Joda - størrelsen teller

Svenske Transmission har laget det som kan være verdens mest spektakulære høyttalere.

Sverige sliter kraftig om dagen, og verken Volvo, Saab eller Sony Ericsson er i stand til å levere annet enn dårlig nytt til aksjonærer og kunder. Men, slapp av. Transmission Audio, et selskap de færreste har hørt om før nå, kan reise kjerringa.

Med sin Ultimate-høyttalerserie har de produsert noe av det råeste hi-fi og hjemmekino-markedet har sett, og anlegget kommer til å velte alt fra budsjetter til bærebjelker til solide ekteskap.

Grensesprengende dyrt

Vi kan like gjerne ta prisen med en gang. Du betaler en million dollar per kanal, og siden stereomusikk nå en gang krever to slike kanaler, betaler du altså rundt 12 millioner kroner for et komplett anlegg. Det gjør sannsynligvis Ultimate til de dyreste høyttalerne i verden.

Ultimate er håndlaget, og består av hele tolv separate, kabinettløse dipol-panel (lyden sendes ut både foran og bak på høyttaleren). Hver enhet er drøye to meter høy, og er delt opp i "frekvens-soner", som vil si at hver del tar seg av et bestemt frekvensområde:

Slik ser et ferdig system ut, med seks høyttalerpanel per kanal. Hvert element tar seg av ulike frekvensområder, og hele rigget veier over fire tonn.
Slik ser et ferdig system ut, med seks høyttalerpanel per kanal. Hvert element tar seg av ulike frekvensområder, og hele rigget veier over fire tonn. Vis mer


Gjett vekta

Hvis du ser på bildet over, tar L1/R1 seg av det aller høyeste frekvensene, L2/L3 og R2/R3 takler diskanten og mellomtonen, L4/R4 styrer bassen, mens så mange som fire enheter, L5/L6 og R5/R6, består av subwoofere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den samlede bredden på Ultimate-anlegget er hele 11 meter, langt mer beskjedent enn lydanleggene som bekler mange av landets rockescener, og veier - hold deg fast, og dobbeltsikre gulvet i samme slengen - mer enn fire tonn!

Hvert høyttalerpanel inneholder 24 8-tommers elementer, mens subwoofer-panelene har 10 15-tommere som hver bidrar til å presse frekvensresponsen helt ned til 15 Hz. Ultimate kan angivelig strekke seg helt opp til 50KHz, så får det bli en sak mellom deg og psykoakustikken om du mener det har noe å si - du kan uansett ikke høre så mye høyere enn 18-20KHz.

Et enkeltpanel for diskant og mellomtone består av 24 8-tommers høyttalerelementer.
Slik ser et ferdig system ut, med seks høyttalerpanel per kanal. Hvert element tar seg av ulike frekvensområder, og hele rigget veier over fire tonn.

(Artikkelen fortsetter under bildeserien)


Seks kilowatt

Det skal godt gjøres å drive høyttalerne med forsterkere en allerede har i stua, derfor følger det like godt med seks BP-1-effektforsterkere fra Bridge Audio Laboratory. De doble monoforsterkerne yter 500 watt per kanal, for en samlet muskelstyrke på seks kilowatt.

Er ikke det nok, er Ultimate dimensjonert for å tåle hele 12 kilowatt kontinuerlig, med en topp på 62 kilowatt i 10 millisekunder.

Disse tallene forklarer hvordan høyttalerne kan produsere et skremmende, kontinuerlig lydtrykk på 143 desibel (SPL), med et toppunkt på 146dB.

Så vidt vi vet er det foreløpig ikke så mange som har hørt Ultimate i aksjon, og det kan godt være de høres ut som et glorifisert Cerwin Vega-anlegg, men det kan også godt være at ditt lokale konserthus får konkurranse hvis du skulle være en av dem som mener at musikkhistorien begynner og slutter med Johann Sebastian Bach.

Kilde: Ultimate AV Mag