Årets farge er indigo, skal vi tro fargeekspertene i Akzo Nobel - fargekode 90 BB 09 / 186. Foto: Nordsjö
Årets farge er indigo, skal vi tro fargeekspertene i Akzo Nobel - fargekode 90 BB 09 / 186. Foto: NordsjöVis mer

Indigo er årets farge

Men det er taupe du kommer til å male med, tror eksperten.

I fjor var det rødoransje, året før var det lysegrønt, før der var det lyseblått - og i år har en av verdens største malingsprodusenter, Akzo Nobel, funnet frem til den glemte fargen fra regnbuen: Indigo.

– Vi sa allerede i fjor at vi kom til å se mer farger, og det er bare å ta et blikk rundt seg så ser dere at de helhvite interiørene er litt på vei ut, sier Tale Henningsen hos malingsprodusenten Nordsjö - en del av Akzo Nobel-konsernet.

Trendekspert Gunn Helen Øye har gått for helhvitt i sitt townhouse - men valgt en dyp koboltblå farge som går mot indigo på Montana-hyllene som går igjen i boligen. Foto: Frode Larsen / Ifi.no
Trendekspert Gunn Helen Øye har gått for helhvitt i sitt townhouse - men valgt en dyp koboltblå farge som går mot indigo på Montana-hyllene som går igjen i boligen. Foto: Frode Larsen / Ifi.no Vis mer


For selv om de fleste fortsatt velger nøytrale farger på veggene, har mange gått bort fra det helhvite og lagt litt nøytrale pigmenter i malingen.

Og fargene finner vi i detaljene: Det være seg enkle utskiftbare puter og gardiner, listverk eller småmøbler - eller større, som bokhyllene til trendekspert Gunn Helen Øye på bildet under.

Gradert og rufsete maling: Slik mestrer du teknikken, trinn for trinn

Nøytrale farger på veggene

Taupe, en litt mørkere variant av årets snakkis greige, kommer til å pryde mange norske vegger i løpet av neste år, tror Tale Henningsen i Nordsjö. Foto: Elisabeth Dalseg
Taupe, en litt mørkere variant av årets snakkis greige, kommer til å pryde mange norske vegger i løpet av neste år, tror Tale Henningsen i Nordsjö. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Det er ikke tilfeldig hvilken farge du maler veggene i. På nittitallet var det burgunder, mosegrønt, sennepsgult og bondeblått i ulike varianter som regjerte - før ulike nyanser av hvitt tok over. Tidlig på 2000-tallet var det kaffelatte som gjalt, avløst av kaldere grått, mens greige - en blanding av grått og beige - har vært de rigeur i år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hos Fargerikekjeden var etterspørselen etter greige så stor at de lot en av Norges mest kjente interiørbloggere, Anetteshus, oppdatere sitt fargekart for kjeden med flere nyanser i greige. Her har Anette plukket ut sine favoritter fra flere titalls nyanser, slik at det skal bli lettere for deg å finne en nyanse som passer hjemme hos deg.

Neste år er det imidlertid taupe som kommer til å fly av hyllene, skal vi tro Henningsen.

– Indigo er kanskje årets farge, men den fargen fra paletten for neste år vi tror nordmenn kommer til å falle for er taupe, som altså er en litt dypere variant av greige, sier Henningsen.

Taupe er ikke én farge, du har ulike nyanser også her, men det er de gråbrune, musegrå - gjerne med litt puddertoner i.

Det er snakk om museskritt. Fargeredde nordmenn trenger litt tid på å venne seg til de dypere nyansene. Fra det helhvite til det brukne hvite - via grått og greige, mot de enda dypere tonene.

Fargen Deep Taupe fra Nordsjö. Foto: Nordsjö
Fargen Deep Taupe fra Nordsjö. Foto: Nordsjö Vis mer


Trendsetterne og de aller tøffeste vil nok velge enda sterkere farger, men for de aller fleste er farger, det være seg nøytrale nyanser som det greige og taupe er, litt skummelt, og noe vi venner oss gradvis til.

Som kontrastfarger anbefaler Henningsen litt dypere farger, i toner man gjerne forbinder med edelstener; safirblått, smaragdrønt og rubinrødt. Foretrekker du en litt blassere palett kan ulike nyanser av grønt, samt pudderrosa også passe fint til.

Les også: Slik maler du panel med den nye miljømalingen

Slik bruker du indigo

Indigo er i utgangspunktet en gammel farge, som var dyr - og litt vanskelig å få fatt i. Det er en farge som har rojale og høytidelige konnotasjoner (i tillegg til den litt mer moderne Gullars-assosiasjonen 70- og 80-tallsbarna nok får).

Kombinerer du indigo med helhvitt, vil du få en klar og ren farge - slik du ser på bildet med Øye over. Velger du å bruke fargen i kombinasjon med grå og beigetoner, vil den fremstå som mer dempet og rolig. I bildekarusellen under kan du se et par bilder til inspirasjon:

Årets farge er indigo, skal vi tro fargeekspertene i Akzo Nobel - fargekode 90 BB 09 / 186. Foto: Nordsjö
Brukt sammen med beige og brune toner, fremstår fargen som langt mer dempet. Foto: Nordsjö
Selv om indigo er en gammel fargenyanse, kan den fint brukes på moderne hus - som på denne funkisboligen. Foto: Nordsjö
Foto: Nordsjö
Foto: Nordsjö
Indigo passer også fint sammen med mer gråblå farger, greige- og bruntoner. Foto: Nordsjö
Entreen bakerst i bildet er malt i pale taupe, og er her brukt i kombinasjon med en blekere, sandfarget vegg. Foto: Nordsjö
Foto: Nordsjö
Gunn Helen Øyes fargesterke bokhyller går igjen som en sterk fargeklatt flere steder i boligen. Foto: Frode Larsen / Ifi.no