Tips og råd om kjøp av varmepumpe

Ikke stirr deg blind på disse tallene

Høy SCOP-verdi er ikke nødvendigvis best.

<strong>TEKNISKE DATA:</strong> Årsvarmefaktor (SCOP) sier ikke alt om hvordan en varmepumpe vil oppføre seg i ditt hus og i det klimaet du bor i. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
TEKNISKE DATA: Årsvarmefaktor (SCOP) sier ikke alt om hvordan en varmepumpe vil oppføre seg i ditt hus og i det klimaet du bor i. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skal du først investere 15-25.000 kroner i ei varmepumpe, vil du gjerne lese en kvalifisert ekspertvurdering først.

Men dessverre er det ikke alltid så lett å finne lettfattelige og klare tester der et stort antall modeller er med, verken i Norge eller i utlandet. Å teste varmepumper under faktiske forhold er både komplisert, tidkrevende og kostbart.

Det nærmeste vi kommer her i landet er trolig Forbrukerrådets store varmepumpeguide. Den er riktignok fra 2015, men ifølge testansvarlig Jogrim Aabakken hos Forbrukerrådet er den fortsatt aktuell.

<strong>FORTSATT AKTUELL:</strong> Forbrukerrådets store guide gir deg fortsatt en god pekepinn om hvilken varmepumpe du skal satse på, mener testansvarlig Jogrim Aabakken. Foto: Forbrukerrådet
FORTSATT AKTUELL: Forbrukerrådets store guide gir deg fortsatt en god pekepinn om hvilken varmepumpe du skal satse på, mener testansvarlig Jogrim Aabakken. Foto: Forbrukerrådet Vis mer

- Det har kommet noen nye modeller siden siste oppdatering. Men de aller fleste av de hundre modellene i guiden er fortsatt i salg, og jeg tør påstå at alle forbrukere vil finne en modell som passer i vår guide.

- Satt på en gullgruve

For å få lov til å selge varmepumper i Europa, er varmepumpe-produsentene pålagt å levere tall som brukes som grunnlag for EUs energimerke-ordning.

Tester fra våre naboland

Disse tallene skal framskaffes i henhold til helt klare standarder og sertifiseres av et laboratorium.

Aabakken og hans kolleger skjønte fort at de satt på en gullgruve.

- Det var en voldsom jobb å innhente og kvalitetssikre tallene, men når denne jobben omsider var gjort, satt vi faktisk med sammenlignbare data for samtlige varmepumper som selges i Norge. Dermed kunne vi rangere dem og endelig gi norske forbrukere gode kjøpsråd, sier Aabakken.

Ett av tallene som oppgis er COP-verdi (Coefficient Of Performance) - på norsk kalt varmefaktor.

Dette er et mål på effektiviteten til varmepumpen ved ulike utetemperaturer. COP-verdien ligger gjerne mellom 2 og 5, avhengig av utetemperaturen. Jo høyere tall, jo bedre.

<strong>BIKKJEKALDT:</strong> Bor du på et sted der vinterkulda virkelig setter seg, kan effekt bety mer enn årsvarmefaktor. Shutterstock/NTB Scanpix
BIKKJEKALDT: Bor du på et sted der vinterkulda virkelig setter seg, kan effekt bety mer enn årsvarmefaktor. Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

COP, SCOP og effekt

Enkeltstående COP-verdier er imidlertid ikke så interessante. For å få et bilde av hvordan en varmepumpe vil oppføre seg i praksis, beregnes en såkalt årsvarmefaktor (SCOP- Seasonal Coefficient of Performance). I dette tallet er sesongvariasjonene lagt inn. Høy SCOP betyr lavere strømforbruk og dermed hyggeligere strømregning.

<strong>BEST I TEST:</strong> Om LGs har sine store ord i behold skal vi ikke mene noe om. Unasett bør du sjekke nøye hva den er best på. Foto: LG
BEST I TEST: Om LGs har sine store ord i behold skal vi ikke mene noe om. Unasett bør du sjekke nøye hva den er best på. Foto: LG Vis mer

Aabakken mener likevel at man ikke skal stirre seg blind på SCOP.

Også effekt er viktig. Denne oppgis i kilowatt (kW).

- Det som er så komplisert med varmepumper, er at SCOP og effekt står i et direkte motsetningsforhold. Produsentene kan velge å prioritere SCOP på bekostning av effekt – og omvendt. Det betyr at pumpene som kan skilte med høyest SCOP som regel leverer relativt svak effekt ved lave utetemperaturer. Jo større bolig som skal varmes opp, jo dårligere den er isolert og jo kaldere det er der du bor, jo større effekt-behov har du. Da vil det etter mitt syn lønne seg å velge en pumpe som leverer høy effekt når det er kaldt, selv om denne har litt dårligere SCOP.

Interesseorganisasjonen Norsk Varmepumpeforening (NOVAP) har en litt annen oppfatning.

- NOVAP mener man normalt skal velge den varmepumpa som gir best besparelser, mens de største pumpene med størst effekt er for dem som har stort oppvarmingsbehov pga kaldt klima, størrelse på bolig eller dårlig isolering. Enkelte i bransjen prøver ofte å selge inn den kraftigste pumpa siden den leverer mer på de kaldeste dagene. Disse vil gi lavere energibesparelser gjennom året, og som regel må man uansett bruke vedovn eller elektrisitet i tillegg når det er veldig kaldt, skriver daglig leder Rolf Iver Mytting Hagemoen i en e-post til Dinside.

<strong>VIKTIG:</strong> Monteringsarbeidet er vel så viktig som varmepumpa du velger. Foto: Miba AS
VIKTIG: Monteringsarbeidet er vel så viktig som varmepumpa du velger. Foto: Miba AS Vis mer

Anbefaler samme leverandør

Antallet luft til luft-varmepumper som er solgt i Norge nærmer seg millionen. Markedet har etterhvert blitt så stort at store elektrokjeder som Lefdal og Elkjøp også har kastet seg på.

Likevel er det ikke bare å kjøre til nærmeste kjøpesenter og plukke med seg ei pumpe.

Flere guider

I 2013 ble det forbudt å montere varmepumper selv, og den eneste muligheten er nå å engasjere en F-gass-sertifisert montør.

- Om du kjøper varmepumpa fra ett firma og bestiller montering fra et annet, kan det oppstå uklarhet om hvem som har ansvaret om noe skulle gå galt. I verste fall vil firmaet som leverte varmepumpa skylde på montøren – og omvendt, sier Aabakken.

<strong>JEVNLIG RENGJØRING:</strong> Er du flink til å støvsuge, trenger du som oftest ikke service. Foto: Tore Neset
JEVNLIG RENGJØRING: Er du flink til å støvsuge, trenger du som oftest ikke service. Foto: Tore Neset Vis mer

Støvsug selv og spar penger

Enkelte leverandører tilbyr kundene sine en fast serviceplan med ettersyn for eksempel annethvert år. Dette koster gjerne to-tre tusenlapper.

Aabakken mener servicebehovet avhenger av hvor flink man selv er til å vedlikeholde varmepepumpa.

- Om du jevnlig støvsuger innedelen og er like flink til å holde utedelen fri for løv, støv og andre forurensninger, er behovet for service begrenset. Forutsetningen er selvsagt at montøren har gjort en god jobb og har fylt helt korrekt gassmengde. Selv et svært lite avvik i forhold til ideell gassmengde vil kunne påvirke varmepumpas ytelse negativt. Er du usikker på om montøren har gjort en god jobb, kan det lønne seg å få en servicetekniker til å kontrollere systemet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer