– Jeg så en bevegelse i øyekroken

Bård ble litt raskere våken da han så hva som lå og kavet i doskålen.

 Foto: Privat
Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Morgenen begynte som de fleste andre, med en tur på badet. Men torsdag 4. juli var det noe som ikke var helt som det skulle være.

– Jeg oppdaget det idet jeg åpnet døra. Det var noe som ikke stemte - jeg tror jeg så en bevegelse i øyekroken, sier Bård, som ønsker å være anonym.

Det han så var en rotte som prøvde å komme seg ut av en knipe. Den hadde nemlig funnet veien opp et rør, gjennom vannlåsen og endte til slutt opp i en doskål. Bårds doskål.

Les mer om skadedyr: Oppdager du skadedyr i ny bolig, kan det være noen andre må ta regningen

Brunt vann

Klokka var seks om morgenen da Bård oppdaget rotta. Han tror den kan ha ligget der lenge, og kanskje til og med overnattet der.

– Vannet var blitt helt brunt, men pelsen var tørr. Jeg vet ikke hvor lang tid det tar før pelsen tørker, men det tar nok noen timer, gjetter han.

Rotta hadde strukket ut alle bena og klarte på imponerende vis å holde kroppen over vannet.

– Det første jeg tenkte var "hvordan blir jeg kvitt den?", men jeg fant ut at det enkleste var å skylle den ned. Den dør nok ikke av det - det var jo der den kom fra, sier Bård til DinSide.

Les også: Sjekklisten som kan avsløre om du har skadedyr i boligen

Ga seg ikke

Men det skulle vise seg å bli lettere sagt enn gjort. For rotta hadde ikke planer om å dra tilbake til kloakken.

– Den kom tilbake første gang. Det var da jeg begynte å filme, sier han.

– Hvorfor filmet du rotta?

– Det var vel for å ha bevis for hendelsen. Det er jo ganske spesielt, dette her.

Videoen, som du kan se helt øverst i artikkelen, ble også vist til samboeren etterpå.

– Det var kanskje ikke så lurt, men hun tok det ganske bra. Jeg tror faktisk jeg tok det verst selv, innrømmer Bård.

Klatret tre etasjer

Bård bor i et rekkehus sentralt i Oslo, sammen med samboer og barn. Toalettet rotta lå i befinner seg i tredje etasje i boligen, der første etasje er en sokkeletasje.

Rotta hadde altså klatret opp tre etasjer for å få seg en svømmetur i toalettskålen. Det er noe annet enn gjerdet rundt Frognerbadet.

Etter at han hadde skylt ned rotta fikk Bård litt dårlig samvittighet.

– Jeg syntes litt synd på den, men jeg kunne jo ikke gjøre noe annet enn å skylle den ned, sier han.

Ikke unormalt

Sigurd Grande, avdelingsdirektør for drift og vedlikehold i Oslo vann- og avløpsetat, sier de får inn meldinger om rotter med jevne mellomrom. Til nå i år har de fått 58 meldinger om rotter, men hvor mange som er funnet i doskålen vet han ikke.

– Vi skiller ikke mellom rotter i kloakk, i hager eller i innvendig avløpssystem.

Likevel, da Grande ringte oss opp trodde han det var snakk om et annet tips om en død rotte i et kjellertoalett et annet sted i Oslo. Bårds opplevelse virker altså ikke å være enestående.

Grande ber folk som har observert rotter om å melde fra til kommunen.

– Hvis publikum observerer rotter i avløpssystemet er det fint om de ringer oss, så vil vi reise ut til stedet og legge ut gift. Vi følger opp og ser om vi får rotter, og fortsetter så lenge det er fangst, sier Grande.

Også forsikringsbransjen melder om tilfeller med rotter i toalettet

Vanskelig å fikse

Han har ikke noe veldig godt svar på hva Bård burde gjort med rotta, men påpeker at å skylle den ned igjen kan føre til forstoppelse i rørene.

– Kan man gjøre noe for å forhindre slike situasjoner?

– Dette er vel et problem som er vanskelig å bygge seg ut av. Skal man ha stengsler i rørene vil det tross alt ødelegge litt av funksjonen. Jeg ser ikke for meg at man kan bli kvitt dette problemet, sier Grande.

Bård håper i alle fall det blir lenge til neste gang han opplever noe lignende. Nå drar han på ferie, men før han drar får han en skadedyrbekjemper på besøk for å se på forholdene.

En ting som i hvert fall kan gjøre det vanskeligere for rotta å komme seg ut, er å legge ned lokket på toalettet etter bruk.

– Pleier du å lukke dolokket etter deg?

– Jeg skal begynne å gjøre det, og i alle fall når jeg drar på ferie, sier Bård og ler.

Les også vannskader fra moderne toaletter

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer