Du kan spare både penger og miljø, men foreløpig er det få sparepærer som er noen god erstatning for de ordinære glødelampene.  Foto: Colourbox.com
Du kan spare både penger og miljø, men foreløpig er det få sparepærer som er noen god erstatning for de ordinære glødelampene. Foto: Colourbox.com Vis mer

Ingen holder mål

Nedslående test av sparepærer.

Publisert
Sist oppdatert

Det danske forbrukermagasinet Tænk har testet sparepærer, og resultatet var nedslående: Ingen av de 42 pærene som ble testet tilfredsstilte alle kravene.

Selv de pærene som oppnådde flest poeng hadde en eller flere vesentlige svakheter. Det var ingen som fikk en bedre samlet vurdering enn "god" og det ble ikke kåret noen "best i test" denne gangen.

Nå blir også disse forbudt: Stopper salg av matte glødelamper i 2009

Til ulike formål

Siden alle pærene som er testet har en eller flere svakheter, er det viktig at du vet hvor du skal bruke den før du kjøper inn. Du kan altså ikke i like stor grad som med ordinære glødelamper, kjøpe inn et stort parti som kan brukes over alt. For best belysning bør du differensiere.

Avgjørende svake punkt kan være at pæren bruker lang tid på å lyse med full styrke (upraktisk i for eksempel kott og boder der en kun er innom kort tid av gangen), noen har veldig flatt lys, mens endel mister lysstyrken når gradestokken kryper under nullpunktet, og egner seg derfor dårlig til utendørs bruk.

Skal pæren brukes i små rom der du kun har korte ærend, som et kott eller en loftsbod, er det viktig at den ikke bruker for lang tid på å lyse med full styrke.

Betaler du for mye for strømmen? Finn billigste strømleverandør med vår Strømkalkulator.

Tre anbefalinger

Selv om ingen av pærene lever opp til Tænks kriterier for "best i test", har de likevel landet på tre anbefalinger. Alle tre lampene er fra Philips.

De er som følger:

  • Philips Tornado 15 w Denne sparepæren er blant de kjappeste til å lyse på full styrke, etter tre sekunder er den oppe i 40 prosent av lysstyrken, og den lyser for fullt etter et minutt. Som navnet kanskje angir er denne pæren spiralformet
  • Philips Genie 18 w Pæren har god fargegjengivelse og en tone som kan minne om ordinære glødelamper. Egner seg best til innendørs bruk. Dette er en "tradisjonell" stavformet sparepære.
  • Philips Genie 14 w Denne lille pæren er hurtig i oppstart, og har lysegenskaper som ligger nært opp til glødelamper. Fungerer dårlig i frostvær, og har heller ikke like lang levetid som lovet. Stavformet.

Prisene på disse sparepærene vil variere fra utsalg til utsalg, Philips opererer ikke med veiledende priser, men de fleste koster rundt femtilappen.

Alle testresultatene kan du se her, listet opp fra best til verst i ulike klasser.

Styr unna disse dersom...

På samme måte som testen ikke hadde noen vinnere, var det heller ingen som kom ut av testen med bedømmelsen dårlig eller meget dårlig. Det er likevel noen pærer du bør styre unna.

Blant de lampene som skal erstatte 60w glødepærer er det pæren Massive 14314 som kommer dårligst ut, med kun 41 av 100 mulige poeng. Osram duluxstar og Osram dulux el classic a er de to nest dårligste, med henholdsvis 51 og 46 poeng. Best i denne klassen var Osram Dulux Superstar globe med 58 poeng. Merk at denne ikke bør brukes utendørs.

Når det gjelder erstatningspærer for 40 w eller mindre, er testens taper Massive 24314 med 41 poeng av hundre oppnåelige. Denne scorer spesielt dårlig på yteevne ved minus 10 grader, men er også både treg i oppstart og lite holdbar. Megaman Softlight, MM04612i-DB 15W E27 og Megaman Softlight, MM04612i-DB 15W E27 er ikke langt unna den lite gjeve jumboplassen med 43 poeng hver.

I klassen for sparepærer som tilsvarer 75 w glødelamper er det Megaman Liliput Plus MM33212i-DB 20W E27 som kommer dårligst ut. Denne scorer meget dårlig på både oppstartstid og ytelse ved minus 10 grader og oppnådde kun 52 av 100 mulige. Osram Dulux superstar og Osram dulux star fikk henholdsvis 55 og 56 poeng. Når det er sagt fikk beste pære i denne klassen, Philips Tornado 15w ikke mer enn 63 poeng.

Trenger du stemningsbelysning i hagen i sommer? Sjekk disse lampene som lyser av seg selv.

Ikke helt mørkt likevel

Heldigvis finnes det alternativer til de tradisjonelle sparepærene. LED-belysning, inkludert erstatningspærer som kan brukes i ordinære sokler, er på full vei inn på markedet. Disse er langt dyrere i innkjøp, men varer stort sett gjerne 25-30 ganger lenger enn ordinære glødelamper.

Lysdesigner Geir Ove Langlo har tidligere gitt DinSides lesere to anbefalinger på pærer med LED-teknologi, som skal være langt bedre erstatninger for glødelampene enn det sparepærene er. Disse er Osrams Parathom Globe E-27 og Pharoxs LS E-27 4W 2800 K.

Les mer: Hva gjør vi når den siste glødelampen går?

Denne artikkelen er tidligere publisert på DinSide

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer