Når er det best å male huset

Jo, du kan beise eller male i høst

Men skal du beise eller male utendørs i høst, trenger du en fuktmåler!

<b>BRUK EN FUKTMÅLER!</b> Ja, du kan fremdeles male eller beise ute, men sjekk værmeldingen og bruk en fuktmåler! Fukten må være under 18 prosent. Foto: CHERA WESTMAN/IFI
BRUK EN FUKTMÅLER! Ja, du kan fremdeles male eller beise ute, men sjekk værmeldingen og bruk en fuktmåler! Fukten må være under 18 prosent. Foto: CHERA WESTMAN/IFI Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rakk du ikke å beise eller male i sommer, er det ennå ikke for seint. Du kan fremdeles rekke det før vinteren kommer. Men du bør være ekstra påpasselig med fuktigheten.

- Fukt, regn og duggfall kan være en utfordring når det males, dekkbeises eller beises på høsten. Når temperaturen ute blir lavere og fuktigheten høyere bruker maling, dekkbeis og beis lenger tid på å tørke, forteller Kristian Sæther, merkevaresjef i Jotun, til Dinside.

Men det er absolutt mulig å gjøre - bare du tar visse forholdsregler.

- Vi kan ikke stoppe sesongen nå, når det fremdeles er gode dager og timer, men arbeidsdagen kan ikke være like lang ute som den kunne tidligere på sommeren, sier Lone Bjørslev Kisbye, PR-sjef hos Flügger A/S, til Dinside.

LES OGSÅ: Kun 4 av 45 malingsprodukter får godkjent i test: - Det verste vi har sett noensinne!

Mål fukten!

Dersom du skal male huset sent på høsten, må du måle fukten i underlaget.

- Ved malearbeid utvendig om høsten, må du bruke en fuktmåler, sier Trond Riise, malermester og teknisk sjef i Akzo Nobel og Nordsjö til Dinside.

- Kledningens fuktighet bør ikke være over 18 prosent når den males. Mål flere steder, gjerne på de mest utsatte delene av veggen, sjekk også endeved, råder han.

LES OGSÅ: Det er ikke sikkert du trenger å male hele huset

Sjekk værmeldingen!


Alle ekspertene er enige om at det er helt essensielt å være oppdatert på værmeldingen dersom du skal male eller beise utendørs nå.

- Værmeldingen bør sjekkes både med tanke på temperatur og fuktighet. De nye og moderne vanntynnede malingene skal ikke brukes når det er kaldere enn pluss fem grader ute. Oljebaserte produkter er mindre følsomme på temperatur, men de blir seige ved lave temperaturer, forteller Riise.

- De whitespirit-tynnede produktene kan brukes ned mot minus 5 grader i underlaget eller luften. Men før det skal males eller beises er det uansett viktig at treverket er rent, fast og tørt, understreker Sæther.

Avslutt tidlig på ettermiddagen

AVSLUTT TIDLIG: Avslutt tidlig, så rekker malingen å tørke før dugget faller. Foto: JORDAN
AVSLUTT TIDLIG: Avslutt tidlig, så rekker malingen å tørke før dugget faller. Foto: JORDAN Vis mer


- Fukt, regn og duggfall kan være en utfordring når det skal males, dekkbeises eller beises på høsten. Når temperaturen ute blir lavere og fuktigheten høyere, bruker maling, dekkbeis og beis lenger tid på å tørke, sier Sæther til Dinside.

Riise sier at fuktighet i tørkeprosessen kan gi et skjemmende maleresultat.

- Utover høsten er duggmatting et vanlig fenomen, og dette kommer i løpet av kveld og natt når temperatur og fukt endres. Kommer det dugg på fuktig eller halvtørr maling, vil det kunne oppstå matte skjolder. Dette er det vi kaller duggmatting; matte-blanke skjolder som er estetisk skjemmende, forteller Riise.

- Helst bør man gi seg i 15-16-tiden om man vil unngå dugg på malingen, sier Chresten Nielsen hos Beckers, til Informasjonskontoret for farge og interiør (Ifi).

Bjørslev Kisbye i Flügger går enda lenger og sier at arbeidsdagen ute bør begrense seg til tidsrommet 10-14.

- Noen tror feilaktig at det ikke skjer noe hvis treet bare skal ha olje, men tre kan ikke ta imot olje når det er mettet med fuktighet. Dette kan gjøre at resultatet raskt blir trist og skjoldete, og i verste fall kan det dras utover og misfarve fliser og annet i nærheten, sier Bjørslev Kisbye til Dinside.

Det kan også være kjekt å vite at oljebaserte produkter er mer utsatt for duggmatting, fordi de har lengre tørketid enn de vanntynnede. Er du nødt til å gjøre jobben om ettermiddagen, er derfor akrylprodukter å anbefale, ifølge Ifi.

Artikkelen har vært publisert på Dinside også tidligere.

Les også:
Samleside: Male hus
Jo mørkere maling, desto bedre

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!