- Jeg har ikke noe sted å bo

Inger Wibe Grut (22) gruer seg til å finne et nytt sted å bo.

Inger Wibe Grut (22) er usikker på om hun får et nytt sted å bo til høsten 2009.  Foto: Hanne Marie Aabel
Inger Wibe Grut (22) er usikker på om hun får et nytt sted å bo til høsten 2009. Foto: Hanne Marie Aabel Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Studenter sliter med å finne et nogenlunde ok sted å bo, til et beløp de har råd til. Det er spesielt i Oslo det er vanskelig å finne slike hybler og leiligheter.

Les også: Så tøft har studenter det økonomisk

- Jeg er redd for å ikke finne noe nytt sted å bo, sier Inger Wibe Grut.

Hun og fire venninner skal finne et sted å bo fra høsten 2009 av, og de er allerede bekymret for at de ikke finner noe som passer.

- Det er tilfeldigheter som har gjort at jeg har et sted å bo nå, jeg er bekymret for at vi jentene ikke finner noe som passer. Jeg er fullt klar over at vi ikke kan være kresne. Jeg regner med at vi må ta til takke med noe som er veldig dyrt, lite og forfallent, sier hun.

Grut har fått med seg at boligprisene har falt, men at det fortsatt koster i gjennomsnitt over 10.000 kroner å leie en leilighet i Oslo.

DinSide sjekket gjennomsnittsprisen for en måned, for å bo i hybel, 4-roms og 5-roms i Oslo ved hjelp av Makrosikt.no. Det billigste alternativet her er å bo i Østensjø og Nordstrand, og det dyreste er St. Hanshaugen og Frogner.

  • Hybel fra 4.122 kroner til 6.610 kroner.

  • 4-roms fra 13.775 kroner til 16.267 kroner.
  • 5-roms fra 17.344 kroner til 19.825 kroner.

Leieprisene sank med 2% fra 3. til 4. kvartal 2008. Det er første gang siden 4.kvartal i 2004. I gjennomsnitt koster det nå 10.320 kroner å leie en leilighet i Oslo.

Leieprisene synker i hele byen. Det er sterkest nedgang i Groruddalen hvor det koster under 9.000 kroner per måned å leie bolig. Leieprisene er høyest i Sentrum vest hvor du må betale vel 11.250 kroner i snitt per måned.

DinSides boligkalkulator

Inger Wibe Grut (22) er en av mange studenter som sliter med å finne et ok sted å bo. Foto: Hanne Marie Aabel
Inger Wibe Grut (22) er en av mange studenter som sliter med å finne et ok sted å bo. Foto: Hanne Marie Aabel Vis mer


- Vi kan jo ikke bestemme hvor i Oslo vi vil bo, vi blir nødt til å hoppe på første og beste mulighet, sier hun.

Vær tidlig ute

SIO råder alle til å være tidlig ute med boligsøknad. De har per dags dato cirka 6000 hybler og leiligheter til leie. Her kan du spare noen kroner på å dele kjøkken og bad, eller velgte å ha eget.

- I midten av august 2008 hadde vi cirka 5000 søkere på venteliste. I samme måned var det 1800 studenter som flyttet inn. I september var semesteret i gang og mange hadde funnet seg andre alternativer. Ventelisten var da sunket til cirka 1800, sier Tom Olstad, direktør i Studentboligene, til DinSide.

- Prisene på det private leiemarkedet i Oslo har nå sunket litt - for første gang siden 2004. Fra 3. til 4.kvartal 2008 sank prisene med to prosent. For studenter som trenger å leie bolig er fallende leiepriser en etterlengtet nyhet, sier han.

Kom deg ut av sentrum

Tom Olstad er leder for Studentboligene og oppfordrer alle til å søke på boliger tidlig. Foto: Stein J. Bjørge
Tom Olstad er leder for Studentboligene og oppfordrer alle til å søke på boliger tidlig. Foto: Stein J. Bjørge Vis mer


Til tross for dette, koster det fortsatt i gjennomsnitt 10.320 kroner i måneden å leie leilighet i Oslo. I den sammenheng er studentsamskipnadens boliger et godt alternativ.

