Innredningshjelp til studenthybelen

Det er fullt mulig å få plass til det meste på få kvadratmeter.

Publisert
Sist oppdatert

Enten det er første gang du flytter hjemmefra eller du er en gammel Blindern-traver: Det er ikke bare-bare å få plass til alt en har lyst til i den boligen en har budsjett til å bo i som student - eller nyutdannet og nyansatt.

Utfordringen med å få plass til alt, blir større jo færre kvadratmeter en har å boltre seg på.

Det finnes ikke så mange ferdigproduserte løsninger og produkter for små rom, kanskje fordi de som tradisjonelt har bodd lite i Norge, verken har vært en stor eller spesielt pengesterk gruppe.

Illustrasjonsfoto: mammamaart/istockphoto.com
Illustrasjonsfoto: mammamaart/istockphoto.com Vis mer


- Jo mindre plass du har, jo viktigere er det å planlegge godt før du flytter inn, sier Nora Aartun, interiørdesigner og partner i innredningsfirmaet Micro Macro til DinSide.

Planlegg på nett: DinSides Boligplanlegger

Hennes aller beste råd til deg som skal flytte inn i en boks er: Bruk hele rommet.

Bruk veggene

- La møbleringen følge veggene. Ikke ha for mange møbler stående midt på gulvet - da mister du verdifull gulvplass, og rommet virker mindre. Jo mer ut til siden du får møblene, jo luftigere og større vil rommet virke, sier Aartun.

Ideelt sett skreddersyr du møbler til små leiligheter.

Nora Aartun. Arkivfoto
Nora Aartun. Arkivfoto Vis mer


- Du trenger ikke være veldig handy. Bruk gjerne ferdige moduler, men sett dem sammen på nye måter, foreslår Aartun.

En rad med kjøkkenskap fra Ikea montert langs en vegg gir ekstra skapplass - og legger du en pute på toppen får du sitteplasser. Legger du en madrass på toppen får du en fin sofa - som også kan være gjesteseng.

Tips: Dersom du velger å bygge møbler selv og feste dem til veggen vil det se ut som om de tar enda mindre plass dersom du maler dem i samme farge som veggen.

Tenk kubikk, ikke kvadrat

Om et rom i en bolig kan defineres som et "rom" i en boligannonse bestemmes av to ting: enten må rommet ha en gulvflate på seks kvadratmeter - eller så må det være minimum 15 kubikkmeter.

Bygger du sengen høyt, får du ekstra plass, til for eksempel oppbevaring. Illustrasjonsfoto: Espen Grønli for ifi.no
Bygger du sengen høyt, får du ekstra plass, til for eksempel oppbevaring. Illustrasjonsfoto: Espen Grønli for ifi.no Vis mer


- Dersom du er så heldig å ha en bolig der det er høyt under taket: Utnytt takhøyden, sier Aartun. - En kan for eksempel bygge hems. Plassen under kan brukes til arbeidsplass, sofakrok, klesskap, bokhylle...

Det finnes det fine ferdigløsninger på markedet for deg som ikke føler deg komfortabel med å bygge selv, eller har anledning til å hyre inn en snekker.

Kutt til beinet

Du bør også tenke igjennom hva du trenger. Før du febrilsk prøver å få plass til pult, sofabord og spisebord på 15 kvadratmeter, spør deg selv: Kan noen av disse funksjonene kombineres?

- Ta arbeidsbordet. Det er viktig å ha en god arbeidsplass, og en god stol. Men trenger du en egen pult? Jo færre møbler du kjøper - jo mer kan du legge i hvert enkelt, å få gode møbler som varer lenge, sier Aartun.

Belysning

God belysning er et viktig redskap og gir muligheter for variasjon. - Sørg for at du ikke bare har taklampe, men flere lyspunkter i rommet. Du kan enkelt skape ulike soner i et lite rom, ved å lyssette det du bruker, for eksempel kjøkkenkroken.

Tips: Dersom du skal kjøpe møbler: Se etter ting som kan stables oppå hverandre eller skyves vekk. Senger som skyves under gulvet, blir til en sofa, brettes inn i skapet, monteres høyt under taket.

Fargevalg

Som hovedregel gjelder: lyst forstørrer, svart forminsker. - Det lønner seg å velge en lys og nøytral farge på veggene, og heller bruke farger på tekstiler, sier Aartun. - Det skal ikke så mye til for å live opp et lite rom - og det har lett å bli seende rotete ut.

Du kan også bruke malingens glansgrad til å endre på romfølelsen.

Minimalisme

Glem trender (selv om minimalisme kan gjøre underverker for romfølelsen) men tenk på tingene dine. Sjansen er stor for at noe må ut. Du kan ikke ta med deg det store kjøkkenbordet og åtte spisestuestoler. Det er heller ikke sikkert at alle barnebøkene dine trenger å bli med på hybelen.

Det er bare å ta kontroll over kaoset. Less is more. Rot. Sorter. Kast.

Lurer du på hva du trenger å beholde av papirer og dokumenter? Se hva du ikke må kaste i vår guide til det perfekte arkivet.

Tenk alternativt

Når det skorter på kvadratmetrene er det smart å tenke nytt. Eller alternativt. Det er ikke nødvendigvis slik at alt må være ordnet slik du er vant til det hjemmefra.

Ta for eksempel vaskemaskinen. Må den stå på badet? Og oppvaskmaskinen på kjøkkenet?

Vi har sett en oppvaskmaskin på badet (plassert oppå vaskemaskinen - helt sant!) og omvendt: vaskemaskin på kjøkkenet. Vaskemaskiner og oppvaskmaskiner lar seg også fint skjule i skap - det som begrenser mobiliteten av disse er vanntilkobling.

Alle eksemplene over fordrer at du er flink til å vaske og holde orden rundt deg. Men på få kvadratmeter er det obligatorisk.

Er hybelkjøkkenet så trangt at du ikke får snudd deg? Du kan vinne verdifulle centimeter - og ikke minst kubikkcentimeter - på å bruke overskap i stedet for underskap. Disse er gjerne smartere.

Har du flere spørsmål om innredning av små leiligheter? Send gjerne en mail til [email protected]

Lykke til!


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer