Ingen fest i boligmarkedet

Foreløpig er det ikke sensommerfest på boligmarkedet.

Publisert
Sist oppdatert

Omsetningstall fra Norges Eiendomsmeglerforbund, som nettopp er blitt offentliggjort, viser at de sesongkorrigerte boligprisene falt med 0,4 prosent fra juli til august, skriver Norges Eiendomsmeglerforbund i en pressemelding.

Er du redd krakk?

Prisene steg likevel med 2,3 prosent i forhold til juli måned i år. Differansen mellom den faktiske og den sesongkorrigerte prisnedgangen forteller at prisene i august vanligvis utvikler seg sterkere enn i en gjennomsnittsmåned.

Pilene begynner å peke nedover på boligmarkedet. <i>Bilde: Per Ervland.</i>
Pilene begynner å peke nedover på boligmarkedet. Bilde: Per Ervland. Vis mer


Sammenliknet med august 2006, er prisene nå 9,2 prosent høyere.

Antall omsatte boliger øker også. Totalt er det blitt omsatt 5.179 boliger på landsbasis den siste måneden, noe som er tre prosent flere enn i fjor.

Hvor mye kan du låne?

Leiligheter verst

Prisutviklingen i august var imidlertid svært forskjellig, avhengig om man ser på leiligheter, delte boliger eller hus:

  • Prisene på eneboliger steg 6,8 prosent.
  • Prisene på delte boliger steg med 3,0 prosent.
  • Prisene på leiligheter steg med 0,8 prosent, noe som reelt betyr at prisene falt ganske kraftig.
Delte boliger har hatt den høyeste "årlige prisvekst", fra august i fjor til august i år, med 14,1 prosent. Eneboliger har steget med 13,6 prosent, og leiligheter bare med 7,2 prosent.

Hva er boligen din verdt?

Forbigående?

- Jeg tror at det er litt tidlig å si at det er et skift i markedet, men det er ting som tyder på at det er litt slappere i markedet nå, sier advokat Thorbjørn Ek, som også er nestleder i Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff).

Han viser til at økonomien grunnleggende sett er i god form.

- Dette er nok mer psykologi. Når folk dag etter dag leser i mediene om mulige krakk, er det kanskje ikke rart at de blir engstelige, sier han, og legger til:

- Jeg tror at dette er et forbigående fenomen, men fasit ser vi jo ikke før mot slutten av året. Vanligvis har vi et stort volum i mai, men det har blitt forskyvet til nå, avslutter han.

Kilde: www.nef.no.

Om boligpriser på DinSide:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer