Samsung-standen på årets IFA-messe var som vanlig et imponerende skue. Og D9005 på 75-tommer er et naturlig blikkfang når du kommer inn. Per dags dato er det imidlertid 60-tommeren som er den største modellen du kjøpe i Norge. Foto: Per Ervland
Samsung-standen på årets IFA-messe var som vanlig et imponerende skue. Og D9005 på 75-tommer er et naturlig blikkfang når du kommer inn. Per dags dato er det imidlertid 60-tommeren som er den største modellen du kjøpe i Norge. Foto: Per ErvlandVis mer

Ingen vil ha små TV-er i stuen lenger

Salget av store flatskjermer har eksplodert, og 60-tommeren er den nye 42-tommeren.

Vi ønsker oss store TV-er til jul, og de største modellene er ikke lenger forbeholdt maskuline ungkarsleiligheter.

I dag gjør nemlig stadig flere nordmennnn plass til en 60 tommer midt i stua, det viser i hvert fall ferske tall fra nettbutikken NetOnNet.

De siste to ukene i november har nettbutikken solgt flere 60 tommere enn hele resten av 2011 til sammen.

Se verdens største LED-TV her!

- Folk er mer opptatt av størrelse. Vi er vitne til bedre TV-tjenester som blir billigere og billigere, sier forteller Filip Elverhøy, Country Manager i NetOnNet i en pressemelding.

Noe av grunnen kan være at TV-en ikke lenger bare er en TV, men en del av en mediesentral som hele familien bruker.

Mediespilleren "alle" snakker om: Vi har testet Apple TV.

"Ingen" vil ha små skjermer

Når størrelsen teller:

Hvor stor er TV-en du har i stuen? (Avsluttet)
39-45(35%) 7238
46-50(28%) 5827
32-38(15%) 3021
51-60(13%) 2784
Under 32(4%) 778
Større enn 60(4%) 740
Har ikke TV(2%) 396
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Salget av små TV-er, i størrelsen 38 til 43 tommer har falt med 20 prosent sammenlignet med fjoråret, viser tall fra Elektronikkbransjen. Skjermer fra 44 til 51 tommer har økt med 10 prosent, mens de aller minste er forvist til soverom, hytta eller campingvognen.

- Vi regner med at gjennomsnittsstørrelsen på skjermene øker med 5 % pr år. Bildekvaliteten har blitt svært god og tåler forstørring. I tillegg har prisene falt. Folk har råd til det, ifølge informasjonssjef i Elektronikkbransjen, Erik Andersen.

Andersen har tidligere sagt til DinSide at han ikke tror det er noen grense for hvor store TV-ene kommer til å bli. I hvert fall at det er et godt stykke igjen til vi nærmer oss en naturlig grense.

- Den største vi har sett var på litt over 100 tommer. De største man får kjøpt ved å bestille i vanlig butikk ligger på litt over 80 tommer, sa Andersen.

Det er imidlertid trolig et godt stykke igjen før dette blir normen i norske hjem. For selv om salget av 60-tommere øker, er det fortsatt et lite stykke igjen.

- Tidligere var 42 tommers skjermen dominerende. Der gikk grensen for det aksepterte. Nå er denne betraktelig hevet. 47- 55 tommere er den størrelsesordenen som nå selger mest hos oss, sier Elverhøy.

Ny TV til jul? Her er årets beste TV-er.

Designet tillater større skjerm

Det er ikke bare at TV-en har en større plass i hjemmet som gjør at vi velger større størrelser. Designet er vesentlig mindre dominerende enn tidligere, og vi ser at produsentene kniper inn blant annet på rammen. I dag kan du derfor kjøpe en 47-tommer som har mindre fysiske mål, enn 37-tommerne som ble solgt for fem til seks år siden.

Skjermene er også smalere, og fås i flere farger og ulikt design som lettere glir inn i ulike hjemmemiljøer.

- Man kan i større grad velge ut ifra design. Rammene rundt er tynnere, og du behøver ikke velge sort, slik det var tidligere. Mange går for hvite og blanke rammer, som fortoner seg mer nøytrale, avslutter Elverhøy.

Skal du kjøpe ny TV? Her finner du alle våre TV-tester, og her er huskelisten du bør ta med deg i butikken