomatsaus og fastsvidd kakedeig forsvant, men resultatet ble langt fra pent. Vi måtte gå over og gnikke det tørt med en klut, men selv ikke da ble det helt rent.

Løsningen fant vi til slutt i barskapet: Slik får du rustfritt stål skinnende rent - og pent.

Det samme opplever vi med baderomsserviettene. Alt porselen og flislagte overflater ble skinnende rent og så pent ut, uten noe mer fiksfakserier. Speil og detaljer i krom fikk skjemmende fartsstriper når de tørket. Heldigvis er skinnende baderomskrom takknemlig å rengjøre, så løsningen her ble å gå over med et håndkle, umiddelbart etter vi hadde vasket over, slik at det tørket uten fartsstriper.

Jordan engangskluter for kjøkken eller toalett/bad Foto: Per Ervland
Engangsklutene ser ut og oppfører seg som vanlige våtservietter. Foto: Per Ervland
Teksturen er litt grovere enn for ordinære våtservietter, noe som skulle komme godt med på de tøffeste flekkene. Foto: Per Ervland
Engangsklutene tok det aller meste ved en rask vask over komfyren. Imponerende, med tanke på at vi hadde latt den forfalle i nesten to uker. Foto: Per Ervland
Etter en rask tørk fikk vi bort det meste, men de aller eldste og mest hardføre flekkene satt igjen. Foto: Per Ervland
Litt intens skrubbing senere, var vi positivt overrasket over hvor godt engangsklutene tok! Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland


Bruk og kast?

Som alltid med engangsprodukter vil det være spørsmål om hvor miljøvennlige de er. Akkurat hvor miljøvennlige Easy Wipe er har vi ikke testet direkte, men de skal ifølge produsenten være bio-nedbrytbare, slik at du kan spyle dem ned i toalettet. Er det gamle rørsystem der du bor, anbefaler vi ikke dette - men du kan da kildesortere dem med organisk/matavfall dersom du har anledning til dette. I forhold til å bruke spray og papir, synes vi det blir langt mindre papiravfall med engangsklutene. Varmt såpevann og en klut, derimot, vil nok gi mindre avfall. Men så var det det med latskapen, da. (Og i vårt tilfelle, en allergi mot de aller fleste rengjøringsmidler, slik at det blir enda mer komplisert når vi må finne frem gummihansker hver gang vi skal vri opp en klut.)

Rent hus på en halvtime? Vi testet Jifs reklamepåstander

Konklusjon

Jordan vaskeservietter er geniale for å ta flekker. Ikke nødvendigvis der og da - da kan man bruke en våt klut, men lett fastbrente, størknede flekker, som har festet seg såpass at det ikke holder med litt tørkerull. Der vi før ville brukt en universalspray og tørket av, og ikke minst, når kjøkkenet kunne vært renere, og middagsgjestene kommer om ti minutter.

For oss kommer det aldri til å bli noen erstatning for en grundig vask av kjøkken eller bad. Men det er supert å ha tilgjengelig for hverdagsvaskingen. Vi kommer til å fortsette å kjøpe dem til nettopp dette formålet: Å suse over kjøkkenet når sausen eller fisken har sprutet utover, og vaske over badet når det kommer gjester, og du ikke har hatt tid til å ta storrengjøring. Til å ta flekken med én gang. Rett og slett noe vi har for hånden, slik at det ikke blir to uker gamle tomatsausflekker på gulvet eller shampoflekker i dusjen som er vanskelige å skrubbe bort.

Har du erfaring med disse, eller andre smarte lettvinte vaskeprodukter? Diskuter, eller send oss en mail.