Inn i skapet?

Det er mange løsninger når du skal lage en garderobe.

Etter hvert som tidene har blitt bedre har vi lagt oss til stadig større mengder med klær til enhver tenkelig og utenkelig anledning. Spesielt gjelder dette den kvinnelige delen av befolkningen, men også en stor del av den mer eller mindre mannlige delen har vist handlekraft også innen bekledning.

Et kjent fenomen for de fleste menn som etablerer seg i en eller annen form for sambo med det annet kjønn er invasjon i mannes klesskap. Den skjer gjerne på flere måter, mer eller mindre dramatisk. En kraftig opprydning, sortering og kasting - gjerne ledsaget av sterke kommentarer til den estetiske dømmekraften til eieren - finner gjerne sted så snart husvarmen har nådd en viss temperatur.

At hun etter så hvert stadig okkuperer større andeler av hans tildelte skuff- og skapplass er det naturlige neste skritt, inntil han får beskjed om at det overhodet ikke finnes skapplass i huset.

Da er det på tide å se etter nye garderobeløsninger.

Mange muligheter

Siden det er snakk om å organisere plass er det mengen av råvare som gir utgangspunktet. En liten toroms krever ofte mer planlegging, men også mange boliger med fikse arkitektgrep kan by på store utfordringer, når skapene er integrert i selve planløsningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hos oss er det for eksempel bygget et skap i gangen oppe i to dørers bredde. Dette sitter inne i veggen og i rommet bak fortsetter inndelingen videre, men her inne er åpningen til skapet vinkelrett på skaprommet, og bredden har blitt dybden. Det gjør at man får hyller som er så dype at man ikke rekker helt inn uten å måtte legge seg inn i skapet. Håpløst.

De tre vanligste løsningene er 1) å sette opp frittstående skap, 2) å bruke et helt rom til garderobe (walk in) eller 3) dele av en del av rommet med skyvedører

Et frittstående garderobeskap er nok den enkleste løsningen. I mange tilfeller er innredningen og selve skapet en komplett løsning, og du trenger ikke å gjøre annet enn å ta mål og velge et skap som passer både inn- og utvendig.

En walk-in garderobe er et større prosjekt, men kan gjerne løses på samme måte som det siste alternativet, forskjellen er at man bruker tre vegger i stedet for én. For å få til en brukbar walk-in trenger du et rom på 6 kvadratmeter eller mer.

Å dele av en del av rommet er en svært utbredt løsning. Mange bruker en hel vegg til garderobe, og deler den av fra resten av rommet med skyvedører, ofte med speil på noen eller alle dørene. Mange steder er det laget en nisje til plassering av skap. Mange velger å sette inn skyvedører i stedet for skap, for å utnytte plassen optimalt.

 Foto: Elfa
Foto: Elfa Vis mer


Hvordan går du fram?

Valget står mellom å bruke mest tid i form av egen innsats, eller mest penger. Går du til en innrednngsspesialist kan du få skreddersydde løsninger, og får det du betaler for. Velger du å gjøre det selv er det flere utfordringer.

Skyvedører montert fritt mellom vegger i et rom er som regel ganske vrient. Dette skyldes at hele konstruksjonen må være montert med små toleranser, alt må være i lodd og vater. Siden svært mange boliger verken er i lodd eller vater ender du opp med dører som ikke går igjen, glir fra hverandre eller blir ugreie i bruk med snev av berg-og-dalbane. I tillegg blir det glipper i tak eller mot vegger, eller begge deler.

Det er med andre ord en oppgave for de med erfaring, som har brynt seg på bygging og modifisering gjennom flere prosjekter tidligere.

Til og med profesjonelle montører etterlater seg installasjoner som etter en viss tid går ut av justering og blir en pest og plage for brukerne.

Et tips fra flere er å satse på skyvedører som henger fra taket. Disse påvirkes i langt mindre grad av ujevnheter og fremmedlegemer som gjerne havner i styreskinnen på gulvet. Dette krever til gjengjeld solide oppheng.

Når det gjelder innredningen er det gjerne trådkurver som velges, i tillegg til stenger for kleshengere og forskjellige konstruksjoner for plassering av sko.

Innredningen kan festes direkte på vegg i skinner og annet oppheng. Dette gir optimal fleksibilitet og tar minst plass. Elfa har flere slike løsninger, som kan tilpasses nær sagt hva som helst.

Ikea og andre baserer innredningen på skapstammer, dette gjør det enklere å montere. De har også et utmerket planleggingsverktøy på nett.

 Foto: Ikea
Foto: Ikea Vis mer


Ulempen er at du ikke utnytter plassen optimalt, og får glipper mellom skap og vegg.

Trådkurver finnes i mange varianter og kvaliteter, noe som gjenspeiler seg i prisene. Markedsleder er Elfa, som ligger i den dyre enden. Men det er ofte tilbud hos mange av forhandlerne, verdt å sjekke.

For å unngå vaffelpreg på plagg som ligger underst i stabelen trådhyller har Elfa en variant med netting ("Mesh") i stedet for de vanlige stengene. Praktisk for finere plagg og annet som tar seg best ut uten.

 Foto: Elfa
Foto: Elfa Vis mer


Svært billige trådkurver og rammer finner man rundt omkring, her er gjerne utvalget av dimensjoner begrenset så utnytting av plassen blir snakk om flaks. De større leverandørene har kurver i mange forskjellige bredder, høyder og dybder.