IQcook, smart komfyrvakt fra Gorenje

Gorenjes smarte komfyrvakt passer på maten når du ikke klarer det.

Gorenjes IQcook-system består av en induksjonstopp og en sensor som festes til lokket på gryten din.(Sensoren midt på koketoppen ligger bare der til demonstrasjon, den har ingen funksjon.) Foto: Elisabeth Dalseg
Gorenjes IQcook-system består av en induksjonstopp og en sensor som festes til lokket på gryten din.(Sensoren midt på koketoppen ligger bare der til demonstrasjon, den har ingen funksjon.) Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(IFA 2012) Det skjer kanskje ikke så ofte at du tørrkoker grønnsaker, eller sovner fra kokende spaghetti. Men du har kanskje opplevd å koke over melk, svi grøt og hvite sauser, eller sett at den smeltede sjokoladen blir så varm at den korner seg.

Dette har den slovenske hvitevareprodusenten Gorenje bestemt seg for å gjøre noe med. IQcook er komfyrvakten som lar gryten og induksjonstoppen snakke sammen. Selve systemet består av to deler: En spesiell induksjonstopp, og en enhet du fester til grytelokket med en magnetsensor.

Kutter, koker og rører for deg: Philips HomeCooker

Passer på maten

Når du har delene på plass, er alt du trenger å gjøre å fortelle IQcook hvordan du ønsker å tilberede maten. Du har fem programmer å velge mellom; koke, dampe, steke, grille og varme/saktekoking. Så er det bare å aktivere sensoren og stille inn platen på ønsket program. Sensoren vil fange opp hva som skjer i gryten, og termostaten i koketoppen vil regulere seg for å holde den temperaturen du har bedt om. Dette skal også bidra til å spare energiforbruket, opptil 40 prosent om du bruker den optimalt, ifølge produsenten.

Sensoren skal også sørge for at maten ikke tørrkoker; så den vil også fungere som en slags komfyrvakt. Gorenje har tatt patent på akkurat denne teknologien som de har kalt SmartSense.

Alle nye boliger skal ha den, men du kan også bli tryggere i eldre boliger: Smart komfyrvakt kan redde deg

Dette er en egenskap som nok vil være spesielt populær hos foreldre med barn som lager mat alene mellom skole og fritidsaktiviteter. Ingen fare for tørrkokte poteter mens tenåringen chatter eller er oppslukt av Playstation. Eventuelt også for eldre som er redd for at de begynner å bli glemsomme.

Se flere nyheter fra IFA-messen

Du er fortsatt chef

Selv om IQcook kan hjelpe deg å holde riktig temperatur i gryten, og skrur av platen dersom maten svir seg eller tørrkoker, lager den ikke maten for deg. Du er fortsatt sjefskokken. Hva som skal gå på slow cooking-programmet, hva som skal dampes, og hvor lenge du skal grille kjøttet (grillpanner er undervurdert!) er fortsatt opp til deg. Det er ingen timer som sørger for at grønnsakene ikke blir kokt eller dampet for lenge, her er det du som må ha kontroll. Men forteller du komfyren at melken skal varmes opp, men ikke koke, ja da skal den ikke gjøre det.

IQcook ble tildelt red dot design award tidligere i år for teknologien med sensorene som skal forhindre tørr- og overkoking. Vi har sett og prøvd produktet såvidt. Og selv om vi ikke har fått testet det ordentlig, kan vi bekrefte at du trygt kan la sjokoladen stå rett på platen med "smelte"programmet i timesvis, uten at den blir kornete eller for kald.

Sensoren kommuniserer med koketoppen, for å sørge for jevn temperatur. Foto: Gorenje
Induksjonstoppen har fem ulike standardprogrammer - og i tillegg kan du selvsagt bruke den som normalt. Foto: Gorenje
Sensoren festes til grytelokket. Du trenger ikke spesialgryter, men de må selvsagt kunne brukes på induksjonsovn. Foto: Gorenje
Nå s Foto: Gorenje
Slik ser den ut, sensoren som festes til gryten. Foto: Gorenje


IQcook er lansert, men det er foreløpig ikke helt klart når det vil være til salgs i Norge (oppdatert: IQcook fås kjøpt hos de største elektronikkjedene i Norge). Prisen er satt til 11.695 kroner for induksjonstoppen + to sensorer.

I kveld klokken 20:30 på TV2 Hjelper Deg kan du se oss fortelle mer om iQcook og andre smarte hvitevarer.