Det spiller ingen rolle hvor god fuktindikatoren er; målinger på flis i sprutsonen på badet blir ofte feil. Foto: Ifi.no
Det spiller ingen rolle hvor god fuktindikatoren er; målinger på flis i sprutsonen på badet blir ofte feil. Foto: Ifi.no Vis mer

Ikke stol blindt på fuktmåleren

Det er ikke sikkert det er fuktig bak membranen, selv om fuktindikatoren slår ut.

Publisert
Sist oppdatert

En fuktindikator har enkelte begrensninger som kan gi et feilaktig utslag, kunne professor Stig Geving fortelle under en skadetakstkonferanse på Gardermoen sist uke.

Vurderer du å kjøpe ny bolig der det opplyses om fuktutslag på badet, eller får utslag på eget bad, trenger det ikke å bety problemer.

Vanskelig å måle på flis

FUKT I VEGGEN? Selv om det er utslag på fuktmåleren, trenger det ikke være et reelt fuktproblem på flislagte bad. Dette fordi flisene i sprutsonen er naturlig fuktige. Foto: Colourbox.com
FUKT I VEGGEN? Selv om det er utslag på fuktmåleren, trenger det ikke være et reelt fuktproblem på flislagte bad. Dette fordi flisene i sprutsonen er naturlig fuktige. Foto: Colourbox.com Vis mer


Ifølge Stig Geving er det spesielt måling av fliskledde flater på bad som gir utfordringer for fuktindikatoren. For selv om flisen kan være fuktig, er det slett ikke sikkert at veggen bak er det.

– Baksiden av veggflis og limsjikt i sprutsonen på badet er naturlig våte. Men hvis smøremembranen under er tett, fungerer veggen helt greit, sier Geving.

Likevel har han sett mange eksempler på boligsalgsrapporter som forteller om fuktutslag på nettopp flislagte overflater i sprutsonen. Geving mener at dette i mange tilfeller påfører både selger og kjøper unødige bekymringer om badets tilstand.

I verste fall kan det føre til at boligens nye eier setter i gang en helt unødvendig rehabilitering av badet.

– Takstbransjen burde derfor være veldig forsiktige med å måle fukt på fliskledde overflater, understreker Geving.

Les også: Sjekk ut rørleggerens tips - før du går på visning

Kun en indikasjon

IKKE REELT UTSLAG? Ikke alle fuktindikatorer gir deg den fulle sannhet om det faktisk er fukt i veggen. Derfor lønner det seg å se etter for eksempler sprekker i fugene. Foto: Robin Holmedal
IKKE REELT UTSLAG? Ikke alle fuktindikatorer gir deg den fulle sannhet om det faktisk er fukt i veggen. Derfor lønner det seg å se etter for eksempler sprekker i fugene. Foto: Robin Holmedal Vis mer


Fagsjef Svein Hole i Norges Takseringsforbund sier til DinSide at det er bruk av fuktindikator og visuelle observasjoner som er lagt til grunn for vurderingene i en boligsalgsrapport.

– Den visuelle kontrollen vil ofte indikere om fukt er et problem eller ikke. Et varsel kan fremstå som sprekker i fliser og fugemateriale, som også kan være misfarget, sier Hole.

Han legger til at utslag på fuktindikator ved søk i våtrom vil gi en indikasjon på om det er fukt eller ikke i konstruksjonen, ved tolkning av utslagenes intensitet.

– Dersom denne undersøkelsen konkluderer med sannsynlig fuktproblem, anmerkes dette i rapporten med henvisning til nærmere undersøkelser som ikke er del av oppdraget under en Boligsalgsrapport. For å konkludere videre er dette et arbeid som kan være svært omfattende, påpeker Hole.

Les også: Her kan fuktmåleren være nyttig

Måler ikke dypt nok

Et av problemene med fuktindikatorer, er ifølge professor Stig Geving at mange av dem ikke måler dypt nok.

– En tidligere test av fuktindikatorer viste at flere av apparatene slet med å måle dypere enn fem millimeter inn i veggen, sier Geving.

I testen ble det gjort måling på fliskledd gipsvegg hvor flisene og limsjiktet var fuktet opp etter lengre vannpåsprøyting. Her fikk man samme utslag på fuktindikatoren uavhenig av om gipsplaten bak smøremembranen var tørr, midels fuktig eller gjennomvåt.

– Siden det er fukttilstanden bak smøremembranen som er av interesse, viser testen at denne typen måling ikke er hensiktsmessig. Kun et svært dyrt apparat, som ikke er i vanlig bruk i Norge, klarte å gi et riktig bilde av fuktinnholdet i gipsveggen, forteller Geving.

Les også: Sett på dusjen under visningen

Utslag på metall

Mens en fuktindikator noen ganger viser utslag ved for eksempel våte veggfliser, kan de også gi utslag på metaller som finnes inni veggen.

– Enkelte fuktindikatorer har vist seg å gi utslag der det er bindingsverk av stål eller liknende - hvor veggen ellers har vært helt tørr, forteller Geving.

Men kan man finne ut om det er fukt inni badeveggen på andre måter?

– Hvis plata med smøremembran er fuktig, kan den utvide seg og gi små sprekker i fugene, som man vil kunne se. Og detter flisene av veggen, er det ingen tvil, sier Geving.

Dette bør du være obs på: Her er boligens fem verste fiender

Når du vil være helt sikker

Når fukten først får satt seg, kan det oppstå store og kostbare skader. Foto: Rekkehus
Når fukten først får satt seg, kan det oppstå store og kostbare skader. Foto: Rekkehus Vis mer


Om du eier boligen selv og har muligheten til det, er det også mulig å gå inn i veggen fra den andre siden, og sjekke baksiden av plata som veggflisene er limt på.

– Er man veldig bekymret for fukt fins det også fuktmålere som man fører inn i veggen gjennom fugekrysset mellom flisene som måler fuktigheten inni veggen. Men man vil da lage hull i membranen – noe man i det lengste bør unngå siden man aldri oppnår fullgod tetting i ettertid, understreker Geving.

Han mener likevel dette kan vurderes hvis alternativet er å rive et bad som kanskje ikke har fuktproblemer i utgangspunktet.

Les også: Slike fliser har du aldri sett før!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer