Foto: Colourbox
Foto: ColourboxVis mer

Interessert i billig forsikring?

Er det prisen du er ute etter - er dette et rent tapsprosjekt!

I trange tider er det smart å tenke økonomisk. Dette innebærer blant annet å shoppe rundt etter billige løsninger på lån, forsikring, strømleverandør og mobilselskap. Billigst mulig klær og matvarer er heller ikke å forakte.

I følge statistikken sparer nordmenn nå mer enn det ekstra de har fått gjennom lavere rente og høyre lønn.

Spar 50.000 uten forsakelse

Mange rabatter å få

Allikevel må man ikke glemme at billigere tilbud ofte bærer med seg krav som kan bli svært så dyre. Så dyre at at du faktisk kan gå flere tusen kroner i tap.

Et eksempel er innboforsikringen. Her kan du finne gode priser, så lenge boligen din oppfyller en rekke krav til sikkerhet. DinSide understreker at sikkerhetsløsninger som sikkerhetslåser, alarmer og røykvarslere i seg selv ikke er et tapsprosjekt. Disse løsningene er gode for deg som er opptatt av å sikre boligen på best mulig måte og sove godt om natta.

Denne brannsikringen er verdt hver krone

Men dersom du ønsker lavere forsikringssum bare fordi du vil spare penger, er det verdt å notere seg at ikke er en krone å spare på å oppgradere sikkerheten i din egen bolig.

Lite å penger spare - mye å bruke

For det første er det små rabatter å få dersom en har en bolig som er utstyrt med det aller beste sikkerhetsutstyret. Den største besparelsen på sikkerhetsutstyr fant vi hos Gjensidige, der du kan spare nesten 800 kroner i året på innboforsikringen på en leilighet, dersom den inneholder: sikkerhetslåser på alle ytterdører og vinduer, to røykvarslere i hver etasje, to brannslukkingsapparater og alarm som varsler vaktselskap.

Vi pristester alarmselskapene

For at en helt normal leilighet skal kvalifisere til denne rabatten må man ut med en engangssum på minimum 9.000 kroner (forutsatt at du allerede har to røykvarslere og ett brannslukkingsapparat, som er påkrevd brannvern).

Bare installering av ekstra sikkerhetslås på én dør og to vinduer kommer tilsammen på 3.500 kroner (i følge priser fra Jernia). Pulverskumapparatet koster minimum 449 kroner, og en alarm som varsler vaktselskap koster minst 3.169 kroner per år og har en oppstartspris på 1.890 kroner*. Du får altså i tillegg en ekstrautgift på 3.169 kroner hvert år.

Postbanken lokker med lukrativt boliglån-tilbud. Men er det lønnsomt?

Få rabatt for medlemskap

Man kan også få rabatt for medlemskap i ulike foreninger og organisasjoner. Dette er ikke tatt høyde for i her, fordi svært mange organisasjoner og foreninger tilbyr ulike rabatter.

Fra et rent sparsommelig perspektiv, er det viktig å huske at også disse medlemskapene koster penger. Det lønner seg altså ikke å melde seg inn bare for å få økonomiske fordeler. I så fall bør en regne ut om dette er fordeler som sørger for at du vil gå i overskudd.

Vi vet ikke hva forsikringen dekker

Gjelder for alle

Prisene ovenfor er basert på en omtrentlig beregning av forsikringspris. Personen som er beregnet bor i en blokkleilighet i Oslo, og er i tyveårene. Boligen er forsikret for 750.000 kroner. Det er ikke alles personalia som vil samsvare med disse, men utregningene viser allikevel at prisen man må ut med for sikkerhetsutstyr vil gå langt over den summen man kan spare på forsikringen. Dette vil gjelde uansett alder eller bosted.

Har du sykkel?

Sykkeleiere bør vite at ansvarsforsikring for sykkelbruk i de fleste tilfeller er inkludert i innboforsikringen. Skulle du komme til å skade andre ved bruk av sykkelen, for eksempel i en kollisjon, vil kostnadene forbundet med dette dekkes av innboforsikringen.

Ansvarsforsikring for sykkelbruk dekkes ikke av egen sykkelforsikring. Det kan derfor bli svært dyrt for deg dersom uhellet skulle være ute, og du ikke har innboforsikring. Forsikringen gjelder også om sykkelen skulle bli stjålet, både ute og hjemme.

Maks 5.000 erstattes - uansett hvor dyr sykkelen var

* Alarmprisene er fra alarmselskapet G4S (tidligere Falck Norge), som tilbyr den billigste grunnpakken i følge DinSides pristest på alarmselskaper.