<b>BESTSELGEREN:</b> Formpresset hvit med tre speil - det er den mestselgende innerdøren i Norge. Foto: Colourbox.com
BESTSELGEREN: Formpresset hvit med tre speil - det er den mestselgende innerdøren i Norge. Foto: Colourbox.comVis mer

Ja, vi elsker denne døra

Hils på folkedøra.

Vi har spurt de største byggvarehusene og dørprodusentene hva som er deres bestselgende innerdør, og svaret er det samme fra alle hold:

Bestselgeren er variasjoner over samme tema: Den mestselgende innerdøra er formpresset og med tre speil.

Bestselger og nye trender

Og det er kanskje også billig? Denne dørtypen er i alle fall veldig ofte å finne i byggvarehusenes tilbudsaviser.

- Bestselger på innerdører er formpresset 3-speils dør, hvit, får vi vite fra byggvarehuset Montér.

- På innerdørsiden er de billige formpressede dørene på topp, modellene Sandvik og Juvik, det er da også disse typene som oftest er med i kampanjer hos byggevarekjedene, sier Marit Skjelten i Trenor-Gruppen AS til DinSide.

Eksempel på Norges mestselgende innerdør akkurat nå: Formpresset med tre speil. Dette er modellen Sandvik fra Trenor. Foto: Trenor
Eksempel på Norges mestselgende innerdør akkurat nå: Formpresset med tre speil. Dette er modellen Sandvik fra Trenor. Foto: Trenor Vis mer


Ifølge Skjetlen er imidlertid også mer solide, heltredører og dører med rene linjer og spennende materialer mer og mer i fokus.

- Det nye er at det er litt mer minimalistisk. Det går mer over på glatte dører, gjerne med firkantet ramme, det går litt i trender, sier marketingsjef Ottar Hansen i Bygger'n Norge til DinSide. Det går også mer over på massive dører, litt kompakte, folk hever standarden til massive, litt tyngre dører, sier Hansen videre.

Denne døra er faktisk sexy

Uavhengig av produsent

Du kan enkelt forandre mye av husets uttrykk ved å skifte innerdørene. Du kan selvsagt også male dørene dersom du har lyst på litt mer farge og ikke er redd for å få litt maling på fingrene (og er du redd for maling på fingrene, kan vi anbefale engangshansker). Men maling koster også. Og skal du male heltredører, bør du nok også kvistlakke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det koster jo også endel om man skal male en gammel dør, da er kanskje ikke 600-700 kroner for en ny dør veldig dyrt, sier Ottar Hansen i Bygger'n til DinSide.

Dersom du vurderer å bytte dører, og du har dører og hengsler av noe nyere dato, skal det være grei skuring å bytte kun dørbladene. Selve dørbyttet er gjort i en fei: Det eneste verktøyet du trenger, er en flat skrutrekker som du stikker inn under låsetappen på hengselet samtidig som du drar døren til deg. Da løsner din gamle dør og du kan sette inn din nye.

- Innerdør kan skiftes uavhengig av produsent så lenge det er brukt snap-in hengsler, sier Lisbeth Andersen, kategorisjef i Optimera AS (Montér, adm. red.).

- De fleste innerdører produsert etter 1973 har standardiserte dørbladmål og hengsler. Mange kan derfor bytte dørblad uten å skifte karm. Har man standardiserte dørmål og hengsler kan man bruke karmer fra en produsent og dørblad fra en annen, sier Espen Sætre i Norsk Dør til DinSide.

På tide med ny dør? Se hva du bør tenke på før du kjøper.

Sjekk dette

Folkedøra

Har du en slik dør? (Avsluttet)
Ja(48%) 574
Nei(41%) 495
Nei, men jeg ønsker meg en(11%) 135
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Når vi har snakket med ulike dørprodusenter og byggvarehus, har vi fått noe ulikt svar på når de smarte snap-in hengslene ble standardiserte. Noen sier 1972, andre 1973 og andre igjen 1980. Det vi imidlertid kan være ganske sikker på, er at dersom du har en dør nyere enn 1980, bør utskifting av kun dørblad være greit. Dersom du er usikker på hvilken årgang dine dører tilhører, eller hvorvidt det er en standardisert størrelse, kan du ganske enkelt sjekke at hengslene er av snap-in typen og måle ut bredde og høyde på dørbladet, samt avstand fra topp og bunn på dør til midten av dørhengslene.

Vær oppmerksom på at dyrere kvalitetsdører ofte kan ha tre hengsler, mens rimeligere dører kun har to - slik at du kjøper en dør med likt antall hengsler som det er i den eksisterende karmen.

Det er fremdeles noen dørprodusenter som leverer dører med andre typer hengsler, ofte kalt løftehengsler. Norsk Dør og Kloppen trevare er blant disse.

Karm med dempelist

Du kan selvsagt også bytte karmen dersom du har behov for det, men dette krever noe mer av dine handyman-kunnskaper enn kun et rent dørblad-bytte.

– Skal man skifte karmer, er karm med innlagt dempelist blitt mer populært.
Dette gir større komfort ved lukking av døren - ingen "slamring", samt bedre lydisolasjon, sier Espen Sætre i Norsk Dør.

Du kan også forbedre din eksisterende karm ved å selv lime inn dempelist i karmen. En enkel, ny karm koster rundt 400-500 kroner.