<strong><b>EN LITEN CD-SAMLING:</strong></b> Joda, de tar definitivt plass. Men så varer de da også nesten evig.   Foto: TORE NESET
EN LITEN CD-SAMLING: Joda, de tar definitivt plass. Men så varer de da også nesten evig. Foto: TORE NESET Vis mer

- Jeg vil aldri kaste CD-ene mine

Kommentar: Strømmetjenester varer ikke evig.

Publisert
Sist oppdatert

Hjemme har jeg en CD-samling på godt over 3.000 titler. Med en gjennomsnittlig innkjøpspris på 150 kroner per CD er den opprinnelige innkjøpsverdien minst 450.000 kroner.

Dessverre er det ingenting å bli rik av, økonomisk sett.

For det som en gang var en dyrebar skatt, er i dag verd tilnærmet null og niks. I hvert fall målt i kroner og øre.

<strong><B>I TILHENGEREN:</strong></b> Vår Facebook-venn Bernhard Steen valgte å kaste hele CD-samlingen sin i vår. De som hadde lyst, fikk forsyne seg gratis. Resten havnet på fyllinga. Foto: FACEBOOK/PRIVAT
I TILHENGEREN: Vår Facebook-venn Bernhard Steen valgte å kaste hele CD-samlingen sin i vår. De som hadde lyst, fikk forsyne seg gratis. Resten havnet på fyllinga. Foto: FACEBOOK/PRIVAT Vis mer

Det finnes riktignok enkelte sjeldenheter som går for hundrelapper på eBay. Men ellers havner CD-plater stort sett på dynga, slik som dette bildet er et godt eksempel på:

Vinyl er inn, CD er ut

Musikkinteresserte som Bernhard, bruker nemlig Spotify eller andre strømmetjenester i stedet for å fylle veggene med hyllemeter.

De synes det er enklere å søke opp en låt eller et album via nettet enn å bruke kvelden på å lete seg møysommelig gjennom hundrevis av plastesker de aldri har fått somlet seg til å alfabetisere.

Samtidig opplever vi en vinyl-renessanse der unge som eldre finner glede i å ta en plate ut av et omslag, legge den møysommelig på en tallerken og føre en stift ned i en rille.

<B>SPILLEGLEDE:</B> Får CD-spilleren en ny  vår, slik platespilleren har fått? Foto: TORE NESET
SPILLEGLEDE: Får CD-spilleren en ny vår, slik platespilleren har fått? Foto: TORE NESET Vis mer


Det er nok ikke like mange som føler samme glede når dytter en CD i en spiller og trykker på «Play».

Ofte står det som en gang var et nærmest ufattelig teknologisk vidunder med grønt display og et utall programmeringsmuligheter for låtrekkefølge og støver ned på et loft eller i en kjeller.

Selvbrent: Så lenge lever CD-platene dine

Det beste av begge verdener

Selv var jeg aldri noen stor tilhenger av LP-platene, og kvittet meg med over 12.000 av dem da CD-en kom.

Lyden fra CD er i hvert fall bedre enn fra LP på papiret, og jeg er ikke blant dem som synes det er magisk med knitring og hakk i plata.

<strong><B>KULTUR I HYLLA:</strong></B> Det er noe trygt å ha musikk som er din, og bare din. Foto: TORE NESET
KULTUR I HYLLA: Det er noe trygt å ha musikk som er din, og bare din. Foto: TORE NESET Vis mer


Men selv om CD-er unektelig tar større plass og er gir mer bryderi enn en app på mobilen, finner jeg fortsatt glede i å ha dem i hylla og bruke dem.

CD kombinerer det beste av begge verdener: Lyden er digital, formatet er analogt og fysisk.

Dessuten virker den alltid. Du skal ha vært svært uvøren om du klarer å gjøre en av sølvskivene uspillelige. Og om det skjer, kan du som oftest brenne et nytt, perfekt eksemplar via PC.

Bruker radio som kjøpeguide

Som andre som er født på 1950-tallet spiller jeg nok oftere gamle rock-klassikere fra 60- og 70-tallet enn ting som lages i dag.

Samtidig er jeg nysgjerrig på ny musikk.

