Enstavet eikeparkett har tatt over tronen som Norges mest populære gulvtype. Velger du brede staver, gir det et eksklusivt uttrykk. Her ser du Saga Wideplank fra RBI. Foto: Ifi.no
Enstavet eikeparkett har tatt over tronen som Norges mest populære gulvtype. Velger du brede staver, gir det et eksklusivt uttrykk. Her ser du Saga Wideplank fra RBI. Foto: Ifi.noVis mer

Ingen vil ha 3-stavet eikeparkett

Nå vil vi ha eksklusive 1-stavsgulv med brede planker.

«Husets største møbel har på mange måten fått den oppmerksomheten det fortjener. Wengaard, RBI Interiør. »


Det er lenge siden parkett var et luksusgulv tilgjengelig kun for de privilegerte få. Siste halvdelen av 90-tallet var det på "alle gulv", og det er ikke mange årene siden det sto for 70 prosent av salget hos en av landets største parkettleverandører. Nå har trenden snudd. Vi vil ikke ha 3-stavet eikeparkett, vi vil ha 1-stavsgulv, melder Informasjonskontoret for farge og interiør, Ifi.no.

Elegant fra Swedish Classic, gulvet BUB Schuh-Varmland XXL med ekstra brede planker, fra Södra Interiör. Foto: Ifi.no
Elegant fra Swedish Classic, gulvet BUB Schuh-Varmland XXL med ekstra brede planker, fra Södra Interiör. Foto: Ifi.no Vis mer


– Vi har hatt en voldsom endring fra 3-stavs til 1-stavs eik. 3-stavs eik hadde en andel av salget vårt på tilnærmet 70 prosent av volumet for ikke mange år siden, men nå ser vi at dette har snudd til at 1-stavs produkter står for 60 prosent av vårt parkettsalg i faghandel, sier produktansvarlig hos RBI Interiør, Robert Wengaard til Ifi.

Også på gulvnett.no er det 1-stavs parketter som dominerer. Fire av seks gulv på bestselgerlisten er 1-stavs eik, mens det også har snekte seg inn to 1-stavsparkett i ask. Det bekreftes også av gulvforhandleren Södra Interiör som kan rapportere om samme tendens. Ifølge daglig eder, Truls Skaugen, gjelder økningen både for privatsalg og byggeprosjekter.

– Som standard i mange byggeprosjekter i dag har det vært vanlig med en økonomivariant av 3-stavs eikeparkett, men vi ser nå at stadig flere velger å oppgradere dette til mer eksklusive parketter i 1-stavs og 2-stavs varianter i både eik og mer eksklusive treslag, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se også: De vakreste gulvene vi vet om

Mer eksklusivt

Ifølge ekspertene skyldes endringen fra den rimeligste eikeparketten til mer eksklusive varianter at vi har fått øynene opp for gulv, og økt bevissthet rundt materialvalg.

– Som informasjonskontor har vi hele tiden en bred oversikt over alt nytt i markedet, og vi har merket oss en eksplosjon i disse gulvene bare de siste 1-1,5 årene, sier Bjørg Owren, adm. direktør hos ifi.no.

Dette til tross for at 1-stavsparkett koster langt mer enn 3-stavsvariantene. Hos gulvnett koster de fleste 1-stavsparkettene 399 kroner per kvadratmeter, mens 3-stavsparkett koster 229. Skal du legge parkett i stue, spisestue, kjøkken og gang, på rundt 70 kvadratmeter til sammen, vil dette utgjøre 27.930 i materialkostnader for de fleste 1-stavsparkettene, mens 3-stavsparkett vil koste 16.030, knappe 12.000 kroner mindre.

Går du for en litt mer eksklusiv 1-stavsvariant, som 1-stav Eik Windsor fra Gulvnett, må du ut med 38.430 kroner - noe som tilsvarer 549 kroner per kvadratmeter.

Harryhandle parkett? Ikke glem å sjekke tollreglene, de er ikke så opplagte som en skulle tro.

Ikke glem tykkelsen

3-stavet Eik, er ikke like populært lenger.  Foto: Tarkett
3-stavet Eik, er ikke like populært lenger. Foto: Tarkett Vis mer


I tillegg til at gulvet skal se pent ut når du kjøper det, er det én ting du ikke bør glemme å sjekke: Tykkelsen på parketten. Jo tykkere den er, jo flere ganger kan den slipes, for å få bort skjemmende hakk og riper. Det vil si at jo tykkere gulv du kjøper, jo lenger kan du ha det. Her er de vanligste tykkelsene, eller kvalitetene.

7 mm plankwood: En tynn parkett som kan slipes lett med slipepapir for så å etterbehandles. Tynne kvaliteter egner seg godt når du vil legge et lag på eksisterende gulv, fordi det ikke blir så høyt. Slitesjikt på 0,6 mm.

10 mm: En tynnere parkettype som kan slipes et par-tre ganger. Kan også legges over eksisterende gulv uten at du må justere terskler og dører. Slitesjikt på 2,2 mm.

13, 14 og 15 mm: Dette er de vanligste parkettypene, og kan brukes oppå gammelt gulv, samt legges på nytt undergulv. Det er her du vil finne fleste varianter å velge mellom. Kan slipes 4-5 ganger. Slitesjikt på ca 3,6 mm.

20 mm: Dette er gulvet for deg som liker å kjøpe ting som varer. Det har et slitesjikt på 6 mm, og kan slipes opp til ti ganger.

Legge nytt gulv? Da bør du vurdere om du trenger å lydisolere. Se hvordan vi gjorde det.