Vurderer du platetopp med induksjon?

Induksjon eller keramisk platetopp?

Vi forklarer deg forskjellen.

INDUKSJON ELLER KERAMISK? Platetoppene ser nesten helt like ut, men forskjellene er ganske store. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
INDUKSJON ELLER KERAMISK? Platetoppene ser nesten helt like ut, men forskjellene er ganske store. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Keramiske platetopper og platetopper med induksjon kan se nesten identiske ut, og da er det kanskje lett å tenke at de fungerer så og si likt også. Men det er ikke tilfelle.

Både når det gjelder strømbruk og effekt så er de to veldig forskjellige. Og induksjon er ikke for alle, fordi det krever at elanlegget ditt takler belastningen.

Keramisk topp

Keramiske topper varmes av et varmeelement – gjerne en metallkveil – under en herdet glasskeramikkplate.

Når vi skrur på ovnen, så blir elementet varmet opp til ønsket temperatur, og denne varmen sprer seg til den keramiske overflaten som varmer kjelen eller stekepannen. Dette varmeelementet vil gå av og på under bruk, for å holde korrekt temperatur.

VARMEELEMENT: Sånn ser en keramisk topp ut når man fjerner kjelen. Foto: Shutterstock
VARMEELEMENT: Sånn ser en keramisk topp ut når man fjerner kjelen. Foto: Shutterstock Vis mer

Når vi fjerner kjelen fra platen, vil den keramiske overflaten fortsatt holde den høye temperaturen, og varmeelementet vil gløde rødt under overflaten. Når det skrus av, vil det også bruke litt tid på å kjøle seg ned.

Induksjonstopp

Induksjonstoppen fungerer via magnetisme og en elektrisk spole som ligger under kokeplaten.

Når det går strøm gjennom spolen, danner den et høyfrekvent magnetfelt. Magnetfeltet skaper en elektrisk strøm i bunnen av kjelen, og på grunn av den elektriske motstanden blir metallet i kjelebunnen varmt.

Det er altså kun flaten på kjelebunnen som reagerer magnetisk med spolen og blir varmt, og ikke noe annet. Så fort kjelen blir fjernet fra toppen, så forsvinner også varmen på plata ganske raskt.

Sjekk sikringen

Ikke alle kan ha induksjonstopp. I gamle hus og hytter bør sikringen sjekkes før man velger å kjøpe en sånn platetopp, forklarer fagsjef for elsikkerhet i bransjeorgansisasjonen Nelfo, Bjørn Sørensen.

SJEKK SIKRINGENE: Fagsjef i Nelfo sier at ikke alle hus har elanlegg som støtter en induksjonstopp. Foto: Nelfo
SJEKK SIKRINGENE: Fagsjef i Nelfo sier at ikke alle hus har elanlegg som støtter en induksjonstopp. Foto: Nelfo Vis mer

- Når det gjelder induksjonstopp og elanlegg, så er det alltid viktig å sjekke kapasiteten på det elektriske anlegget. Du må sjekke i sikringsskapet hvilken størrelse det er på kursen som går til platetoppen/komfyren. Du må også sjekke forbruket på det utstyret som du skal ha.

I nye leiligheter og hus er det vanlig med 25 ampere sikring, som gir deg muligheten til å ha en komfyr som trekker i overkant av 5.500 watt. Men mange eldre hus har fortsatt kun 20 ampere sikringer på komfyrkursen, som kun tåler 4.600 watt.

- Induksjonstoppen kan varme fort opp, men det krever også et bra elanlegg. Jeg tenker at sikringen til platetoppen bør være 25 ampere. Du får i dag platetopper hvor det er nødvendig med 32 ampere sikringer, sier Sørensen.

Mer økonomisk med induksjon

Ifølge energirådgiver i Enova, Trond Paasche, er en induksjonstopp mer effektiv enn en keramisk topp på grunn av at kokekaret blir raskere varmt.

- Varmen som utvikles i kokekaret fra en induksjonstopp skyldes det høyfrekvente magnetfeltet fra kokeplaten som setter magnetatomer i kokekaret i bevegelse, og det utvikles varme. En keramisk topp må bli varm før varmen overføres til kokekaret/stekepannen.

- På grunn av rask oppvarming vil det gå mye raskere å koke mat i forhold til keramisk topp. Induksjonstopp har også den fordelen at det går raskt både å øke og senke temperaturen i kokekaret/stekepannen i motsetning til keramisk topp.

Derfor sparer du også strøm.

- Vi regner med en besparelse i strømforbruk på over 30 prosent, sier Paasche.

Fordeler og ulemper

Enova peker på følgende fordeler og ulemper ved induksjons-platetopp:

Fordeler med induksjonstopp:

  • Raskere matlaging med redusert strømforbruk
  • Koketoppen blir ikke veldig varm (kun overføring av varme til kokekaret) og det blir redusert fare for fastbrenning
  • Barnevennlig på grunn av redusert fare for at barn brenner fingrene på kokeplaten.

Ulemper med induksjonstopp:

  • Krever ofte høyere strømkurs kontra keramisk koketopp, 25 A
  • Det bli innført effektledd på nettleie i løpet av 2021 som kan medføre økt kostnad ved økt samtidig effektuttak. Det vil si at det kan bli dyrere å bruke induksjonstopp med flere kokeplater på full effekt samtidig med andre store effektuttak fra varmeelement i bereder, panelovner, lading av elbil.

Nye kjeler?

POPULÆRT: Salgssjef i Elkjøp sier at induksjonstopper har fått en oppsving på markedet. Foto: Elkjøp
POPULÆRT: Salgssjef i Elkjøp sier at induksjonstopper har fått en oppsving på markedet. Foto: Elkjøp Vis mer

Robert Terøy, salgssjef for hvitevarer i Elkøp, forteller at idag velger omlag 95 prosent av kundene deres induksjon fremfor keramiske topper når de skal kjøpe nytt. Men en ting mange lurer på er om man kan bruke de samme kjelene som man brukte på den keramiske toppen.

- I dag virker de aller fleste kjeler både på induksjon og keramiske topper. Det som er viktig er at kjelen har en magnetisk bunn som inneholder jern.

Noen kjeler, som støpejernskjeler, er magnetiske i seg selv. Andre kjeler, som er laget av for eksempel keramikk eller aluminium, kan ha et ekstra magnetisk lag støpt inn i bunnen. Disse vil være merket med et induksjonsmerke i bunnen.

Magnettest

Om kjelen du har vil fungere eller ikke er enkelt å teste, sier Terøy.

- Dersom kjelen din fem år gammel, eller yngre, så vil den nesten garantert virke på en induksjonstopp. Men er du usikker, så hold en kjøleskapsmagnet opp mot bunnen. Fester den seg, så virker kjelen på induksjon.

INDUKSJON: Kjeler som har dette merket, ofte på undersiden, er tilpasset induksjon. Foto: Anders Holt
INDUKSJON: Kjeler som har dette merket, ofte på undersiden, er tilpasset induksjon. Foto: Anders Holt Vis mer

Hva med motsatt? Fungerer induksjonskjeler på vanlige komfyrer?

– Ja, de fleste kjeler er i dag laget for å virke på induksjon og keramiske topper.

Hvis den er laget kun for induksjon, vil den også virke på en keramisk topp, men vær obs på at den kan ha litt tynnere bunn, så maten kan brenne seg litt raskere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer