- Ikke vask grillen for ofte, sier grillekspert

Her er tipset som vil glede de slappeste av oss.

<b>DETTE ER BRA:</b> La grillen stå med levninger etter middagen, og også over vinteren. Det er beskyttelse for grillristene! Foto: STINE OKKELMO
DETTE ER BRA: La grillen stå med levninger etter middagen, og også over vinteren. Det er beskyttelse for grillristene! Foto: STINE OKKELMOVis mer

Skitten grill etter vinteren? Da ligger det an til en bra grillopplevelse!

Du vasket vel ikke grillen før du satte den bort i fjor høst? Da har du gjort deg selv en bjørnetjeneste.

Det beste du kan gjøre for grillen din, er faktisk å la den stå møkkete og sauseete med alle mulige matrester vinteren gjennom.

Les også: Ta bobletesten på grillen - og husk å skifte gasslangen!

- Skit i det!

Er grillen full av matrester?

- Skit i det. La det være, da er grillen impregnert i denne tiden, og har bedre motstand mot rustangrep, sier Ninni Broberg, markedssjef i Broil King, til Dinside.

- MANGE VASKER FOR MYE! Ninnie Broberg, markedssjef i Broil King, sier mange vasker grillen for mye. Foto: KRISTIN SØRDAL
- MANGE VASKER FOR MYE! Ninnie Broberg, markedssjef i Broil King, sier mange vasker grillen for mye. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Det beste du gjør for grillen din er ifølge Broberg, å la den stå med matrestene etter den siste middagen på. Dette gjelder både etter sommerens grillmiddager, men også gjennom vinteren.

Når du så skal grille igjen, er det bare å fyre opp grillen og svi av restene.

- Opp med varmen, kjør full guffe på alle brennerne og la det stå i åtte til ti minutter, før du bruker en stålbørste til å gjøre rent med, sier hun.

En til to ganger om året

Ifølge Broberg, trenger du ikke vaske grilen så veldig ofte.

- Man behøver ikke gjøre ren grillen mer enn én til to ganger i året, avhengig av hvor mye du bruker den, sier hun.

- Og trenger du det, kan du bruke et mildt vaskemiddel og vann - og så tørke godt etterpå, sier Broberg.

Én ting du imidlertid ikke bør gjøre, er å bruke en børste i messing til å børste ren grillen.

- Det er fort gjort at det løsner biter fra børsten, og dette vil du ikke ha i maten, sier Broberg til Dinside.

Bruk derfor en stålbørste.

Glem den nedre «risten»

HERFRA KOMMER SMAKEN: Ikke vask disse for mye, mye av smaken kommer fra nederste rist. Foto: KRISTIN SØRDAL
HERFRA KOMMER SMAKEN: Ikke vask disse for mye, mye av smaken kommer fra nederste rist. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Mange griller har gjerne en nedre rist eller varmebærer - også kjent som «Flavorizer Bars», «Frav-R-Wave» og annet, avhengig av produsent.

Disse er det ifølge Broberg heller ingen vits i å skrubbe mye på.

Gjør du dette, kan du i stedet for å bedre grillresultatet, ende opp med å få et dårligere grillresultat enn det du kunne hatt.

- Alt for mange vasker disse for mye, det er jo der smaken sitter, sier hun til Dinside.

Det som skjer når du griller, er at fett - som gir smak til maten - drypper ned på disse varmebærerne - og så forbrenner dette og sender smak tilbake til grillretten.

Da er det bare å huske at du alltid skal tenne opp grillen og la den komme opp i full varme, før du senker temperaturen og starter grillingen.

Og husk å tømme dryppskålen under grillen. Skulle du være uheldig og det begynner å brenne, vil en dryppskål full av fett utgjøre en stor fare.