- Vi ser at mange av våre boliger ligger på ca 60-80 % av markedspris, og det er mulig å bo fra cirka 2.000 kroner i måneden.

Vær imidlertid oppmerksom på at det å sammenligne boligpriser direkte kan være vanskelig, da pris er avhengig av mye; størrelse, deling av bad eller kjøkken, samt tilleggsgoder som renhold, møblering, vaktmestertjenester og andre forhold.

Studiestedet ditt må ha tilknytning til SIO om du skal få lov til å benytte deg av studentboligene.

- Ille at det skal være nødvendig

Flere studenter velger å bo i kollektiv.

- Noen studenter liker seg alene, mens andre ønsker å være del av et studentfellesskap. Dette må man kjenne på selv. Men dersom man flytter til ny by uten særlig nettverk, kan det å bo sammen med andre, for eksempel i et studenthus, være en fin måte å få nye venner på, sier Olstad.

I SIO sine boliger har de husverter som selv er studenter og beboere, og som har ansvar for å finne på sosiale ting i nærområdet. Det kan være salsakurs eller quizkvelder.

Privat leiemarked

Vibecke Falster er eiendomsmegler i DnB NOR Eiendom og hun har og merket at studenter velger å bo sammen.

- Leier du alene, bærer du en langt høyere leiekostnad i måneden enn om dere går flere sammen om en større leilighet med flere soverom og deler kjøkken, bad og stue, sier hun til DinSide.

Prishopp på ettroms

Uetablerte har vanskelig for å få lån, og må derfor leie.

- Leieprisene har økt i den senere tid og interessen for å leie har vært stor. Ettersom renten lå såpass høyt i 2007 og 2008 merket man at flere og flere heller velger å leie. Høye rentekostnader og yngre uetablerte har vanskelig for å få lån, og prisene på boliger ligger høyt, alt dette henger sammen, sier hun.

DnB NOR Eiendom ser flere og flere tilfeller hvor to til tre stykker kjøper sammen, gjerne studenter. Dette dreier seg om felles eierskap i kun få år.

- Vi ser at når de selger, kommer de ut av dette med høyere salgspris enn opprinnelig kjøpspris, skattemessig bra å eie med tanke på lån, verdiøkningen og så videre.

Aksjonerer mot boligkrise

Hun forteller at interessen for å kjøpe har nå bedret seg igjen. Det er lav rente, mulighet for gode kjøp, mulighet for binding av renta på bra nivå og leieprisene er blitt uforholdsmessig høye. Alt dette er faktorer som spiller inn nå.

- Det er billigst å bo i utkantstrøk. Dyrt å bo i nærheten av store byer og tettsteder. Et tips til studenter som eventuellt kjøper sammen er at det er viktig å sette opp sameiekontrakt med klare sameiebetingelser. For eksempel dersom du ønsker å selge deg ut.

Studenter sliter under finanskrisa

Forbrukerøkonom i DnB NOR, Sidsel Sodefjed Jørgensen oppfordrer studenter til å holde igjen og være forberedt på tøffere tider.

- Selv om stipend og lån kommer som normalt er ikke studenter skjermet fra finanskrisen. Høye leiepriser og vansker med å skaffe ekstrajobb svir i pungen, sier Jørgensen.

Jobber for folk - ikke lønn

Hun forteller at også studenter kan miste jobben. Det betyr ikke nødvendigvis like mye for de som det betyr for personer i full jobb, men det kan like fullt gi økonomiske utfordringer. Studentene bør holde igjen og være forberedt på tøffere tider.

Det ventes markant økning i antall studenter fremover ettersom mange nok vil prioritere studier fremfor arbeidsløshet.

I regjeringens krisepakke som ble presentert 26. januar, ble det bevilget 75 millioner kroner til bygging av studentboliger. Det er selvsagt hyggelig for dem som på sikt skal bo der, men tiltaket hjelper ikke dagens studenter, sier Jørgensen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer