Jonathan Adlers ulovlig kule duftlys

Nei, vi hadde ikke trodd det, om vi ikke hadde sett det selv.

Merk navnet ... Foto: Produsenten
Merk navnet ... Foto: Produsenten Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om du ennå ikke har fattet pointet: Røyking er ut. Og dersom det på død og liv skal skje, skal det foregå ute i friluft. Etter at den første sjokkbølgen etter røykeloven ga seg, er det vel knapt noen som savner tåkelagte barer, kafeer og restauranter. Og det virker forhistorisk at noen røkte innendørs.

Innpakningen er eksotisk. Det er innholdet også.  Foto: Elisabeth Dalseg
Innpakningen er eksotisk. Det er innholdet også. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Vi antar det samme gjelder røyk som ikke akkurat selges over disk. Jazztobakk om du vil. Men den amerikanske designeren Jonathan Adler har frekt gjenskapt denne duften, spedd ut med stearin og puttet den i en passende dekorert boks. Voilà hashish candle. Hasjlys på godt norsk. Det skal han ha omtrent 750 kroner for.

Og for dem som måtte lure: Nei, du blir ikke høy, stein eller fjern av å tenne hashishlyset. Det er duftsatt med en blanding av solbær, grønt eple, ulike tresorter, blomster og mose - for å gjenskape duften han beskriver som skandaløs.

Det er oss en gåte at noen frivillig vil ha den søtlige lukten (selv uten tobakksrøyken) i boligen sin. Men ønsker du å være litt gæærn, får du blant annet kjøpt lyset hos Milla Boutique i interiørvarehuset House of Oslo i hovedstaden.

Mmmm, det lukter dritt. Eller jord, om du vil. Fragrance Library har dufter litt utenom det vanlige for folk og hjem.

Ikke den eneste

Synes du det høres snålt ut? Vel, Adler er ikke den eneste som har laget duftlys av den søtlige tobakkslukten. Den kjente duftlysprodusenten (Malin+Goetz)' duftlys "cannabis" har vært en braksuksess, og beskrives av tilhengere som en potent duft som gir en oppløftende og forførende atmosfære.

Den amerikanske duft-duoen har benyttet seg av litt andre ingredienser for å komme frem til den søtlige duften; frisk sitrus, fiken, pepper, sandeltre, harpiks og patchoulie.

Pris: 425 kroner fra Parfumerie.no.

Kjøp heller

Duftlys er jo ikke noe nytt, og det finnes en rekke ulike varianter på markedet. Det Adler har å tilføre duftlyssegmentet er kanskje først og fremst lekker innpakning som gjør det morsomt å kjøpe - og å gi bort. Noen av dem kommer imidlertid i dekorerte porselenskrukker, som gir deg litt mer enn noen titalls timer med (vel)duftende bolig for hundrelappene.

Rocka, ikke jazza, med en duft av blant annet villjasmin, kardemomme, basilikum, verbena og cedertre. Foto: Produsenten
Cannabisduften fra Malin+Goetz har blitt en salgsuksess. Foto: Produsenten
Muse-duftlysene fra Jonathan adler kommer i en lett gjennomskinnelig porselenskrukke som gløder når lyset brenner. Det kommer i to utgaver, blanc og noir, dette er noir-varianten. Foto: Produsenten
Pop candle, duftlysserien kommer i en rekke ulike farger og dufter, her svart krukke med en duft av pepper, anis, balsatre, amber og vanilje. I tillegg får du gult grapefruktlys, grønt fikenlys, lyseblått sukkertøylys, brunt earl greøy-lys, oransje appelsinlys, rødt tomatlys eller turkist brønnkarselys. Foto: Produsenten
Det er kanskje ikke så lett å se, men mønsteret fra innpakningen er tatt igjen i mindre størrelse på glasset på dette duftlyset i jet set-serien til Jonathan Adler. Her er Southampton-lyset, men du kan også gjenskape duften av big sur, acapulco, shelter island, palm beach, capri og aspen. Foto: Produsenten

Her er noen av dem: