<strong>LØSER PROBLEMET:</strong> Svært mange eldre radioer er utstyrt med Line In/AUX-inngang. Det betyr at du kan koble både mobilen, en DAB+-radio eller en Bluetooth-mottaker til radioen. Foto: Tore Neset
LØSER PROBLEMET: Svært mange eldre radioer er utstyrt med Line In/AUX-inngang. Det betyr at du kan koble både mobilen, en DAB+-radio eller en Bluetooth-mottaker til radioen. Foto: Tore Neset Vis mer

Slukkingen av FM-kanalene

Joda, du kan bruke den gamle radioen

Les hvordan du kan klare deg helt uten DAB+

Publisert
Sist oppdatert

Så langt har FM-sendingene til NRK, P4, Radio Norge og alle de andre riksdekkende kanalene stoppet i 12 fylker.

Den 20. september kutter NRK ut i Oslo, Akershus, Vestfold og Østfold. Den 8. desember skjer det samme med P4, Radio Norge og de andre riksdekkende reklamekanalene.

Når vi kommer til 13. desember, kan du glemme FM om du vil høre de mest populære kanalene. Etter denne datoen vil sendingene være digitale, bortsett fra rundt 200 lokalradiostasjoner.

Gammel-radioen lever videre - forsåvidt

Dermed får du fortsatt inn både lokale nyheter, musikk og annen underholdning på din gamle FM-radio, i hvert fall fram til årsskiftet 2021/2022. Etter dette vil det tas en ny vurdering om lokalradioer som ønsker det fortsatt skal kunne benytte FM.

<strong>SJARM:</strong> Radio-bestselgeren Tivoli Model One finnes nå også i DAB+-versjon. Men mange vil gjerne fortsette å bruke den gamle. (Foto: Øyvind Paulsen)
SJARM: Radio-bestselgeren Tivoli Model One finnes nå også i DAB+-versjon. Men mange vil gjerne fortsette å bruke den gamle. (Foto: Øyvind Paulsen) Vis mer

Men den gamle radioen din kan fortsatt brukes til å ta inn både NRK, P4 og alle de andre DAB+-kanalene.

Det går an å skifte ut elektronikken i radioen. Men det er nok et prosjekt som egner seg bedre for hobby-elektroninginører enn den gjennomsnittlige radiolytter.

Radio-apper i hopetall

En mer opplagt løsning ligger i lomma di. Og på internett.

For mobilen finnes det nemlig et stort utvalg apper som gir deg radio, slik at du egentlig kan glemme hele DAB-greia. NRK har si egen app (iOS, Android). I tillegg finnes det en rekke andre gratis-apper som er laget spesielt for norske radiostasjoner.

Her er noen av dem:
Radio.no (iOS, Android)
P4 Radio (iOS, Android)
Radio (iOS, Android)
Radio i Norge (iOS)
Radio Norge (iOS, Android)
Norsk Radio (Android)
Instaradio (iOS)
Norsk Radio App (iOS)

Om du liker å høre på BBC og andre utenlandske stasjoner, finnes det en råd her også. Den mest kjente appen heter TuneIn (iOS, Android). Men det finnes en haug til.

Et lite utvalg:
iHeart Radio (iOS, Android)
AccuRadio (iOS, Android)
FM Radio (iOS, Android)
Radium (iOS)
Radio Tuner (iOS)
Free Radio Tuner (Android)
Radio Online (Android)

Super-enkelt med kabel

Når du vel har installert en radioapp som dekker ditt behov, kobler du telefonen til radioen din. Dette kan skje via kabel, trådløs dataoverføring eller FM-sender.

<strong>KABELEN:</strong> Det er en slik du skal kjøpe når du vil koble mobilen eller nettbrettet til radioen. Foto: Clas Ohlson
KABELEN: Det er en slik du skal kjøpe når du vil koble mobilen eller nettbrettet til radioen. Foto: Clas Ohlson Vis mer

Det aller enkleste er å stekke en ledning mellom telefonen og radioen. I begge ender av ledningen må det sitte en såkalt minijack-plugg, også kalt 3,5 millimeter-plugg. Med Android-telefoner og iPhone opp til 6-serien går dete glatt.

Men Apple har i sin visdom funnet ut at de skal kutte ut den vanlige lydutgangen og istedet satse helt og holdent på sin egen Lighting-plugg som ingen andre bruker.

Heldigvis finnes det en kjekk liten overgang som koster rundt 120 kroner. Med denne får også iPhone 7 en vanlig lydutgang.

Trådløst er gull

<strong>REDNINGEN:</strong> Googles lille dings til under 400 kroner kobles til lydinngangen på en hvilken som helst radio elelr forsterker/høyttaler. Du kan også koble digitalt til en optisk inngang om du har en slik. Foto: Pål Joakim Pollen
REDNINGEN: Googles lille dings til under 400 kroner kobles til lydinngangen på en hvilken som helst radio elelr forsterker/høyttaler. Du kan også koble digitalt til en optisk inngang om du har en slik. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Den andre måten er å bruke Bluetooth, en trådløs protokoll som virker på ca. 30 meters hold og som alle moderne mobiltelefoner har om bord.

Du får kjøpt mange gode og rimelige høyttalere med denne teknologien om bord. Hjemmekinoreceivere er gjerne utstyrt med både Bluetooth og Apples trådløse AirPlay-overføring.

Har du en eldre radio uten slikt, kan du kjøpe deg en Bluetooth-adapter. Denne plugges i lydinngangen (Line In/AUX). Dermed kan den ta i mot Bluetooth-signalet fra en hvilken som helst mobiltelfon, PC/Mac eller nettbrett.

<strong>MUSIKK I ALLE ROM:</strong> Sonos er en av mange som leverer utbyggbare høyttalersystemet for hele huset. Her får du nettradio med på kjøpet. Foto: Sonos
MUSIKK I ALLE ROM: Sonos er en av mange som leverer utbyggbare høyttalersystemet for hele huset. Her får du nettradio med på kjøpet. Foto: Sonos Vis mer

Det finnes også et stort utvalg av høyttalere og dingser som gir deg musikk flere steder i huset. Den enkleste og billigste vi vet om er Google-dingsen Chromecast Audio til 369 kroner.

Chromecast strømmer hva som helst fra mobilen din, så her kan du velge hvilken nettradio-app du måtte ønske.

For folk med større lommebok og enda større hus kan trådløse flerromsanlegg som Sonos, Heos eller Samsung Multiroom være mer fristende. Disse har gjerne nettradio innebygd.

Vær ditt eget Tryvannstårn

Å sende radio til hele nabolaget kan medføre straff, så slik sivil FM-ulydighet vil vi ikke anbefale.

<strong>FM-SENDER:</strong> Men en slik koblet til DAB+-radioen får du igjen lyd i FM-radioen. Foto: Bjørn Eirik Loftås
FM-SENDER: Men en slik koblet til DAB+-radioen får du igjen lyd i FM-radioen. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Haldigivs finnes det lovlige alternativer som sørger for at du fortsatt kan høre FM som før i ditt eget hjem.

En FM-sender trenger ikke koste deg mer enn et par hundre kroner, og slike får du tak i både hos Clas Ohlson, Biltema, Kjell & Company og andre butikker som selger elektronikk.

Kilden må fortsatt være noe annet enn FM, som DAB+ eller nettradio. Men du kan i hvert fall få den samme radiofølelsen som før, med skurr, knitring og forvrengning når katten i huset lusker forbi antennen.

Skru på TV-en

Mange er ikke klar over at TV-en også kan fungere som en radio.

Boksene fra kabelselskapene har ofte alle de norske kanalene lagt inn. Det finnes også TV-er som har installerte app for nettradio.

Lek litt med fjernkontrollen, så kan radioproblemet være løst på hjemmebane.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer