Indian Pale Ale - IPA - fra butikk

Mye greit, og et par godbiter fra norske bryggerier i dagligvarehandelen.

<b>SMAK:</b> Ronja Velten smaker på butikkølene. Loffskivene og kapteinkjeksene på bordet er for å nøytralisere smaksløkene mellom de ulike ølene.  Foto: ELISABETH DALSEG
SMAK: Ronja Velten smaker på butikkølene. Loffskivene og kapteinkjeksene på bordet er for å nøytralisere smaksløkene mellom de ulike ølene. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ølsmakerne pleier ikke juble over butikkøl, det vil si øl med lav alkoholprosent.

Det er ikke, som en kanskje skulle tro, fordi målet med å drikke øl er å bli beruset, men fordi det kan være vanskelig å få til det som karakteriserer IPA med en lav alkoholprosent.

De trengte ikke bekymre seg så veldig. Ikke bare var det kun fem butikkøl å teste, det var også få skuffelser blant dem. Det ble ingen toppscore i denne kategorien, men det var heller ingen som var udrikkelige eller dårlige.

Når dårligste terningkast landet på tre sammenlagt, må bryggeriene ha fått til noe, også for dem som kjøper øl i butikk.

Les mer om hvordan vi testet, og se alle de beste ølene

NARA India Pale Ale - Fjellbryggeriet

Flaske, 0,5 liter, 4,60 %

image: Indian Pale Ale - IPA -  fra butikk


Dette er en enten-eller-øl. Mens en av testerne synes dette ble litt i overkant beskt og vanskelig å smake, haglet lovordene fra de andre.

Fargen er karamell, dyp rav og ølet er litt tåkete. Det har aroma av lakrisbåt, malt, karamell og røde bær.

- Dette er det mest fyldige av butikkølene.

Ølet er godt balansert, mellom sødme, malt og en bitterhet som blir sittende lenge på tungen.

Med ett unntak var det bare lovord å høste for dette ølet, og panelet landet på terningkast 5.

Birdie Num Num - Nøisom Craftbeer

Flaske, 0,5 liter, 4,70%

image: Indian Pale Ale - IPA -  fra butikk


Et strågult, litt tåkete øl, med det flere karakteriserte som en veldig god aroma av blant annet solbær, stikkelsbær, rabarbra og tomatstilker.

Her fikk vi den kraftige humlesmaken, samtidig som det er masse sødme som balanserer godt, og en god og bitter ettersmak. Noen trakk for at den var litt vandig, men alle er enige om at det er en godt balansert og frisk IPA.

- Den henger godt i munnen, akkurat som en IPA skal gjøre.

Et par av smakstesterne hadde denne som sin favoritt blant butikkølene, nettopp for friskheten. Denne er hakket lettere enn testvinneren.

Onkel i Amerika IPA - Austmann Bryggeri

Flaske, 0,33 liter, 4,50 %

image: Indian Pale Ale - IPA -  fra butikk


En klar og gyllen IPA, med aroma av sitrus, stikkelsbær, barnåler og en smak av vingummi, papp og pepper. Til tross for at det kan høres rart ut med pappsmak, er testerne fornøyede, og synes den smaker enda bedre enn aromaen lovet.

Ettersmaken er også tørr og bitter, og sitter lenge i munnen.

- Denne har en fantastisk bitter finish!

Se også vår test av sommerøl

Njerve IPA - Lindesnes Brygghus

Flaske, 0,5 liter, 4,70 %

image: Indian Pale Ale - IPA -  fra butikk


En lys gyllen, lett tåkete IPA, med en syrlig aroma, med hint av solbær, løvetann, bitter kvae og malt.

Humlesmaken er fremtredende, og ettersmaken er fin og bitter, men noen av testerne synes ølet var for vanndig og noe ubalansert.

- Her får vi en forbigående smak av frukt, og så: Malt. Booom!

IPA - Hansa Borg Bryggerier

Boks, 0,33 liter, 4,70 %

image: Indian Pale Ale - IPA -  fra butikk


Denne både så og luktet innbydende og friskt ut. Det er et klart gyllent øl, med god aroma av karamell og toffee, ispedd grønne toner og sitrus. Dessverre falt ølet igjennom litt på smak, det ble litt for enkelt for et par av testerne. Ølet har en lett bitterhet, og er friskt, men føles vandig, med anelse metallisk ettersmak.

- Frisk og sommerlig, men litt tynn, og kort smak. Er det egentlig en IPA? Jeg hadde ikke kranglet om noen sa det var en pils.

Da vi testet sommerøl, fikk vi også med oss et litt mer folkelig panel. Se hvilke øl de foretrakk - og hvilke de rynket på nesen av.

Smakspanelet

Til å smake har vi fått fagsterk hjelp fra et ekspertpanel som tidligere har hjulpet oss med å smake på sommerøl: Jørn Tore Persen, utdannet kokk, nå innehaver av Ølakademiet; Ronja Velten, utdannet kokk og agronom, nå daglig leder i Ølakademiet; Bent Engen, leder av interesseorganisasjonen Norøl (som tidligere har stått for Dinsides juleøltester) og en av forfatterne bak boken "Desserter, øl og vin"; Tor Engen fra Norøl, med lang erfaring i å dømme øl i Norbrygg / NM; Jan Ove Steinsvik, daglig leder i Matkroken på Natland, som spesialiserer seg på øl; og Atle Minotti, driftsdirektør i Aker Restauranter, med bakgrunn som sommelier.

Alle disse hjalp oss også å smake på sommerøl tidligere i sommer: Se Dinsides store sommerøltest

GARDIN: Ølet henger fint igjen langs glasset, noe som gjerne refereres til som en gardin.  Foto: ELISABETH DALSEG
GARDIN: Ølet henger fint igjen langs glasset, noe som gjerne refereres til som en gardin. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer