Innbrenning på Oled-TV: Morten opplevde marerittet

Selv om TVNorge-logoen brant inn i skjermen på Mortens nye Oled-TV til 20.000 kroner, ville ikke LG reparere den. Så tok Dinside saken.

<B>OPPLEVDE MARERITTET</B>: Morten Knutsen opplevde at TVNorge-logoen brant seg fast i sin nye Oled-TV til 20.000 kroner. Foto: PRIVAT
OPPLEVDE MARERITTET: Morten Knutsen opplevde at TVNorge-logoen brant seg fast i sin nye Oled-TV til 20.000 kroner. Foto: PRIVAT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Innbrenning. Ordet skaper gysninger hos enhver som lot seg lokke til å bruke opp alle feriepengene sine på en 42-tommer plasma-TV på begynnelsen av 2000-tallet.

Innbrenning var nemlig et reelt problem på svært mange av disse tidlige flate TV-ene. Det gjaldt å unngå stillbilder så langt det lot seg gjøre, ellers kunne du risikere at bildet - eller i hvert fall - skyggene, ble hengende igjen når du skiftet kanal. I verste fall for alltid.

Problemet ble ikke akkurat mindre da TV-kanalene fant ut at det var en god idé å vise kanal-logoen som et statisk element øverst på skjermen.

I dag er heldigvis problemet marginalisert, mye takket være nye og bedre TV-teknologier. Eller er det egentlig det?

OLED vs LED: Blir det LG eller Samsung som vinner TV-krigen?


Opplevde Oled-mareritt

Morten Knutsen fikk erfare det motsatte. Den tidligere TV-selgeren omtaler seg selv som plasma-entusiast, og har gjennom årene eid mellom 8 og 10 plasma-TV-er fra Panasonic.

- For meg har plasma alltid vært førstevalget, og jeg ble oppriktig lei meg da produsentene kuttet ut teknologien. Men så kom Oled, sier han.

- Jeg var en del rundt på messer og lignende, og lot meg imponere av det fantastiske bildet på LG sine Oled-TV-er. Så da prisen på 55-tommeren 55EC930V duppet under 20.000 kroner, slo jeg endelig til. Det var som en våt drøm som gikk i oppfyllelse da jeg koblet opp TV-en.

Les også: Vi knuser TV-mytene

Fikk seg en støkk

Begeistringen ble imidlertid kraftig nedkjølt da han etter en tids bruk oppdaget et mørkt felt øverst til venstre på skjermen. Ved nærmere øyesyn viste det seg å være skyggene etter TVNorge-logoen.

En logo til besvær ... Foto: Privat/Morten Knutsen
En logo til besvær ... Foto: Privat/Morten Knutsen Vis mer


- Jeg har jobbet mange år i elektronikkbransjen, og har en viss erfaring med fenomenet innbrenning. Men i løpet av alle mine år som plasma-eier har jeg faktisk aldri opplevd dette selv. Jeg har heller ikke endret bruksmønsteret mitt etter at jeg fikk Oled, og TV-en står aldri på lenge av gangen. Ikke ser jeg spesielt mye på TVNorge heller, sier han.

Les også: Hvor bra TV får du egentlig?

Logoen til TVNorge var best synlig på lyse bakgrunner. Foto: Privat/Morten Knutsen
Logoen til TVNorge var best synlig på lyse bakgrunner. Foto: Privat/Morten Knutsen Vis mer


Fikk avslag fra LG

Hva med deg?

Blir din neste TV en ... (Avsluttet)
Oled(31%) 1139
Led(28%) 1014
Vet ikke(20%) 726
Bryr meg ikke(12%) 436
Har kjøpt min siste TV(10%) 360
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Han tok kontakt med LG, som hevdet at dette ikke skal skje. De ba ham derfor sende bilder av innbrenningen.

Knutsen var på dette tidspunktet overbevist om at dette ville være en garantisak. Men allerede samme dag kom det nedslående svaret:

«Hei Morten,

Etter å ha evaluert bildene og kontrollert disse med vår produktspesialist er det slik at inbrenning ikke vil dekkes av noen garanti. Det kan oppstå spesiellt runt kanalikoner dersom disse ikke flytter på seg eller at bildet ikke endres.

Det er viktig at man ungår at TVn står på en og samme kanal under en lengre periode og at man ikke lar TVn stå på et stille bilde for lenge.

Dette står også i begynnelsen av brukerhåndboken til TV-apparatet deres.

Vänligen / Vennligst hilsen / Kind Regards,
Henrik
First Line Agent»

- Jeg ble både overrasket og veldig skuffet, sier Morten Knutsen til Dinside.

- Jeg hadde jo et helt normalt bruksmønster, og så måtte jeg finne meg i permanent innbrenning på en TV til 20.000 kroner - selv om produsenten hevder at dette ikke skal skje? Da jeg sa at jeg ikke kom til å kjøpe mer fra LG, svarte de bare at det var synd.

