<b>Nei, ikke slik!</b> Du vrir ut langt mer enn smak av teposen. La den heller renne av seg i vasken før du kaster den. Foto: Per Ervland
Nei, ikke slik! Du vrir ut langt mer enn smak av teposen. La den heller renne av seg i vasken før du kaster den. Foto: Per ErvlandVis mer

– Ikke vri ut restene fra teposen

Det er ikke økonomisk; det ødelegger smaken.

Noen gjør det automatisk, uten å tenke over det. Andre gjør det bevisst, for å få ut mest mulig smak av teposen - eller for å forhindre søl. Uansett hvilken grunn man har er det imidlertid det aller dummeste du gjør med teposen din, ifølge Marenus Bakkelund, i Crema Kaffebrenneri.

– Det er ikke bare smak du klemmer ut, du sørger for å klemme alle bitterstoffene, eller garvesyren, ut av teposen og ned i koppen, sier Bakkelund til DinSide.

Det er ikke vanskelig å brygge god te, og du trenger ikke fancy utstyr, ifølge Marenus Bakkelund. Her flankert av Cremas nye luksus-te Harvest som er brygget i vanlige presskanner.  Foto: Elisabeth Dalseg
Det er ikke vanskelig å brygge god te, og du trenger ikke fancy utstyr, ifølge Marenus Bakkelund. Her flankert av Cremas nye luksus-te Harvest som er brygget i vanlige presskanner. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Ifølge Bakkelund er det en av de vanligste, og mest effektive måtene du kan forringe tekoppen din på. Selv ikke den aller beste teen, enten den er i kjøpepose eller du fyller posen selv med te i løsvekt, kan stå imot bitterheten som blir klemt ut.

Stilig til te Se de kule tekoppene

Temperatur og trekketid

Det er selvfølgelig ikke bare det aller siste du gjør, nemlig å fjerne teposen eller tebladene fra teen, som er med på å påvirke resultatet.

– En perfekt kopp te er avhengig av tre ting: God te, riktig temperert vann og riktig trekketid, sier Bakkelund.

Temperatur og trekketid varierer fra tesort til tesort. Det står gjerne på pakningene, men rådet fra de aller største produsentene strider mot hovedregelen fra både Bakkelund og eksperter fra Palais des Thés DinSide Bolig tidligere har snakket med.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette vil selvfølgelig variere noe, men hovedtrekkene beskrives som følgende:

– Hvit og grønn te bør brygges med vann som holder cirka 70 grader, og trekke i rundt to minutter. Sort te bør trekke i vann som holder rundt 95 grader i tre til fire minutter, sier Bakkelund.

Grønn te bør imidlertid trekkes i temperaturer i underkant av 70 grader, mens hvit te er litt mer robust og takler noe varmere vann.

Se også Stephen Twining fra Twinings tes lille teskole på KK.no

Dropp snarveien

Trekker du te i kanne, er det viktig at du bruker mange nok teposer, i stedet for å kompensere med økt trekketid. Det gjør bare teen bitrere. Foto: Panthermedia
Trekker du te i kanne, er det viktig at du bruker mange nok teposer, i stedet for å kompensere med økt trekketid. Det gjør bare teen bitrere. Foto: Panthermedia Vis mer


Det er imidlertid ingen god plan å la vann koke opp, for så å avkjøle seg til 95 grader før du heller den opp i tekoppen din.

– Når vannet koker blir det "flatt" og du ødelegger smaken, har Eia Økter hos Palais des Thés tidligere sagt til DinSide.

Du bør altså ta vannet rett før det koker - eventuelt investere i en vannkoker med temperaturregulering, slik at du kan stoppe vannet på akkurat den temperaturen duønsker.

Tips: Hos Palais des Thés står det både temperatur og trekketid på teposene, som gjør det lett å få god smak på teen. Temperatur og trekketid er forøvrig også trykket på pakkene med teposer fra Twinings, men anbefalingen der om at vannet skal holde 100 grader, går stikk i strid mot alle råd fra alle andre teeksperter og -elskere DinSide har snakket med.

Vi har testet: Isteen du lager rett fra springen