Innred med mønster

Synes du det er vanskelig å bruke mønster hjemme? Her er gründer, innredningsekspert og mønsterdronning Tricia Guilds beste tips.

Tricia Guild slik hun liker det best: Omgitt av sterke farger og frodige mønster. Foto: Per Ervland
Tricia Guild slik hun liker det best: Omgitt av sterke farger og frodige mønster. Foto: Per Ervland Vis mer
Guild henter inspirasjon til sine mønstre overalt. Disse spreke stolene har sitt utspring i gamle, franske silkebånd. Foto: Designers Guild
Guild henter inspirasjon til sine mønstre overalt. Disse spreke stolene har sitt utspring i gamle, franske silkebånd. Foto: Designers Guild Vis mer
Mønsterdronningen

- Jeg elsker å omgi meg med mønster. Alltid mønster. En virkelig god stripe. Ruter. Geometriske former. Organiske former. Naturen. Men det er nok blomster som står meg aller nærmest, sier Tricia Guild, og stryker over en knallturkis pute med påtrykt svart fløyelsmønster. Blomstrete, selvsagt.

Så er da også det første mønsteret hun kan huske å ha lagt merke til, en ranke whisteria (en type syrin, red. anm.). Dette har siden blitt brukt i flere av hennes mønstre.

DinSide møter Tricia Guild i butikken Designers Guild, på Majorstua i Oslo. Hun er på lanseringsturné for sin nye bok, Mønster. Den produktive britiske kvinnen har 11 andre bøker på samvittigheten, samt altså en av verdens mest kjente interiørforretninger, Designers Guild.

Nøytrale farger - og ensfargete stoffer - står faktisk for størsteparten av Designers Guilds kolleksjon og omsetning. Foto: Per Ervland
Nøytrale farger - og ensfargete stoffer - står faktisk for størsteparten av Designers Guilds kolleksjon og omsetning. Foto: Per Ervland Vis mer


I motsetning til det en kanskje skulle tro, består mesteparten av kolleksjonen min av neutrals sier Guild. Både ensfargete stoffer, og mønster i naturfarger og svart-hvitt står for nesten to tredjedeler av Designers Guild-kolleksjonen - og også forretningens omsetning.

- Så hvorfor en bok om mønster akkurat nå?

- Jeg elsker mønster, og kommer alltid til å omgi meg med både mønster og knallfarger. Det har gledet meg å se at folk har blitt mye tøffere når det kommer til å innrede med mønster. Og farger, sier Guild.

Artikkelen fortsetter under annonsen


Guild sier at hun stadig får henvendelser fra folk som lurer på hvordan de best kan innrede med mønster.

- De lurer på om det er noen uskrevne regler som må følges? Og er det noen ting man for all del ikke bør gjøre?

- Ideen til boken har jeg hatt lenge, og nå var det akkurat riktig tid, sier Guild.

Vi spurte selvfølgelig også om hva man bør - eller ikke bør - gjøre, om en skal innrede med mønster. Her er Tricia Guilds enkle, men gode råd til hvordan du best innreder med mønster hjemme hos deg:

INNRED MED MØNSTER

Rikt kildemateriale

Inspirasjon: Degas' ballerinaer.
Faksimile fra essentialart.com
Inspirasjon: Degas' ballerinaer.
Faksimile fra essentialart.com Vis mer


Guild ser mønster overalt. I blomster. I et gammelt veggteppe. I moderne arkitektur. I bestemors porselen, eller i operaen. Som liten hadde hun en Degas-plakat av en ballerina i sort-hvitt blåst opp slik at den dekket hele veggen i pikerommet. Ballerinaen er med i inspirasjonspakken fremdeles. Hun bruker også mye tid på å bevisst la seg inspirere.

- Det er et spørsmål om å se. Jeg har mye kildemateriale, som jeg bruker når jeg skaper mønster. Gamle papirer, silkebånd. Dette stoffet her, er inspirert av noen hundre år gamle franske pyntebånd jeg kom over, sier Guild, og viser til et tynt, nesten gjennomskinnelig stoff med innvevde silkebånd - og påtrykket svart fløyel i rutemønster.

Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer


Tricia Guilds bok Mønster (Versal forlag) er i salg nå, og koster 350 kroner.

Les anmeldelse av boken på Femina.no.