– Ikke vær redd for å spørre betjeningen om hjelp

Slik unngår du å bomkjøp i fruktdisken.

Mango kan være vanskelig å kjenne om er moden, og er du usikker: Spør betjeningen, er Henrik Svees, sjef for ferskvareavdelingen til Ultra Bryn, beste tips. Foto: Per Ervland
Mango kan være vanskelig å kjenne om er moden, og er du usikker: Spør betjeningen, er Henrik Svees, sjef for ferskvareavdelingen til Ultra Bryn, beste tips. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er stort sett greit å se om et eple er modent. Litt verre er det med frukt med hardt skall. Har du først bommet og fått en dårlig mango med tresmak, er det lett for å feige ut og velge "spisemoden mango" i stedet for. Til tross for at den er langt dyrere, og ikke nødvendigvis bedre enn sine slektninger i løsvekt. (Vi vil forresten anbefale at du prøver pakistansk mango når det er sesong for den, søtere blir det ikke!)

Når du først har funnet moden frukt, hvordan får du den til å holde seg til du skal spise den? Slik oppbevarer du frukt, bær og grønnsaker.

Slik kjenner du igjen moden frukt med hardt skall

Ifølge Henrik Svee, sjef for ferskvareavdelingen på Ultra på Brynsenteret, kan du kjenne deg frem til om mangoen er moden, selv om skallet er hardt. I tillegg til at du selvfølgelig bør bruke øyne og se at skallet er helt og pent - og lukte på frukten.

Det aller vanskeligste, synes vi, er melon. Spesielt vannmelonen kan man klemme på så mye man vil, men man blir ikke så mye klokere. Til det har Svee et godt råd: – Snakk med betjeningen, og be dem om å dele den i to for deg, slik at du kan se hvordan den ser ut inni, sier Svee til DinSide.

For når vannmelonen først er delt i to, er det lett å se om den er moden - eller moden for søpla. I videoen under viser Svee hvordan du ser eller kjenner at de vanskelige hardskallsfruktene er modne:


Les også: Slik bør du oppbevare agurken.

Ikke glem vekten

Ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt, frukt.no bør du også tenke på vekten når du handler frukt. Fruktens vekt, altså. For jo tyngre frukt, jo saftigere er den. Her er OFGs frukthandletips:

  • Meloner bør være fast i konsistensen, med et hardt skall, fri for skader og mørke flekker. Et tegn på god kvalitet er at melonen er tung i forhold til størrelsen. Den skal dufte godt, og fruktkjøttet skal gi etter for lett trykk på de melonene med mykest skall. Se også etter en ring rundt stilkfestet på sukkermeloner som honningmelon, cantaloupe, charentais, piel de sapo, nettmelon og galia.
  • For å garantere at ananasen er moden når den høstes, blir sukkerinnholdet målt. Som melonen bør den være tung i forhold til størrelsen, og være velformet, og se frisk ut med grønne blader. Fargen kan være både gul og grønn, det skal ikke spille noen rolle.
  • Fersken er ømfintlig og får lett skader ved trykk og støt. Skallet skal være glatt, og uten flekker og sprekker. Fruktkjøttet skal gi lett etter når den er moden, men pass på at du ikke trykker den dårlig - fersken har ikke godt av å bli klemt for hardt.
  • For nektariner gjelder omtrent det samme som fersken, men de kan være litt hardere. Vær også forsiktig med disse slik at du ikke klemmer dem dårlige.
  • Papaya bør ha gule sjatteringer i skallet - som også bør være hel og fri for rifter og mørke eller myke flekker. Du gjør også klokt i å satse på en som er mer gul enn grønn i skallet
  • Kiwi skal ha et skall som er uten rynker, skrukker eller mørke flekker. Den skal være fast, men likevel gi etter for et lett trykk når den er moden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer