<strong><b>UTSEENDE:</strong></b> IPA kan være både klar og tåkete, og i nyanser fra strågult til mørk rav. Bent Engen, Tor Engen og Jan Ove Steinsvik sjekker mot lyset. Foto: ELISABETH DALSEG
UTSEENDE: IPA kan være både klar og tåkete, og i nyanser fra strågult til mørk rav. Bent Engen, Tor Engen og Jan Ove Steinsvik sjekker mot lyset. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

India Pale Ale - IPA

Vi har smakt oss gjennom 20 norske IPA-øl.

Publisert
Sist oppdatert

India Pale Ale, IPA; det humlesterke ølet har tatt ølnasjonen Norge med storm.

Vi har smakt oss gjennom 20 norske India Pale Ales; og det er store forskjeller.

Noen skiller seg positivt ut, som spennende smakseksplosjoner eller bitre, fløyelsmyke munnfuller, men én ting ble fort klart. Ingen av ølene var dårlige.

I motsetning til tidligere øltester, der terningkastene spriker fra én til seks, var det ikke noen som kvalifiserte til dårligere terningkast enn tre.

Det er kanskje ikke rart vi har trykket IPAen til vårt bryst?

Se Dinsides store sommerøltest

Bli med i jakten på Norges billigste utepils

Dette er IPA

<strong><b>BEST I TEST</b> og klar sekser på terningen:</strong> Fyr og flamme fra Haandbryggeriet.
BEST I TEST og klar sekser på terningen: Fyr og flamme fra Haandbryggeriet. Vis mer


Første gang vi registrerte at noen snakket om IPA, skjønte vi ikke hvorfor noen klarte å samle sammen så mye entusiasme om individuelle pensjonsspareavtaler. De snakket selvfølgelig om øl, nærmere bestemt India Pale Ale, IPA.

Det vi i dag kjenner som IPA ble opprinnelig kalt October beer, fordi det ble brygget om høsten. Det hadde mer alkohol og humle enn vanlig pale ale, fordi det skulle modne på trefat i flere måneder.

På 1750-tallet ble ølet ble sendt til britiske soldater og sjøfolk i India, og man oppdaget raskt at varmen og vuggingen på overfarten modnet ølet til det bedre. Det var blitt balansert, kraftig og velsmakende, uten og bli surt.

Ølstilen India Pale Ale som vi kjenner deb i dag ble skapt av amerikanske hjemmebryggere på 1970-tallet, inspirert av den opprinnelige IPAen.

I dag er det denne amerikanske ølstilen som dominerer og inspirerer norske bryggerier og hjemmebryggere.

Hovedingrediensen i en god IPA skal være pale ale malt. Aromaene går i retning av blant annet frukt, blomster eller sitrus. Ølstilen har en tydelig humleprofil.

Bitterheten måles på en skala (International Bitterness Unit, IBU) som går fra 0 til 1000 IBU, men vi er ikke i stand til å registrere noe særlig bitrere enn 120.

Vanlig pils har en bitterhet på 25 til 45 IBU, de norske pilstypene ligger mellom 20 og 30 mens IPA stort sett ligger mellom 40 og 70 IBU. Enkelte ekstra sterke IPA kan også ha langt høyere bitterhet.

En IPA kjennetegnes også av en sterk alkoholprosent, stort sett mellom seks og åtte prosent.

Vi har smakt oss gjennom tyve ulike norskproduserte IPA, i ulike klasser og styrker. Her er våre favoritter.

Les mer om hvem som har hjulpet oss å smake, og hvordan vi testet, nederst i artikkelen.

Stor sommerøltest: Se folkepanelets favoritter - og hvilke de synes smakte «sliten nachspillsofa».

BUTIKKØL

Når vi tester øl, er det ikke butikkøl som får frem den største entusiasmen hos smakstesterne. En av årsakene her er fordi det kan være vanskelig å få til det som karakteriserer IPA med så lav alkoholprosent at de kan selges i butikk.

Her trengte de ikke bekymre seg så veldig. Til tross for en lav alkoholprosent var det mange fint balanserte øl her.

Det ble ingen toppscore i denne kategorien, men to øltyper fikk terningkast fem. Det er to ganske forskjellige øl. Nara IPA fra Fjellbryggeriet seilte opp som favoritt hos flest av testerne, og er den som er mest klassisk IPA.

Birdie Num Num fra Nøisom er en litt friskere og lettere øl, som absolutt kan anbefales i sommervarmen.

NARA India Pale Ale - Fjellbryggeriet

Flaske 4,60 %

India Pale Ale - IPA


Dette er en enten-eller-øl. Mens en av testerne synes dette ble litt i overkant beskt og vanskelig å smake, haglet lovordene fra de andre.

Fargen er karamell, dyp rav og ølet er litt tåkete. Det har aroma av lakrisbåt, malt, karamell og røde bær.

- Dette er det mest fyldige av butikkølene.

Ølet er godt balansert, mellom sødme, malt og en bitterhet som blir sittende lenge på tungen.

Med ett unntak var det bare lovord å høste for dette ølet, og panelet landet på terningkast 5.

Birdie Num Num - Nøisom Craftbeer

Flaske, 4,70%

India Pale Ale - IPA


Et strågult, litt tåkete øl, med det flere karakteriserte som en veldig god aroma av blant annet solbær, stikkelsbær, rabarbra og tomatstilker.

Her fikk vi den kraftige humlesmaken, samtidig som det er masse sødme som balanserer godt, og en god og bitter ettersmak. Noen trakk for at den var litt vanndig, men alle er enige om at det er en godt balansert og frisk IPA.

- Den henger godt i munnen, akkurat som en IPA skal gjøre.

Et par av smakstesterne hadde denne som sin favoritt blant butikkølene, nettopp for friskheten. Denne er hakket lettere enn testvinneren.

Se alle butikkølene

«HVETE-IPA»

Panelet diskuterte litt om denne i det hele tatt skulle være med i testen, siden IPA og hveteøl ikke er det samme. Vi har likevel valgt å ta med ølet, siden det markedsføres som en IPA. Dessuten var det godt.

White IPA - Grunerløkka Brygghus

Flaske, 6 %

India Pale Ale - IPA


- Er dette en IPA?

Dette er en meget lys, noe tåkete øl, som lett kan forveksles med en hveteøl - og det er jo ikke så rart. Den dufter av syre, sitrus, humle med noe brent gummi, og oppleves som veldig frisk og fresh.

Det er en smakfull øl, god sødme, uten å bli for søt, og med en fin og bitter ettersmak.

Den ble litt for bananpreg for noen av testerne, og som en IPA faller den litt igjennom, til tross for sterkt humlepreg.

Likevel falt den friske ølen godt i smak hos de fleste, og vi landet på terningkast fire.

POL-IPA

Selv om det var flere gode IPA på butikken, var de klassiske IPA-ene du får på Vinmonopolet gjennomgående hakket bedre, og det var også i denne klassen vi fant testens vinner:

Fyr og flamme IPA - Haandbryggeriet

Flaske, 6,50 %

India Pale Ale - IPA


Her gikk det troll i ord. Det er rett og slett ikke noen annen måte å beskrive det på: Testpanelet ble i fyr og flamme da de fikk servert denne ølen fra Haandbryggeriet.

- Knallbra!
- Denne kunne jeg drukket mere av!

En litt tåkete øl, med oransjepreg i fargen, litt som tørket aprikos. Aromaen var også fruktig, her var det toner av pasjonsfrukt, stikkelsbær, brennesle, urter og hint av pepper.

Ølet er velbalansert, og smaker av brent malt, med en anelse brennesle. Det har en kraftig bitterhet og god sødme, og humlen er «fersk og digg».

- Smaken forsvinner fort, men humlepreget blir igjen i munnen. Og oppi det hele er den tørr!

Testerne tar av seg den proverbiale hatten, sekserne sitter løst: med unntak av én, gir alle den terningkast seks.

Humlekanon India Pale Ale - Haandbryggeriet

Flaske, 7,50 %

India Pale Ale - IPA


Strågul og tåkete øl, med utpreget godt skum og fine bobler. Den lukter ikke mye, men den har fine noter av modne bringebær, lime og metall.

Ølet har en fin sødme, med hint av sitrongress, karamell, tropisk frukt - og det er en utpreget frisk IPA.

Ettersmaken er behagelig, god og lang.

- En nydelig og fresh øl.

Panelet landet på en svak sekser, og peker på at her vil det kunne variere noe fra batch til batch.

Se alle resultatene: Test av IPA fra polet

DOBBEL-IPA

Den siste kategorien øl vi smakte på, ekstra sterke IPA, var det bare tre øl i. Ekstra sterke utgaver av India Pale Ale fra 8-10 volumprosent betegnes som Imperial IPA eller dobbel IPA.

- Alle disse ølene sjarmerer deg lett.

Det er enklere å balansere sterkøl, og krever ikke like mye av bryggeren som når man lager et butikkøl. Alle ølene i denne kategorien falt i smak, men Nøgne Øs #500 var flertallets favoritt.

#500 - Nøgne Ø

Flaske, 10 %

India Pale Ale - IPA


En klar øl med klassisk ravfarge. Den har en fruktig aroma, av sitrus, gress, knekk, kaffe - og malt og humle.

Smaken kan til forveksling helle mot juleøl, men er friskere: det er et fint malt og humlepreg, med tripiske noter og lakris. Det er fin sødme, men er fortsatt en tørr øl. Også ettersmaken er fin, og akkurat passe bittter.

Den beste dobbel-IPA-en, men sekseren glipper. Det mangler litt fruktighet for å få en perfekt balanse.

Se hva testpanelet synes om de to andre Dobbel-IPA-ene her

Slik testet vi:

Det er ingen tvil om at det er morsomt å smake på øl, men det er ikke bare å gi tommelen opp til det ølet man synes smaker best. Det finnes et eget klassifiseringssystem for øl, og for IPA.

I denne testen har vi tatt for oss det bryggeriene selv definerer (og selger) som IPA, i et par ulike klasser:

 • Butikk-IPA (Lavere alkoholprosent)
 • Pol-IPA (Sterkøl)
 • Dobbel-IPA
 • ... samt en liten joker i sin egen klasse: White IPA.

  Testen er gjennomført som en blindtest, det eneste smakstesterne har fått vite er hvilken av de ovennevnte klassene IPA-ene hører til i. De er vurdert på utseende, aroma, smak og ettersmak.

  <strong><b>BLINDTEST:</strong></b> Panelet fikk smake på tre og tre øl av gangen. Alle smaksdommerne måtte forlate rommet når det ble skjenket opp. Foto: ELISABETH DALSEG
  BLINDTEST: Panelet fikk smake på tre og tre øl av gangen. Alle smaksdommerne måtte forlate rommet når det ble skjenket opp. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


  Til å smake har vi fått fagsterk hjelp fra et ekspertpanel som tidligere har hjulpet oss med å smake på sommerøl: Jørn Tore Persen, utdannet kokk, nå innehaver av Ølakademiet; Ronja Velten, utdannet kokk og agronom, nå daglig leder i Ølakademiet; Bent Engen, leder av interesseorganisasjonen Norøl (som tidligere har stått for Dinsides juleøltester) og en av forfatterne bak boken "Desserter, øl og vin"; Tor Engen fra Norøl, med lang erfaring i å dømme øl i Norbrygg / NM; Jan Ove Steinsvik, daglig leder i Matkroken på Natland, som spesialiserer seg på øl; og Atle Minotti, driftsdirektør i Aker Restauranter, med bakgrunn som sommelier.

  Alle disse hjalp oss også å smake på sommerøl tidligere i sommer: Se Dinsides store sommerøltest

  Det er ikke IPA alt som glimrer

  Panelet diskuterte litt om flere av ølene skulle tas ut av testen. Vi er midt i en ølboom. IPA segler opp som en av de mest populære øltypene, og mange små og store bryggerier henger seg på hypen.

  Men hvem er det egentlig som definerer hva en IPA er? Et av ølene i testen er en krysning mellom en IPA og en hveteøl. Noen er så lette at de balanserer på grenselandet mot pils. Noen av dem er mer som en juleøl på smak, og flere paneldeltakere ville gjerne klassifisert et par av ølene som barley wine.

  Vi har likevel valgt å ta med alle som markedsfører seg som IPA, gitt at det er det vi som kunder forholder oss til i butikk- og polhyller.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer