Induksjonstopp startet brann

Induksjonstopper kan være de rene brannfellene.

Husk: Ild hører til i peisen...
Husk: Ild hører til i peisen... Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Her i den søte juletiden, med mange levende lys, steking, baking og koking, kan det være lurt å være ekstra påpasselig med ild og varme.

En av DinSides lesere opplevde nemlig at hennes komfyr med induksjonstopp var nær ved å starte en brann - som kunne blitt skikkelig alvorlig.

Barnevennlig?

Induksjonstopper er kokeplater basert på magnetisme. For å få det til å fungere, kreves det gryter og kokekar med et magnetisk felt i bunnen.

I utgangspunktet skal induksjon være bra - av flere årsaker: Det gir en rask og presis justering av temperaturen, og det er energibesparende. I tillegg nevnes det ofte at induksjon er brannsikkert og barnevennlig, fordi selve platen ikke blir varm. Det betyr at man kan legge papir, grytekluter og annet på platen mens den er skrudd på, uten at det skal skje noen ting.

Julebrann

Er du ekstra redd for brann i juletiden? (Avsluttet)
Ja(50%) 284
Nei(46%) 262
Vet ikke(4%) 25
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Men at det ikke er alt man skal legge på en induksjonsplate, har vår leser erfart.

Eksplosjonsaktig

- Jeg var i gang med julebaksten, og skulle finne noe smør. Det viste seg imidlertid at jeg hadde skrudd på feil plate, og derfor kom jeg til å legge smørpakken på platen som var skrudd på. Jeg snudde meg i maksimalt ett sekund, og plutselig smalt det skikkelig. Smørpakken hadde blitt helt overtent, og det sto en høy flamme opp mot ventilatoren. Jeg hadde vett nok til å få hevet smørpakken (eller det som var igjen av den), ned i vasken, forklarer Rannei Loftås til DinSide Bolig.

Minibrannen holdt seg heldigvis i vasken, og Rannei fikk slukket den helt.

- Men dette kunne gått skikkelig galt, spesielt hvis jeg hadde gått en kort tur ut av kjøkkenet, sier hun.

- Induksjon skal jo bare virke på gryter som har et magnetfelt, men innpakningen til smøret må åpenbart være magnetisk på ett eller annet vis, avslutter Loftås.

Med andre ord: Du er ikke automatisk brannsikret selv om du har induksjonsplater. Sørg for at du aldri legger noe som inneholder metall på en plate som er skrudd på - ellers er faren for brann overhengende. Og husk at metall kan forskanse seg i de merkeligste forpakningene...