By ikke mer enn du har råd til i svette og hektiske budrunder. Foto: Karoline Brubæk
By ikke mer enn du har råd til i svette og hektiske budrunder. Foto: Karoline BrubækVis mer

Inntekten bestemmer lånet!

Økonomiske hensyn vil være den viktigste begrensningen for de fleste av oss. Dersom man kan bruke 3 millioner på bolig, kjøper man neppe 50 kvadratmeter bygd i 1950. Men det er viktig å kjenne sin egen økonomi, og vite hvor mye man kan og vil betale.

Når budene raser inn og tidsfristene er korte, er det viktig at man allerede på forhånd har klart for seg hvor høyt i pris man kan og vil gå.

Lønn og gjeld

Utgangspunktet for vurderingen er familiens lønn og gjeldsforhold. De fleste må ta opp lån ved kjøp av bolig. En tommelfingerregel banker og finansieringsinstitusjoner opererer med er at husholdningen ikke bør ha gjeld som er 2,5 ganger større enn samlet bruttoinntekt.

Husk at dette ikke kun gjelder boliglån, men den samlede gjelden. Studielån blir tillagt mindre risiko av mange långivere, blant annet fordi lånekassen har gjeldsforsikring innebygd i lånet.

For å finne hvor mye du kan regne med å få låne må du altså gange totalinntekten med 2,5 og deretter trekke fra all gjeld. I følge økonomisk rådgiver Steinar Brautaset vil de fleste finansieringsinstitusjoner også trekke store faste utgifter som f.eks. barnebidrag fra bruttoinntekten. Finn ut hvor mye du kan låne ved hjelp av DinSides lånekalkulator.