Ingen hindrer deg i å spare mer enn maksbeløpet for BSU

KOMMENTAR: Begrensningen er på beløpet du får skattefritak på. Du kan spare akkurat så mye du vil. Eller klarer.

Er drømmen å pakke ut flytteesker i egeneid leilighet i 2013 er det bare én ting å gjøre: Spar. Foto: ALL OVER PRESS
Er drømmen å pakke ut flytteesker i egeneid leilighet i 2013 er det bare én ting å gjøre: Spar. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg skjønner ikke hvorfor vi ikke kan spare mer enn 150.000 kroner. Vi kommer jo absolutt ingen vei med den summen, sier Tora Vaage (22) til Aftenbladet. Hun er nettopp ferdig med markedsføringsutdannelsen sin fra BI Stavanger, men kan bare drømme om å komme seg inn på boligmarkedet.

Boligprisene skyter i været, men BSU-grensene har stått på stedet hvil siden oppjusteringen i 2008. Det var første endring på ti år. Samtidig har boligprisene steget med nesten 40 prosent. Forholdet mellom studielån og den generelle prisstigningen kan sies å ha utviklet seg omtrent samme retningen, og norske studenter får en stadig strammere hverdag. Det er flere tiår siden det var like vanskelig for nyutdannete å etablere seg på boligmarkedet.

Elisabeth Dalseg er redaktør for DinSides boligredaksjon. Foto: Per Ervland
Elisabeth Dalseg er redaktør for DinSides boligredaksjon. Foto: Per Ervland Vis mer


Det er valgår, og for de yngste velgerne vil spørsmål om kjøp og finansiering av bolig være viktig. Da trekkes de gode gamle BSU-grensene frem. Og om det skulle være noen tvil: Alle unntatt Arbeiderpartiet og SV vil ha høyere maksbeløp, mens Venstre vil fjerne den helt.

Det hadde selvsagt vært bra for førstegangskjøperne om regjeringen hadde oppjustert BSU-grensen i takt med generell prisstigning eller boligprisene, ikke minst etter at bankene ble pålagt av Finanstilsynet å stramme inn utlånspolitikken. Kravet til sikkerhet for boliglån er nå 15 prosent.

En liten bolig i en av de største byene koster fort 1,5 millioner. Egenkapitalskravet blir da 225.000 kroner, langt mer enn de 150.000 kronene en kan spare i BSU. Statens skattegave på 4.000 kroner i året til de flinkeste BSU-sparerne er bare et lite plaster på såret.

Alle BSU-rentene finner du her


Og det er nettopp det det er. En skattegave. En gulrot. Et insentiv til å spare. BSU-kontoen har gunstig rente, men det er ingen som hindrer deg i å spare mer. DNB har til og med opprettet en BSU 2.0-konto som gir deg like gunstige betingelser, men uten skattefradraget.

Her kunne vi fortalt belærende om hvordan skattesystemet virker, men vi regner med at alle er klar over at penger som tas fra en post, må komme fra et sted. Kanskje er det de unge utenfor boligmarkedet som skal bli tilgodesett i år. Kanskje BSU-grensene heves.

Hvordan Norge ser ut etter valget er det ingen som vet. Ei heller vet vi hvordan det vil gå med BSU-grensene, men enn så lenge er det ingen som hindrer deg i å spare mer enn maksbeløpet på BSU-kontoen, annet eventuelt enn deg selv og alt det du bruker penger på i stedet for å spare dem.

Det kan være vanskelig å spare mye når man får hovedinntekten fra Lånekassen, og det kan være vanskelig å sette av penger når man må betale høy husleie og lever på en gjennomsnittlig begynnerlønn. Men det er fullt mulig og lovlig å spare akkurat så mye du vil, hvor du vil. La ingen maksimumsgrense på hvor mye du får skattefradrag stoppe deg. Og la det for guds skyld ikke bli en unnskyldning.

Problemet er ikke at du bare kan spare 150.000 kroner. Problemet er at du ikke klarer å spare mer.

Les også: Slik kan du ha 300.000 på BSU-konto.