Q-Induction ser ut som en bordskåner, men du kan også lage mat på den. Foto: Electrolux
Q-Induction ser ut som en bordskåner, men du kan også lage mat på den. Foto: ElectroluxVis mer

Induksjonsplaten du kan bære med deg

Liten, lett og går på solenergi.

Q-Induction ser ut som en ganske ordinær bordskåner. Det kan den også brukes som, men fargerike bordskånere har vi jo nok av. Det som gjør denne unik er at det er en kokeplate.

Som navnet mer enn indikerer, er det induksjon det er snakk om. Det mest geniale er at du kan bruke den hvor som helst. Solcellepanel sørger for at du kan bruke den enten du sitter i hagen, er på tur i skogen, er på hyttetur eller bare ønsker å lage kaffen ved siden av TV-stolen. I tillegg, for dem som ikke har behov for å bytte ut sin koketopp ennå, kan det være en ekstraplate, med litt ekstra guff.

Elektrisk, gass eller induksjon? Se miniguide til de ulike koketoppene

Økt mobilitet

Platen henger du opp med sugekopp i vinduet når du ikke bruker den, slik at solen kan lade batteriene.  Foto: Electrolux
Platen henger du opp med sugekopp i vinduet når du ikke bruker den, slik at solen kan lade batteriene. Foto: Electrolux Vis mer


Det enkle, men smarte, produktet er utviklet av masterstudent Ida Eriksdatter Brobakke ved Institutt for industridesign ved NTNU i Trondheim, for Electrolux DesignLab. Dette er hvitevareprodusenten Electrolux' årlige design- og produktutviklingskonkurranse for studenter. Og Q-Induction skilte seg positivt ut blant de mer enn 1.300 bidragene.

Tanken bak produktet er økt mobilitet. Vi er oftere på farten, men ønsker gjerne tilgang til de samme tjenestene som vi har hjemme. Dette ble til Eriksdatters designkonsept for mobile kjøkkenløsninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke bare kan man ta med seg induksjonsplaten overalt. Du kan også programmere den til å lage dine favorittretter eller drikker; for eksempel slik at melken til kaffelatten eller havregrøten ikke koker over, men blir akkurat passe varm mens du er i dusjen om morgenen. Q-Induction kan benyttes for alle induksjonskjeler og kasseroller.

Platen er batteridrevet og lades opp ved hjelp av solenergi. En integrert sugekopp gjør det enkelt å henge opp dingsen i et vindu som umiddelbart lader opp batteriet når solen titter frem. Det vil også være mulig å lade den opp med en kabel.

Snart har en av to induksjon

Q-Induction består av batteri, prosjektor, en metallspiral og andre tekniske komponenter i et silikonomslag. Undersiden er dekket av solcellefilm og en gummi ring som beskytter den. De myke overflatene av silikon og gummi gjør den passende for alle slags overflater, selv et glassbord. Foto: Electrolux
Du kan programmere platen etter det du oftest bruker komfyren til: for eksempel kaffe. Foto: Electrolux
Q-Induction skal komme i flere friske farger. Foto: Electrolux
Platen henger du opp med sugekopp i vinduet når du ikke bruker den, slik at solen kan lade batteriene. Foto: Electrolux
masterstudent Ida Erikdatter Brobakke ved Institutt for industridesign ved NTNU i Trondheim Foto: Electrolux


Kjøpe ny komfyr? Ikke glem det praktiske!

Intelligent mobilitet

Bærbar kokeplate

Hit eller miss? (Avsluttet)
Hit(85%) 1193
Miss(11%) 149
Vet ikke(4%) 58
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Tema for årets Electrolux DesignLab er intelligent mobilitet. Hvordan lage mat, vaske tøy, ta oppvasken eller kjøle ned mat - i og utenfor hjemmet. Hvitevaregiganten har mottatt over 1.300 ulike bidrag. I årets oppgave har studentene også fått i oppdrag å benytte seg av eksisterende teknologi, slik at det er langt mer sannsynlig at noen av produktene kommer i produksjon.

For det er en prototype. Om Q-Induction kommer i produksjon vites ikke, men hva tror du? Er dette et produkt du har tro på? Stem til høyre eller diskuter under.

I skrivende stund er hvitevaregiganten i ferd med å plukke ut åtte finalister fra hele verden som blir invitert til en finalerunde i løpet av høsten. Dukker det opp flere spennende produkter vil vi presentere dem her, men enn så lenge kan du se på noen av de tidligere vinnerne:

Vasker ved hjelp av luft og bevegelse.

Se også finalebidragene i 2009