Riktig pleie for uteplanter

Jo, du kan redde den visne planten

Ser planten skrøpelig ut etter ferien? Prøv dette!

GODT MED LIV: Denne planten ble uttørket i ferien, men kan lett bli helt frisk igjen. Lenger nede i artikkelen får du tipsene. Foto: Linn M. Rognø.
GODT MED LIV: Denne planten ble uttørket i ferien, men kan lett bli helt frisk igjen. Lenger nede i artikkelen får du tipsene. Foto: Linn M. Rognø. Vis mer
Publisert

Det er et trist syn å komme hjem fra ferie når den vakre uteplanten har visnet hen mens du var bortreistreist. Du tenker kanskje at det er for sent å redde den, men du bør ikke ta sorgene på forskudd.

Det er faktisk godt mulig at du kan få liv i den igjen!

Grønt under grenen

– Det er ikke alltid så lett å se om planten er helt død, det spørs hvilken plante det er. I teorien kan de ofte reddes.

Det sier Sissel Torre, instituttleder ved Fakultet for biovitenskap, Institutt for plantevitenskap ved Norges miljø-og biovitenskapelige universitet (NMBU).

Kommer du hjem og ser at planter fortsatt er grønne, men henger med hodet, kan du trøste deg med at det fortsatt er liv i dem.

– Hvis jorden har begynt å tørke inn, vil planten bli veldig slapp og henge ned. Da kan den reddes ved å pøse på med masse vann, bekrefter Yvonne Breen, hagedesigner og daglig leder ved Frodig Hagedesign.

I følge Torre, kan du også sjekke om planten fremdeles lever ved å skjære i grenen.

– Er det grønn farge under grenen, kan planten bli fin igjen, sier hun.

SJEKK OM DET ER LIV: Skrap på grenene. Er det grønt under er det fremdeles liv i planten. Prøv også med å klippe planten helt ned. Foto: Linn M. Rognø.
SJEKK OM DET ER LIV: Skrap på grenene. Er det grønt under er det fremdeles liv i planten. Prøv også med å klippe planten helt ned. Foto: Linn M. Rognø. Vis mer

Klipp ned planten

Ser planten ekstra tørr ut, og har blitt brun på blader og blomster, må du gå mer drastisk til verks, i følge de to ekspertene.

Torre råder først å fjerne alt som er dødt.

– Skjær bort grener og blader som er døde, tipser hun.

Du kan eventuelt klippe planten helt ned.

– Mange planter tåler å klippes ganske kraftig tilbake. Enkelte planter som er ferdig å blomstre, kan klippes ned med bladverk og alt, og så blomstrer de opp igjen i løpet av sommeren eller høsten, men dette kommer an på hvilke planter det er snakk om, sier Breen videre.

Breen mener at mange ikke er klar over at en del krukkeplanter har godt av å få fjernet alle visne blomster, da vil de nemlig blomstre enda mer etterpå.

– Pass på å fjerne visne blomster, da forlenger du blomstringen siden du fjerner dødt materiale, sier hun.

Sjekk røttene

En annen indikator på at planten fremdeles lever, er røttenes tilstand.

– Du kan se om røttene fremdeles har en fin farge. Hvis det fortsatt er hvite rotspisser på røttene, indikerer dette at de er i aktiv vekst, sier Torre.

Røttene skal også være fuktige og fleksible:

– De skal ha masse små hår utenpå, og smårøtter som henger ut fra større røtter, sier Breen.

RØTTER: Du kan se om røttene fremdeles har en fin farge. Hvis det fortsatt er hvite rotspisser på røttene, indikerer dette at de er i aktiv vekst. Er røttene brune eller svarte, er det for sent å redde planten. Foto: Linn M. Rognø.
RØTTER: Du kan se om røttene fremdeles har en fin farge. Hvis det fortsatt er hvite rotspisser på røttene, indikerer dette at de er i aktiv vekst. Er røttene brune eller svarte, er det for sent å redde planten. Foto: Linn M. Rognø. Vis mer

Da kan du fortsette å pleie planten, men vær obs.

– Når du vanner planten opp igjen, må du ikke overvanne den fullstendig, da dør røttene av oksygenmangel. Sjekk om jorden er fuktig, sier Torre mens hun legger til:

– Er røttene fargeløs som brune eller svarte, er sjansen større for at de er død.

NY LØSNING: Det var ikke håp for den gamle planten, løsningen ble da å kjøpe en ny. Foto: Linn M. Rognø.
NY LØSNING: Det var ikke håp for den gamle planten, løsningen ble da å kjøpe en ny. Foto: Linn M. Rognø. Vis mer

Grønne vinterplanter

Det samme prinsippet gjelder for grønne vinterplanter som for sommerblomster, i følge Breen. Fjern det som er dødt og fyll på med vann i den tørre jorden.

