Jobben som suger

Det er vel ikke det vi allerhelst vil holde på med. Men når vi nå engang må: Hvorfor ikke la en kul støvsuger gjøre den skitne jobben?

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Suger det meste

Mini, maxi, med pose, uten pose. Med batteri eller strøm - nytt design, eller uten? Valget er ditt, og utvalget stort, når du er på jakt etter en støvsuger som suger det meste.

Selv om sugeevnen nok fremdeles er det viktigste når en skal velge, er det kanskje også greit at den lille maskinen ser pen ut. Kanskje er leiligheten så liten, at den må stå fremme hele tiden?

Her ser du bildene av de kule støvsugerne.

I bildespesialen viser vi blant annet produkter fra Nilfisk, Bosch, Siemens, Miele, Electrolux og Phillips. AEG var vi også i kontakt med, men de har for tiden bare eldre modeller på det norske markedet. Vi prøvde også å få informasjon fra Panasonic, men de var ikke tilgjengelige.

STØVSUGERE

Hva synes du om støvsugerne i bildespesialen? (Avsluttet)
Hot(41%) 39
Not(31%) 29
Nøytrale(28%) 27
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Den beste støvsugeren

En ting er utseende og design, en annen er selvsagt hvordan støvsugeren fungerer. Og for de fleste vil det vel også fremdeles være det viktigste elementet når de skal kjøpe ny modell.

Testkoordinator i Forbrukerrapporten, Sven Bjørnson, har selv vært med og testet en rekke støvsugere i flere omganger. Han har derfor gode kunnskaper om støvsugere generelt.

- Det er nok overraskende for mange at våre tester har vist at sugeevnen ikke alltid har sammenheng med effekten i watt. Og det er jo som oftest den folk ser på, for å danne seg et bilde av hvor effektiv støvsugeren er. Men hvor bra en støvsuger er, trenger altså ikke nødvendigvis å ha en sammenheng med hvor mange watt det står den har. Vi har nemlig også sett at det kan ha stor betydning hvordan munnstykket er utformet, forklarer testkoordinatoren.
Har du noen formening om hvorvidt de nye poseløse støvsugerne er bedre eller dårligere enn de med pose?

- Nei, vi har ikke merket stor forskjell på dette punktet. Men ett element kan selvsagt være at det er billigere å bruke en poseløs type - så slipper du jo utgiftene til støvsugerposer, sier Sven Bjørnson.


- Det er også viktig å være oppmerksom på at mange av støvsugerne på markedet fremdeles er veldig tunge. Personlig synes jeg ikke at en støvsuger bør veie mer enn 3-4 kilo. Det gjør den mye enklere å transportere rundt i boligen, og for eksempel støvsuge trapper. For eldre mennesker kan det være spesielt viktig at den ikke er for tung å bære på, sier han.

Se opp for dørsalg

Bjørnson har også en liten advarsel som kan være smart å ha med seg. Spesielt hvis det skulle ringe på døren din en dag.

Ergorapido fra Electrolux Vis mer


- Det er etter hvert blitt mange som selger støvsugere via dørsalg. En god del av disse støvsugerne er faktisk veldig dyre, og tester vi har gjort, tyder på at de ikke nødvendigvis er bedre. Man betaler med andre ord mye for lite, sier han.

Ifølge Bjørnson er det beste rådet å lese tester om støvsugere. Han hevder at de, sammen med de europeiske forbrukerorganisasjonene, har de beste testene.

- Hver test koster millioner av kroner å gjøre, men heldigvis er vi mange land som deler på utgiftene. Så det er ikke så mange andre som har råd til å gjøre noe lignende.

Her kan du se noen av de tidligere kvalitetstestene hos Forbrukerrapporten:

Test 1 fra Forbrukerrapporten.

Test 2 fra Forbrukerrapporten.

Robotter og slanger

De siste årene har også robotstøvsugerne, som klarer å gå rundt på gulvet av seg selv, kommet på markedet. Men vår ekspert i Forbrukerrapporten er noe skeptisk til disse småkrypene.

- Vi har godt nok ikke testet dem, og jeg kjenner heller ikke noen som har en slik, men ut fra sunn fornuft mener jeg at det er berettiget å tvile på at de kommer rundt i alle krinker og kroker. Hjemme hos meg ligger støvet i alle fall ofte under for eksempel skap, og der vil det jo ikke være mulig for en slik støvsuger å komme til, sier Bjørnson.

Men har dere noen erfaring med sentralstøvsugerne som ofte er i nye hus?

- Vi hadde en test av dem for noen år siden. Og konklusjonen var at de fungerte OK, selv om vi ikke var spesielt imponerte. Men dersom en sentralstøvsuger har en riktig utformning, og god sugeevne, er det en grei løsning. Jeg ser bare ikke den store fordelen av dem, nå hvor vi i dag har tilgang på mange og veldig lette støvsugere som det er enkelt å komme rundt med, avslutter han.

Trykk her for å komme til bildespesialen.

Og som et siste tips: Er du ute for å kjøpe en støvsuger - ikke bare la deg lokke av en lur støvsugerselger. Be om å få prøve den - løft den, prøv den på ulikt underlag og sjekk hvor godt munnstykket kommer rundt ting og inn i hjørner. Og hva med støynivået - er det til å holde ut å høre på flere timer av gangen?