<strong><b>GUIDE:</strong></B> Det finnes mange tusen musikkstasjoner å velge i på nettet. Foto: BBC
GUIDE: Det finnes mange tusen musikkstasjoner å velge i på nettet. Foto: BBC Vis mer


Heldigvis har radio fått en ny vår. Vi har nå hele 24 radiokanaler på DAB og DAB+. På nettet finnes det titusener av radiostasjoner som spiller all slags musikk.

I motsetning til den gamle FM-radioen kommer artist låt og noen ganger også albumtittel opp på skjermen, slik at det er lett å finne fram. I tillegg er musikkgjenkjenningsappen Shazam være til hjelp.

Og her er vi ved poenget:

For hører jeg noe jeg liker, så kjøper jeg CD-en. Som oftest i en utenlandsk nettbutikk der jeg gjerne får den til under hundrelappen.

Billigere enn å strømme

Jeg har ikke det samme forbruket som før. Totalt blir det vel kanskje 10 CD-kjøp i året nå. Men selv det er faktisk langt over det gjennomsnittsnordmann kjøpte den gang CD var eneste måten å kjøpe musikk på.

<strong><B>DYR GLEDE:</strong></B> Du kan kjøpe deg en CD i måneden for det Spotify Premium koster. Foto: SPOTIFY
DYR GLEDE: Du kan kjøpe deg en CD i måneden for det Spotify Premium koster. Foto: SPOTIFY Vis mer


CD-kjøpene i løpet av året koster meg omtrent det samme som et helårsabonnement på Spotify Premium.

Med andre ord legger gjennomsnittsnordmannen igjen mer penger hos platebransjen enn jeg som over gjennomsnittet interessert musikk- og CD-entusiast ville gjort dersom jeg ikke hadde hatt Spotify.

Det er i og for seg ikke noe galt med lyden fra Spotify, men personlig synes jeg den faller i gjennom i forhold til CD. For å få en fullgod erstatning måtte jeg i så fall abonnere på Tidal eller WiMP HiFi. Det ville koste meg det dobbelte av Spotify Premium, og dermed vært langt dyrere enn CD-kjøpene mine i løpet av et år.

LES OGSÅ: Låter forsvinner fra Spotify

Ingen hindringer

Fra Spotify forsvinner enkeltlåter eller hele album, ja hele artister med ujevne mellomrom.

Har du kjøpt musikken på en CD-plate, er det derimot bare din egen ordenssans som avgjør om du vil finne den musikken du gjerne vil høre.

<strong><B>BRENN TIL EN VENN:</strong></b> CD-plater kan fritt kopieres med loven i hånd, så lenge det bare skjer i din indre krets. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
BRENN TIL EN VENN: CD-plater kan fritt kopieres med loven i hånd, så lenge det bare skjer i din indre krets. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


CD-platene har også den fordelen at de kan overføres til harddisken i et hvilket som helst filformat (MP3, FLAC, AAC etc.) for tilpasning til den programvaren du bruker til å spille av på mobil eller PC/Mac.

Du kan også strømme til trådløse høyttalersystemer som Sonos og Heos, ta med deg musikken på mobil, nettbrett og minnepinne uten å abonnere på noe som helst.

Du kan ta kopier til venner og bekjente med loven i hånd, selge og gi bort akkurat som du vil.

LES OGSÅ: Evig varer kun det eide

Du vet hva du har

Originalen er likevel best. Det lille heftet som følger med, skrifttypen på låtlisten, takken til venner og bekjente, opplysninger om studio, produsent og gjestemusikere.

<strong><B>BOKS-GLEDE:</strong></B> Innpakingen gir CD-ene ekstra verdi. Foto: TORE NESET
BOKS-GLEDE: Innpakingen gir CD-ene ekstra verdi. Foto: TORE NESET Vis mer


Alt kan du finne på Wikipedia, javel. Men alt dette er en del av opplevelsen, av psykologien bak å kunne si at et fysisk produkt er ditt og bare ditt.

Om nettet skulle være nede en periode, har du fortsatt musikken din. Selvsagt kan du spille fra strømmetjenester i offline-modus. men det er jo ikke sikkert du har husket å laste ned det du aller mest vil høre på der og da.

I en verden der stadig mer deles, lånes og leies er det lett å glemme at det du eier definerer deg.

Selv om det bare er en upraktisk haug med utdaterte sølvplater som tar opp veggplass.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer