Isolasjonen som stenger maurene ute

En type skiller seg klart ut.

Maurene gravde ganger på få dager i alle typer isolasjonsmateriale, med unntak av Foamglas (midten). Foto: FHI
Maurene gravde ganger på få dager i alle typer isolasjonsmateriale, med unntak av Foamglas (midten). Foto: FHI Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forskere ved folkehelseinstituttet har undersøkt hvor lett maur etablerer seg i ulike typer isolasjonsmateriale. Alle de vanligst brukte isolasjonene ble ødelagt av stokkmauren med ett unntak.

– Vår undersøkelse viser at det finnes ett isolasjonsmateriale, Foamglas, som maur ikke gjør noen som helst skade på. Det var det eneste materialet de ikke klarte å gnage seg gjennom, sier Anders Aak til DinSide.

De andre isolasjonsmaterialene som ble testet var isolasjon fra kjente merkenavn som Rockwool og Glava, samt ulike former for polystyreneprodukter (XPS og EPS med ulikt innhold av betong) - herunder det vi gjerne omtaler som isopor.

- Foamglas hevdet de hadde et produkt mauren ikke ville klare å etablere seg i, og det viste seg å stemme, sier Anders Aak i Folkehelseinstituttet. Foto: FHI
- Foamglas hevdet de hadde et produkt mauren ikke ville klare å etablere seg i, og det viste seg å stemme, sier Anders Aak i Folkehelseinstituttet. Foto: FHI Vis mer


Les også: Maur elsker isopor

Slik testet de

Forskerne hentet stokkmaur fra Tønsbergs-området, og lot dem etablere seg på laben. Og som du kan se på bildet øverst i artikkelen var resultatet påfallende. I begge de to typene polystyren (EPS og XES) på bildet over ble det laget reir i løpet av kort tid, mens mauren ikke bet på Foamglas.

De testet over ulike tidsperioder, opp til fem dager, og resultatet var det samme: Maurene gikk raskt til angrep på den myke "isoporen" mens testvinneren forble urørt.

Dette var ytterpunktene, men resultatene fra de andre typene er tatt med i vedlegg.

Rapporten fra Folkehelseinstituttet kan du lese her.

Merk imidlertid at undersøkelsene ble initiert av produsenten, som hevdet de hadde klart å finne frem til et maurbestandig isolasjonsmateriale. Aak presiserer likevel at forskerne har jobbet uavhengig i prosjektet.

Kan skade konstruksjonen

Én ting er ødelagt isolasjon, men maurangrep kan får verre konsekvenser enn det. Blant annet er endel gulv lagt rett på isolasjonmateriale, og om maur kommer seg inn og gjennomhuller isolasjonen, kan gulvet gi etter.

– Stokkmaur kan også gnage seg gjennom trekonstruksjoner. I begge polystyrenproduktene (EPS/XPS), deriblant isopor, gnagde maurene raskt ganger, og de etablerte reir, sier Aak.

Enda verre er det om mauren går løs på selve konstruksjonen. Det hevdes gjerne at maur kun angriper treverk som er fukt- eller råteskadet, men det stemmer ikke alltid, forklarer Aak.

– Det vanligste er at det er i forbindelse med en fuktsksade, men de kan også etablere seg i friskt treverk og i isolasjonen.

Det er kun stokkmaur som går til angrep på friskt treverk - og det er den maurarten som gjør størst skade.

Boligens fem verste fiender

Ikke gi mauren tilgang

Foto: Hallvard Elven/Folkehelseinstituttet
Foto: Hallvard Elven/Folkehelseinstituttet Vis mer


En nærliggende problemstilling, er om det å velge isolasjonsmateriale som mauren ikke vil etablere seg i, kan føre til at de lettere går til angrep på selve konstruksjonen. Er det ikke bedre at mauren spiser isolasjon, enn at de angriper boligens reisverk?

– Vi har ikke sett på dette, da vi kun har utført labundersøkelser på selve isolasjonen. Kostnadsmessig vil det være rimeligere å bytte isolasjon enn konstruksjon, men det er kun hypotetisk, og ikke noe argument for å prøve å unngå maurangrep, sier Aak.

Han forteller at et maursamfunn bruker syv-åtte år på å etablere seg, og at jo vanskeligere det er for mauren å etablere seg, jo lettere er det å avverge store skader.

– Hovedproblem med bruk av materiale det er lett å etablere seg i, er at man gir maurene enkel tilgang til et godt inneklima som de trives i. Vi så i forsøkene at det gikk veldig fort før de var etablert i isolasjonen.

Se også: Disse krypene vil du ikke ha i hus.

Sjekk ekstra på varme steder

Forskningen viste også at mauren trives best i varme omgivelser, og gulv og vegger rundt baderom er spesielt utsatt.

– Kombinasjonen av varmekabler og myke isolasjonsmaterialer er perfekt bosted for stokkmaur, sier NTF-sertifisert takstmann Kenneth Ervik i Tønsberg Skadedyrkontroll i en pressemelding.

Han har i flere år forsket på maur og maurskader i polystyren, med støtte fra Forskningsrådet. Ervik har også skrevet boken Effektiv bekjempelse av maur.

Se hvor stor skade maur kan gjøre!

Smarte foholdsregler

Det er vanskelig å forsikre seg helt mot maurangrep, men ifølge Aak kommer man langt med god byggeskikk og godt vedlikehold. Du bør også være oppmerksom på faretegn:

– Ser du mauraktivitet inne i boligen, så er det et dårlig tegn. Feks en maursti som går inn i veggen, sier Aak.

Mauren er vekselvarme, og går naturlig i dvale når temperaturen kommer ned mot åtte grader - så om du ser maur inne i boligen nå, er det ekstra stor grunn til å være bekymret. Det er da svært sannsynlig at du har en maurkoloni i boligen.

– Du kan også se etter utkast av treverk eller isolasjon på utsiden av treverket.

Dette viser seg som små hauger av sagflis eller pulverisert isolasjonsmateriale på utsiden av treverket. Det kan finnes både inne i huset - og utenfor.

NB Undersøkelsene fra Folkehelseinstituttet er gjort etter påstand fra produsenten av Foamglas at den var mer maurbestandig enn andre typer isolasjon - men selve undersøkelsene er uavhengig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer