Bilde: <A HREF="http://home.c2i.net/angelshag/anne.htm" target="_blank">Anne Angelshaug</A>.
Bilde: Anne Angelshaug.Vis mer

Ingen nåde for de blakke

De siste skal bli de første, heter det. Ikke på boligmarkedet. Uten egenkapital eller hjelpsomme foreldre kommer nykommerne ingen vei.

Situasjonen er klassisk: Du er ferdig med studiene, har fått din første faste jobb, og har lyst å bruke lønna på å kjøpe egen bolig. Egenkapital har du ikke, men lønna tikker inn på konto hver måned, og du kan betjene et lån.

Likevel får du ikke lån.

Krever egenkapital

Vanlig praksis i norske banker er nemlig å dekke opptil 80 prosent av boligens takst, med sikkerhet i boligen som kjøpes. De resterende 20 prosentene bør du med andre ord ha i egenkapital.

Unntaket er de som har foreldre eller andre som kan stille sikkerhet for seg. Da kan de få låne hele kjøpesummen til best mulig rente. Les mer om hvordan du kan få billig lån med hjelp fra pappa..

- Et problem

Både i Gjensidige NOR Sparebank og i K-Bank bekrefter de at banken krever 20 prosent i egenkapital.

- Uten ekstra sikkerhet får du ikke låne de siste 20 prosentene hos oss, sier informasjonssjef i Gjensidige NOR Sparebank, Kirsten Birkeland.

Hun erkjenner at kravet om egenkapital er et problem for nyutdannede.

- Dette er et problem for de unge og studerende generelt, og vi jobber for å tilby denne gruppen en løsning slik at de kan komme seg ut på boligmarkedet, sier Kirsten Birkeland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Helt låst er ikke bankenes lånesystem. DinSide har tidligere skrevet at bankene gir spesialbehandling til visse yrkesgrupper. Tilhører du bankenes favorittkunder, kan du trolig få lån uten egenkapital. Her leser mer om bankenes favorittkunder.

Men hva med de som ikke kan skilte med favorittstatus, finnes det håp?

Husbanken krever egenkapital

I Husbanken kan du låne penger til både nyoppføring av bolig, og kjøp av ny bolig. Men lånet fra Husbanken dekker ikke alle kostnadene ved kjøp av bolig, og i alle tilfeller krever de minst 10 % i egenkapital.

Denne egenkapitalen kan du ikke skaffe for eksempel ved å låne det resterende beløpet i en vanlig bank, fordi begge låneinstitusjonene krever første prioritet når det gjelder sikkerhet.

Her leser du mer om kjøp av ny bolig med husbanklån.

Hjelper få

Et annet lånealternativ er etableringslån i kommunene. Les her hvordan du kan skaffe deg kommunale boligkroner. Etableringslån er midler som kommunen låner fra Husbanken, og fordeler videre. Også her kreves det 10 prosent i egenkapital

Et alternativ er å søke kommunen om boligtilskudd som kan dekke de siste 10 prosentene. Dette boligtilskuddet er imidlertid strengt behovsprøvd.

Stengt i staten

Heller ikke de statsansatte får hjelp til å dekke de siste 20 prosentene på lånet. Statens pensjonskasse låner ut maksimalt 500.000 kroner, og de dekker maksimalt 80 prosent av kjøpesummen.

Med andre ord er det lite som tyder på at de siste skal bli de første på boligmarkedet.