Kjente kun til ett tilfelle

En knapp måned gikk, og i denne perioden hadde familien TVNorge-forbud - i håp om at innbrenningen skulle forsvinne av seg selv. Det skjedde ikke.

Men så leste Knutsen Dinsides test av LGs nye Oled-TV, og i den artikkelen stilte vår TV-ekspert spørsmål til LGs nordiske produktsjef Erik Ahsgren om Oled-TV-er har et problem med innbrenning og kort levetid.

Her er svaret han fikk:

«- Nei, det har de ikke. Også vi hører av og til at innbrenning skal være et problem, men hvor disse ryktene stammer fra er vi usikre på. Jeg kjenner til én eneste Oled-TV som har blitt returnert på grunn av innbrenning, men det er også alt. I praksis vil det si at vi har større problemer med innbrenning på vanlige LED-TVer enn vi har på Oled-modellene våre.»

Han kjente med andre ord tydeligvis ikke til Knutsens sak.

Dinside fikk fart på saken

Knutsen tar deretter kontakt med Dinside og forteller om sine erfaringer, hvorpå vi tar på ny tar kontakt med Ahsgren. Han svarer at hele saken høres underlig ut, men at han ville forhøre seg med service-avdelingen i selskapet.

Allerede dagen etter får Knutsen beskjed om at LG ville sende en tekniker for å se på TV-en hans. Teknikeren kommer, og tar med seg TV-en.

Noen dager senere får han følgende svar fra verkstedet:

«Nå er innbrenningen helt fjernet. Det er ytterst uvanlig med innbrenning på Oled og for å forhindre at det skjer så utfører TVen en automatisk kalibrering av skjermen i stand-by. I dette tilfellet har vi gjort en manuell kalibrering som har resatt skjermen og fjernet innbrenningen.

Da satser vi på at dette ikke skjer igjen.»

Men selv LG fraråder stillbilder i mer enn én time

Dinside får tak i brukerveiledningen til skjermen. Ganske riktig står det følgende:

«Displaying a still image (e.g., broadcasting channel logo, on-screen menu, scene from a video game or computer screen) for a prolonged time may cause damage to the screen, resulting in retention of the image, which is known as image sticking. It can remain for long time or never disappear. The warranty does not cover the product for image sticking. Avoid displaying a fixed image on your television’s screen for a prolonged period (1 or more hours for OLED).»

Det er altså ikke anbefalt å vise et stillbilde i mer enn én time på en Oled-skjerm.

Erik Ahsgren er nordisk produktsjef for blant annet LGs nye Oled-TV-er. Foto: ØYVIND PAULSEN
Erik Ahsgren er nordisk produktsjef for blant annet LGs nye Oled-TV-er. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer


- Likevel hevder dere at innbrenning ikke er et problem, Erik Ahsgren?

- Det står det samme i bruksanvisningene til våre LED/LCD-TV-er, riktignok står det to timer der. Man kan oppleve innbrenning på Oled, som man kan på LCD - dersom man ikke følger anvisningene i brukerveiledningen. Man skal ganske enkelt unngå å la skjermen vise samme bilde for lenge, svarer han.

- Men hvorfor det står én time for Oled og to for LCD, vet jeg ikke. Jeg må bare henvise til at vi ikke har hatt noen problemer med reklamasjoner som følge av dette. Hadde det vært et problem, hadde vi fått høre det.

- Kan skje midlertidig

Han legger imidlertid til følgende:

- Vi har hørt om noen tilfeller med midlertidig innbrenning dersom man ikke bruker TV-en i «hjemme»-modus. Denne forsvinner når man bytter til «hjemme»-modus og lar TV-en være skrudd av i 30 minutter. Da kjøres et automatisk renseprogram av panelet.

- Hva om flere opplever det samme som Morten Knutsen - vil de også få fikset TV-en på garantien?

- Det er fryktelig vanskelig spørsmål som jeg dessverre ikke vet svaret på. Alt jeg kan si er at hvis dette hadde vært et problem, hadde vi merket det, svarer Ahsgern.

Blir det LG eller Samsung som vinner TV-krigen?

Har blitt mer forsiktig

Morten Knutsen er uansett godt fornøyd med utfallet i saken, men innrømmer at hendelsen har gitt ham en liten støkk.

- Jeg har hatt mange TV-er opp gjennom årene, og må bare si at bildet på denne er fantastisk bra. Samtidig har opplevelsen gjort meg litt betenkt, og jeg er nok litt mer forsiktig med lysstyrke og kontrast enn jeg egentlig ønsker, avslutter han.

Kjenner du til lignende tilfeller eller andre problemer med Oled-TV-er? Del erfaringene dine med andre lesere i debatten under

Les også:
Dinsides store TV-test