BORT MED DET: Vintergrønne planter vil holde seg gjennom året, men husk å pleie dem riktig. Ser du at noen av bladene har begynt å visne litt, fjerner du dem. Fyll på med vann om jorden er tørr, og gjødsle så ofte som du har blitt tipset om. Foto: Linn M. Rognø.
BORT MED DET: Vintergrønne planter vil holde seg gjennom året, men husk å pleie dem riktig. Ser du at noen av bladene har begynt å visne litt, fjerner du dem. Fyll på med vann om jorden er tørr, og gjødsle så ofte som du har blitt tipset om. Foto: Linn M. Rognø. Vis mer

– Grønne vinterplanter, trær og små busker som står ute år etter år i den samme jorden, trenger samtidig jevnt tilskudd av næring, særlig når de står i krukke. Det er viktig å tilføre gjødsel. Her får du kjøpt ulike typer av gjødsel siden det blomster ofte skal ha ulik gjødsel, spør om råd på hagesenteret, tipser Breen.

Vintergrønne planter er flerårige, og det er noen av dem som lett kan sette nye skudd og vokse på nytt. Andre planter kan ikke lage nye skudd, i følge Torre.

– Er planten av den typen som lager nye, grønne skudd, for eksempel Barlind, vil de fortsette å holde seg fine. Mange har også Tuja som ofte er brukt til hekk, den kan bryte på nytt og få nye skudd, særlig siden man gjerne klipper den jevnlig. Mens Einer er mer vanskelig å få til nye skudd på, det samme med edelgransorter, forklarer eksperten.

God jord og drenering

Det absolutt viktigste du trenger for at plantene skal stå seg, er god og næringsrik jord, dette får du kjøpt på hagesenteret.

Det er også lurt å skifte ut jorden etter noen år hvis det er planter som har stått over flere år i samme potte, råder Breen.

Men har du dårlig drenering i pottene, vil de drukne.

– God drenering får du ved å bruke en krukke med hull i bunnen slik at vannet kan fritt kan renne vekk. Legg først nedi lecakuler, og bland gjerne litt sand i jorden. Du kan også kjøpe små sokler til å sette krukken oppå slik at krukken står litt over bakken, sier Breen videre.

GOD NÆRING: Kugjødsel-kompost og lecakuler for drenering. Foto: Linn M. Rognø
GOD NÆRING: Kugjødsel-kompost og lecakuler for drenering. Foto: Linn M. Rognø Vis mer

Det er altså alfa-omega å kjøpe en god og næringsrik jord, kugjødsel-kompost er et strålende alternativ her.

Bruk en romslig potte/krukke med hull i bunnen slik at det vil være god drenering. Fyll et lag med lecakuler i bunnen, deretter fyller du på med den ferske jorden før du setter planten nedi.

Fyll så på med mer jord slik at røttene blir godt dekket.

I GOD JORD: Med kvalitetsjord, god drenering og en romslig potte med hull i bunnen, ligger alt til rette for at den nye planten skal få leve i lang tid fremover. Men husk å vanne og gjødsle jevnt og trutt gjennom året. Foto: Linn M. Rognø.
I GOD JORD: Med kvalitetsjord, god drenering og en romslig potte med hull i bunnen, ligger alt til rette for at den nye planten skal få leve i lang tid fremover. Men husk å vanne og gjødsle jevnt og trutt gjennom året. Foto: Linn M. Rognø. Vis mer

Klapp jorden forsiktig flat, vann over hvis jorden ikke føles fuktig nok.

Obs: ikke vann for mye, da drukner planten.

Nå må du gi planten tid til å vokse igjen. Husk at den trenger jevnt med sollys og vann underveis.

Hold planten fin ved å fortsette denne pleien samt gjødsle den så ofte du har blitt rådet til.

Holder seg i høst

Nå som høsten kommer, vil klimaet endre seg til kjølig ruskevær. Men det er mange uteplanter som holder seg utover høsten.

LYNG: Høstlyng er både dekorativt og robust gjennom høsten. Foto: Linn M. Rognø.
LYNG: Høstlyng er både dekorativt og robust gjennom høsten. Foto: Linn M. Rognø. Vis mer

– Det varierer noe med tanke på mengde regn og sol, men Dahlia er store og flotte blomster som holder seg langt utover høsten, sier Breen.

Noen sommerblomster som Pyntekorg holder seg også om høsten.

– En del vanlige hageplanter kommer på høsten, for eksempel Høstknapp som er veldig fin, tipser hun videre.

Og vil du ha en skikkelig robust plante som står seg i høst og som samtidig er dekorativ, bør du velge høstlyng.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer