Imponerende ferdighus

Det er ikke bare hastigheten det tar å sette det opp som imponerer med "Bliss House".

<B>GREI HAGE:</B> Det er lett å la seg imponere av hagen til Bliss House.
GREI HAGE: Det er lett å la seg imponere av hagen til Bliss House. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ferdighuset er et hus for vår tid: Du plukker ut detaljene fra en veldig avansert McDonalds-meny, og så settes huset opp på rekordfart.

Det er ihvertfall slik noen tenker seg at det foregår, og av og til gjør det mer eller mindre det. Såkalte "Bliss House", eller "lykkehuset" på norsk, ligger idyllisk til i Nord-London, og er en vertikaldelt tomannsbolig som ble oppført mye raskere enn første øyekast kanskje skulle tilsi.

Det er naturligvis fordi noen har juksa litt.

Nesten ferdig

Huset er tegnet og bygget av arkitektbyrået Bliss, og skal angivelig være oppført på kun seks dager og av bare seks personer. Ifølge opphavsmennene og -damene skyldes det noe så banalt som at de ikke ønsket å forstyrre naboene med en langvarig byggeprosess, og når vi søker opp adressen på Google Maps er det lett å se at dette er et nabolag der en kanskje ikke turer fram uten å innhente absolutt alle nødvendige tillatelser.

Mesteparten av huset er naturligvis prefabrikert. Store deler av byggematerialet er dessuten skåret ut av en ny type miljøvennlig tremateriale kalt kebony, morsomt nok utviklet av noen smarte hoder i Norge.

Les mer om Kebony på verdens største hageutstilling, Chelsea Flower Show

Miljøvennlig materiale

Det spesielle øko-treet (som kloke hoder kanskje vil påpeke er en pussig ordsammensetning) er brukt på fasaden, utendørsarealet rundt hagen og hagemøblene, mens økotankegangen følges opp innvendig med miljøvennlige husholdningsapparater og lyssetting.

GREI HAGE: Det er lett å la seg imponere av hagen til Bliss House.

(Artikkelen fortsetter under bildespesialen!)

Kebony er navnet på en prosess som gjør tretyper som furu, lønn og bøk mer slitesterkt, alt ved hjelp av væsker utvunnet fra biologisk avfall.

Begge boenhetene måler tilsammen 356 kvadratmeter, i tillegg kommer en ganske betydelig hage med hver sin studioleilighet i enden. En trevegg deler grøntarealet i to, men ser ut til å være lav nok til at to gode naboer kan slå av en prat om vær og vind, eller eventuelt krangle smålig om grenene fra et plommetre.

Her er det dyrt

Huset har tre etasjer, og har blant annet fire soverom, fire bad/toalett, "generøst kjøkken" (det betyr at det er stort), stue og privat parkering for opptil tre biler. Alt dette er altså per leilighet.

Alle etasjene har varme i gulvet, peis i stua, vaskerom, LED-belysning på utvalgte steder og dobbelglassede skyvedører.

Og prisen? Prisen, ja. Det koster jo litt. Hver halvdel ligger på 3.350.000 pund, eller rundt 30 millioner norske kroner. Det er ikke gratis å bo i Nord-London.