– Jeg lar grillen gjøre mesteparten av vaskejobben

Hvorfor vaske når du kan brenne?

Svi av kullet først, og børst bort restene med en metallbørste, er rådet fra Bjørn Tore Teigen i Matprat.no. Foto: Elisabeth Dalseg
Svi av kullet først, og børst bort restene med en metallbørste, er rådet fra Bjørn Tore Teigen i Matprat.no. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finværet er tilbake i store deler av landet, til tross for spredte regn- og tordenbyger de siste par dagene. Kjenner vi grillglade nordmenn rett, vil de nok ikke stue bort grillen med det aller første. Plutselig tar den ene gråværsdagen likevel den andre, og så blir grillen stående - kanskje til neste år, om vi ikke passer på.

Da kommer grillentusiast og matformidler i Matprat.no, Bjørn Tore Teigen, sine råd godt med.

– Svi av grillisten med én gang du er ferdig med å grille maten, så slipper du alt styret i etterkant, sier Teigen til DinSide.

Når maten er ferdigrillet legger du grillristen så tett ned på grillkullet som mulig.  Foto: Panthermedia
Når maten er ferdigrillet legger du grillristen så tett ned på grillkullet som mulig. Foto: Panthermedia Vis mer


Metoden hans er enkel: Det gjelder å smi mens kullet fortsatt er varmt. – Legg risten ned på kullet mens det fortsatt gløder, og la varmen gjøre jobben.

Snu gjerne på risten, slik at begge sider kommer ned mot kullet. Er det mye kull på grillen kan du løfte opp litt og legge oppå risten, så er du sikker på at det blir hett nok. Har du gassgrill, setter du risten så langt ned du kan, og skrur opp varmen.

– Etter at matrestene er svidd bort, skrubber jeg av med en metallbørste, sier Teigen. Han holder frem en variant med tynt, langt skaft, men du kan fint bruke en hvilken som helst børste som tåler litt varme.

NB! Det er fortsatt veldig tørt i deler av landet, så vær varsom om du griller, spesielt med kull. Flere steder har innført grillforbud

Effektiv grillrens?

Vi har lagt grillristen i bløt over natten i krystallsoda og grønnsåpe, men ingen av vaskemidlene fungerte særlig bra. Foto: Kristin Sørdal
Vi har lagt grillristen i bløt over natten i krystallsoda og grønnsåpe, men ingen av vaskemidlene fungerte særlig bra. Foto: Kristin Sørdal Vis mer


Har gamle fastbrente fett- og matrester fått sitte på grillen en stund, er det langt vanskeligere å få bort. Det finnes mange råd om hvordan du kan få det bort, uten å skrubbe vettet av deg, og vi har testet flere av dem.

Vi har blitt tipset flere ganger om at vi burde sette inn en grillrist med grønnsåpe, pakke den inn i en søppelsekk, og la det ligge over natten. Etterpå skal det være lett som en lek å vaske bort. Det skulle vise seg å være en sannhet med modifikasjoner.

En annen metode vi har fått anbefalt, og testet, er å bruke krystallsoda som grillrens. La grillristen ligge i bløtt i en blanding av vann og krystallsoda over natten, og forrige sesongs størknede grillgleder skal være lett å vaske av med en oppvaskkost. Det gikk dessverre heller ikke helt etter planen.

Det vi vil anbefale er universalrens. Vi har testet tre merker som alle klarte brasene, men ett merke utmerket seg hakket mer enn de andre. Men orker du ikke det, kan du bruke Teigens triks, selv om du må slåss med restene av fjorårets flintstek.

– Du kan gjøre det med gamle flekker også, men det aller beste og enkleste er å gjøre det med én gang, sier Teigen.

Teigen er forøvrig eier av alle grillers mor (eller far, den heter Helge): Sjekk den kjempegrillen

Se også hvordan du kan lage din egen (om enn litt enklere) store grill her:
Slik lager du grill av en gammel oljetønne, trinn for trinn.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!