Denne edderkoppen kan du finne i juletreet ditt. Hadde den vært stor, hadde vi nok blitt skremt. Men den overskrider ikke tre millimeter i lengde ... Foto: Torbjørn Ekrem
Denne edderkoppen kan du finne i juletreet ditt. Hadde den vært stor, hadde vi nok blitt skremt. Men den overskrider ikke tre millimeter i lengde ... Foto: Torbjørn EkremVis mer

Ja, han kommer på besøk i julen

Juletreet ditt er ikke bare et tre, men et hjem. Og mange av beboerne har kun en rask død i vente.

«Finner du ditt eget tre i skogen, er det grunn til å tro at du får med deg flere innbyggere inn, enn om du kjøper et ferdighugget plantasjetre.»


I juletreet ditt bor et tosifret antall insektarter og edderkoppdyr. Inntil 20.000 individer kan ha sitt hjem i treet som du nå tar inn i stua. Det kan være nok til å få de mest engstelige til å foreta et byks inn i plast-tre-avdelingen på nærmeste utstyrsforretning.

Juletreguiden: Hvilket juletre skal du ha?

Men heldigvis - krekene gjør ingen skade, verken på hus, mat, folk eller tre. Heller tvert imot. De fleste risikerer en rask død i et tørt og varmt inneklima om de beveger seg ut fra gjemmestedene blant nåler og bark. Ikke får du sett alle heller. Noen er gjerne så små at du kun får øye på dem i mikroskop. Men ikke alle.

- Om du rister treet over et hvitt underlag, vil mange falle av, og du kan studere treets innbyggere nærmere, sier Dr. Torbjørn Ekrem ved Systematikk og evolusjonsgruppa, NTNU Vitenskapsmuseet, til DinSide.

- Vi gjorde dette for TV-programmet Newton for ett par år siden, og kunne på kort tid telle 12-15 arter, forteller Ekrem, som ikke tror det er usannsynlig at et juletre kan huse 30-50 arter.

Les også: Hver av dem legger 30 egg om dagen i senga di

Forskjell på trær

Finner du ditt eget tre i skogen, er det grunn til å tro at du får med deg flere innbyggere inn, enn om du kjøper et ferdighugget plantasjetre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Et bartre kan inneholde hele økosystemer. Planteetere, rovinsekter og edderkopper og parasitter. Men i et plantasjetre vil det være færre insekter og edderkoppdyr, på grunn av sprøyting, enn trær du selv finner i skogen, sier Ekrem til DinSide. Og hva insekteksperten velger selv? Jo, selvsagt et selvhugget tre!

Les også: De er skumle, men ikke farlige. Derfor bør du passe på edderkoppen hjemme

Selv ikke planteetende insekter er grunn til å frykte blant potteplantene innendørs.

- Plantespiserne er i høyeste grad spesialiserte, og en som lever i gran vil ikke finne på å spise en yuccapalme for å si det sånn, beroliger Ekrem.

Denne edderkoppen kan du finne i juletreet ditt. Hadde den vært stor, hadde vi nok blitt skremt. Men den overskrider ikke tre millimeter i lengde ... Foto: Torbjørn Ekrem
Edderkoppens øyne. Foto: Torbjørn Ekrem
- Jeg ser deg ... Foto: Torbjørn Ekrem
Dette er også en edderkopp. Flotte farger når du får blåst den opp slik. Kjennetegnet for edderkoppdyr er forøvrig blant annet at de har fire par bein. Foto: Torbjørn Ekrem
Dvergsikade. Foto: Torbjørn Ekrem
Dvergsikadens hode. Foto: Torbjørn Ekrem
Dette er en fluelarve. Bare av fluer og mygg finnes det 4.800 arter i Norge, men ikke mange bor i juletrær. Foto: Torbjørn Ekrem
Her ser du en kulespretthale. Foto: Torbjørn Ekrem
Dette er en spretthale. Foto: Torbjørn Ekrem
Midd er et edderkoppdyr. Mange er allergiske mot middens etterlatenskaper, men midd som bor i trær er ikke de samme som de som bor inne i hus, så du har liten grunn til å frykte allergiske reaksjoner. Foto: Torbjørn Ekrem
Her ser du en liten snylteveps. Foto: Torbjørn Ekrrem


Importerte sykdommer


Et problem som er større enn treets små, levende innbyggere, er sykdommene som kommer inn med importerte trær. Ingen edelgranarter hører naturlig til i Norge, men den dyrkes i stadig større skala. Import av frø og plantemateriale har også tatt med seg en rekke alvorlige plantesykdommer, viser et doktorgradsarbeid utført av Venche Talgø ved Bioforsk Plantehelse på Ås.

Arbeidet hennes har identifisert en rekke sopparter som har gitt sykdom og skade på edelgran. Enkelte av artene kommer inn med importerte frø, og enkelte av artene er nye i Norge.