Det er ikke mye som skal gjøres med en helt hverdagslig laksemiddag, før den blir festfin som den Cecilie Schandy Kvernvik holder frem. Foto: Per Ervland
Det er ikke mye som skal gjøres med en helt hverdagslig laksemiddag, før den blir festfin som den Cecilie Schandy Kvernvik holder frem. Foto: Per ErvlandVis mer

Jernet som gjør hverdagsmiddagen festfin

Enkle grep gjør middagen klar for fest.

Det er gøy å slå på stortrommen til fest, men er du ikke så sikker på kjøkkenet, kan stresset med å få laget maten - i rett tid - ødelegge moroen.

Hvorfor ikke lage noe du allerede kan, og er kjent med?

– Det skal ikke mye til å løfte hverdagsmiddagen til festmat. Det er bare å tenke litt rausere og kline til med smør og fløte, og å konsentrere seg litt ekstra om presentasjon og garnityr, sier Cecilie Schandy Kvernvik i Hjemmekokklauget til DinSide.

Lager du noe du kan, vet du også hvordan maten skal oppføre seg, hvor lang tid det tar, og du kan heller konsentrere deg om ha det hygelig med gjestene dine.

I videoen under viser hun hvordan hverdagens laksemiddag blir festfin ved hjelp av et melonjern, noen runde utstikkere og spirer:

 


Lignende grep kan selvsagt tas med den retten du er komfortabel med å tilberede.

Se også utstyret som gjør festbordet ekstra festlig

Gjør klart på forhånd

For å gjøre selskapet hyggelig for alle, er det også smart å ha så mye som mulig klart på forhånd. Ferdig skylt og kuttet, og klar til å koke kjapt, eller bare anrette på tallerkenen.

Gjør gjerne som proffkokkene, og klargjør maten flere dager i forveien. Mange grønnsaker har det ekstra bra i isvann, da holder de seg friske og knasende, ifølge Schandy Kvernvik.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når vi skal servere mat til flere enn vi vanligvis gjør, er det lett at maten rekker å bli avkjølt, eller at kjøtt eller fisk blir litt for mye stekt. Med steketermometer er det lett å ha kontroll, sier Schandy Kvernvik.

«– Når alt kommer til alt, så er det de gode smakene og den hyggelige stemningen som lager en vellykket fest. Hold beina på bakken og hold deg innenfor din "comfort sone".Cecilie Schandy Kvernvik »


Steketermometeret blir ofte nevnt som et av de produktene proffkokkene ikke klarer seg uten. Og skal du langtidssteke, kan du vurdere å investere i et trådløst termomenter. Vi har testet ett av dem: iGrill.

Vil du bare lene deg tilbake og ha benene høyt hele festen, er rådet å servere mat som bare blir bedre av å få stå og godgjøre seg lenge.

– Gryteretter og mange supper er fine. Da er det bare å gi grønnsakene et lett oppkok før servering, og anrette fint på en tallerken med godt tilbehør.

Ovsbakt laks, med poteter og agurksalat, slik vi er vant til å se den. Foto: Per Ervland
Akkurat samme rett, med små, små endringer. Foto: Per Ervland
Det er ikke mye som skal gjøres med en helt hverdagslig laksemiddag, før den blir festfin som den Cecilie Schandy Kvernvik holder frem. Foto: Per Ervland