Ingen TV-signaler - ingen NRK-lisens

Slukkingen av det analoge bakkenettet gir uante konsekvenser.

Selv ser jeg såpass mye på TV at jeg betaler min lisens, om ikke med glede, så i hvert fall uten å klage over regningen. Men at mange er sterke motstandere av NRK-lisensen vet vi godt, sakene om dette temaet har en tendens til kjapt å få høy temperatur i debattfeltet...

Og i dag kom altså nyheten om at det faktisk er mulig å eie en TV uten å måtte betale lisensen, og dette er altså helt nytt: Til nå har nemlig alle TV-eiere måttet betale lisens uavhengig av om vedkommende faktisk har kunnet motta TV-signaler.

Viktig endring

I følge Forbrukerombudet er det slukningen av det gamle analoge bakkenettet som har gjort dette mulig. Hvis du nå ikke har tilgang til TV-signaler, kan du altså bruke TV-en din som en ren data-monitor og se på DVD-filmer, uten at TV-lisens må betales.

Hva synes du om NRK-lisensen? (Avsluttet)
Unødvendig - reklame hadde vært bedre(76%) 2359
Helt ok, får mye bra innhold tilbake(14%) 437
TV? Jeg leser heller en god bok(10%) 319
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Men ikke gled deg for tidlig - for vilkårene er strenge:

  • Du må selv si opp TV-lisensen FØR den nye lisensterminen begynner den 1. juli. Er du en dag eller to for sent ute kan du altså glemme det, og det stopper ikke der heller. Husstanden må også erklære at den ikke kan motta fjernsynssignaler på annen måte.
  • Etter at meldingen din er mottatt, skal så NRKs lisensavdeling foreta en konkret vurdering av om husstanden din faktisk kan motta TV-signaler, og her vil det naturligvis være avgjørende av om du befinner deg i områder hvor det analoge nettet er slukket.

NB: DinSide har forsøkt å få kommentarer fra NRKs lisenskontor, vi tipper nemlig at denne unntaksregelen vil bli tolket strengt. Så langt har vi imidlertid ikke fått svar, men vi oppdaterer saken om tilbakemeldingen kommer.

Se også denne Facebook-gruppen, som gir eksempel på brev du kan sende til NRK.

Kilde: Forbrukerombudet.