Det ser ut som gruppesøksmålet mot Vitel kan trekkes.  Foto: Per Ervland
Det ser ut som gruppesøksmålet mot Vitel kan trekkes. Foto: Per ErvlandVis mer

Ikke Vitel-konkurs likevel?

Det er godt nytt for deg som har penger til gode.

Mer enn et år etter at det ble kjent at Vitel ble kastet ut av NordPool Spot og måtte avvikle strømdelen av virksomheten sin, venter fortsatt tusenvis av kunder på å få tilbakebetalt penger.

I januar kunne vi melde at et tyvetalls bedriftskunder organisert i NHO Reiseliv hadde gått sammen om å begjære strømleverandøren konkurs, men at saken var utsatt fordi hovedeier i Vitel var på reise, og lensmannen ikke fikk overlevert konkursbegjæringen.

Nå ser det imidlertid ut til at saken kan løse seg uten konkursbehandling eller rettslige runder.

– Det foregår en klargjøringsprosess mellom Vitel og disse NHO-bedriftene, sier Øystein Krabberød til DinSide. Han er advokat i Advokatfirmaet Krabberød, som representerer kreditorene.

Han forteller at han ikke kjenner til tidsperspektivet på videre behandling av saken, men slik situasjonen er i dag, utelukker han ikke at partene kan komme til enighet, uten en behandling i rettssystemet.

Betaler du for mye for strømmen?
Finn billigste strømavtale her

Godt nytt for alle med penger til gode

Torgeir Øines i Forbrukerrådet anbefaler dem med mye penger til gode om å kreve pengene tilbakebetalt.  Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no
Torgeir Øines i Forbrukerrådet anbefaler dem med mye penger til gode om å kreve pengene tilbakebetalt. Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no Vis mer


Ifølge Torgeir Øines i Forbrukerrådet er dette godt nytt for alle som har penger utestående.

– De som har penger til gode bør på nytt kreve å få dem utbetalt, sier Øines til DinSide. – Det er den eneste måten å gjøre det på.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han råder imidlertid ikke kunder som har penger til gode om å gå til privat søksmål mot Vitel, fordi det ved en konkurs vil være lite å hente for kundene. I stedet for anbefaler han å starte en prosess med tvangsinndrivning av midlene.


– Dette kan du fint fikse selv, du trenger ikke bruke et byrå, sier Øines, men påpeker at dette kun gjelder for de kundene der Vitel ikke har bestridt kravet. – For de kundene der Vitel ikke har omstridt kravet, burde dette være grei skuring.

(Se faktaboks til høyre for råd om hvordan du går frem).
Har Vitel bestridt dine krav om tilbakebetaling av penger, bør du ta kontakt med elklagenemnda.

– Det som er avveiningen er at dersom Vitel går konkurs, så er det ikke noe penger å hente. Så å trekke Vitel for retten for å slå dem konkurs, er ikke nødvendigvis en god løsning. Men så lenge de eksisterer, kan det være penger å hente.

Det ligger imidlertid også en liten risiko ved tvangsinndrivning. Det kommer an på hvor mye midler som er igjen i selskapet, og hvor mange som presser på. For ved for mange krav kan Vitel velge å slå seg selv konkurs.

– Risikoen ved tvangsinndrivning av utestående beløp er gebyrene du må ut med for å kjøre saken. Disse kan du kreve å få dekket av Vitel, men dersom selskapet går konkurs i mellomtiden, og boet er tomt, kan du risikere å tape dette.

Gebyrene skal være på et par-tre tusen, ifølge Øines. Så dersom du kun har noen få tusen utestående, må du selv vurdere om du ønsker å risikere å miste et par til.

– Er det snakk om små beløp, så er det ikke sikkert det er verdt å ta risikoen for.

NB! Når du sender krav til Vitel, må du ikke glemme å legge til renter.

Vil ordne opp


Administrerende direktør Glenn Nøstdahl bekrefter overfor DinSide i en e-post til DinSide at selskapet ikke er konkurs.

- (Vi) er positive til at vi får ordnet opp med alle kunder - men dessverre tar ting litt tid da vi må få realisert verdier, få de sistste saldooppgjørene fra netteiere som kommer nå samt få inn penger fra kunder.

Ifølge Nøstdahl har Vitel stort sett betalt tilbake det de skylder privatkunder. - De eneste som ikke skal ha fått pr nå er de som ikke har oppgitt riktig informasjon for tilbake betaling - samt de vi har en tvist med. Når det gjelder bedriftskunder så jobber vi der for å finne løsninger sammen de siste, skriver Nøstdahl.